Και γιατί όλο αυτό…;

banner_main_(white)

Γιατί πρέπει κάθε φορά να υποστώ τη γνώμη κάποιου που απεχθάνεται τον κινηματογράφο…;

Από τη μία μεριά, έχω στα χέρια μου ένα περιοδικό (δεν λέμε τίτλους, δεν κάνουμε διαφήμιση) και στις σελίδες του διαβάζω ένα άρθρο για ένα γνωστό blockbuster. Στην πρώτη παράγραφο σταματάω και ξαναδιαβάζω, γιατί δεν έχω καταλάβει λέξη, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του πλούσιου λεκτικά αυτού δημοσιογραφικού αριστουργήματος, το μόνο συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι για άλλη μια φορά από τις 10 νέες ταινίες αυτό του μήνα οι 9 είναι σκουπίδια. Από την άλλη, κάθε φορά που (ευτυχώς) επιλέγω να ακούσω κάποια αντίστοιχη γνώμη ενός φίλου, αποδεικνύεται έμπρακτα το εντελώς αντίθετο.

Μη μας παρεξηγείτε. Δεν απαξιώνουμε δημοσιογράφους και δεν βάζουμε τους πάντες μέσα στο ίδιο καζάνι. Όμως υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η γνώμη του “επαγγελματία” δείχνει πολλές φορές είτε να μην καταλαβαίνει, είτε να αγνοεί εντελώς αυτό που η κάθε ταινία έχει να προσφέρει.

Η φιλοσοφία μας λοιπόν είναι απλή. Προσπαθούμε να κοιτάμε τις ταινίες για αυτό που φτιάχτηκαν και στα πλαίσια που οι ίδιες ορίζουν.

Το ξέρουμε ότι ο Adam Sandler είναι κακός ηθοποιός και ότι οι 300 δεν θα έχουν την ίδια ποιότητα ή τον βαθύ στοχασμό με μια ταινία του Tarkovsky. Αυτό δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι έχεις γελάσει στο παρελθόν με τον πρώτο και έχεις ευχαριστηθεί το ανούσιο θέαμα των δεύτερων.

Μια “κακή” ταινία τον 21ο αιώνα, όπως κι αν αυτή ορίζεται, έχει την απόλυτη ειλικρίνεια να γνωρίζει πολύ καλά τα όριά της στην άποψη ενός κοινού που τα μέσα της εποχής το έχουν κάνει πιο ενημερωμένο από ποτέ.

Συγχωρέστε τον γραπτό μας λόγο, δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δεν θέλουμε να μας βλέπετε ως δημοσιογράφους. Δείτε αυτό το site, όπως θα βλέπατε κάποιον που με τον καιρό έχετε αρχίσει να εμπιστεύεστε τη γνώμη του σε ό,τι αφορά το σινεμά… Κι αν δεν το έχουμε κερδίσει αυτό ακόμα, με τον καιρό ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

…και παρακαλούμε, προσπαθήστε να θυμάστε

  1. Αν εντοπίσετε κάτι που έχουμε γράψει και το θεωρείτε προσβλητικό, να θυμάστε ότι δεν το γράψαμε με αυτόν τον σκοπό και ότι ο οδηγός μας είναι πάντα το χιούμορ.*
  2. Είμαστε υπέρ της κριτικής, του διαλόγου και των εποικοδομητικών σχολίων, τα οποία και ενθαρρύνουμε. Αν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρηθεί προσβλητικό, υβριστικό ή ύποπτο για trolling δεν θα δημοσιεύεται (πράγμα που ισχύει και για τα social media που συμμετέχουμε).
  3. Τα αστεράκια που βλέπετε στα εκάστοτε άρθρα δεν ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κλίμακα του σινεμά και δεν αποσκοπούν στη σύγκριση των ταινιών μεταξύ τους. Έχουν περισσότερο τον ρόλο μιας “βαθμίδας ψυχαγωγίας”, και όπως δηλώσαμε και παραπάνω, βαθμολογούν αυτό που η ταινία πιστεύουμε ότι θέλει να προσφέρει… Get Over It!
  4. Αυτό το site δεν είναι το επάγγελμά μας. Είναι κάτι που μας απασχολεί στον ελεύθερό μας χρόνο, ανάμεσα στις πραγματικές μας δουλειές και λοιπές υποχρεώσεις. Δεν φέρουμε την ταμπέλα του “expert’’ και έχουμε πλήρη γνώση ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερα για το σινεμά ή για συγκεκριμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Αν πιστεύετε ότι σε κάποιο σημείο είμαστε ανακριβείς ή λάθος, είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοι να μας ενημερώσετε.**

Πάντα με εκτίμηση

Signature_Authors

* εκτός από αυτά που γράφουμε για τον Tom Cruise, αυτά τα εννοούμε όλα.
** τηρώντας βέβαια το βήμα 2.