47 Ronin

Share Button
3.00 avg. rating (67% score) - 1 vote

Bushido! Και τα μυαλά στα κάγκελα!

Μετά το άδοξο τέλος της βεντέτας μεταξύ δυο έπαρχων στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, μια ομάδα εξόριστων σαμουράι θα ζητήσει εκδίκηση για τον άδικο χαμό του αφέντη της.

47-Ronin_P1

Το 47 Ronin, πέρα από μια διαχρονική ιστορία τιμής και εκδίκησης, είναι και μια από τις ενδεικτικότερες αποδείξεις της ακόμα πιο διαχρονικής διαμάχης μεταξύ κοινού και κριτικών. Οι μεν θα σου πουν να το δεις, οι δε θα σου πουν να μην περάσεις ούτε απ’ έξω. Και όπως πάντα, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση.

Η ιστορία ξεκινά με επίκεντρο τον Kai (Keanu Reeves), ο οποίος όταν δραπετεύει από την αρχαία φυλή των Tengu, βρίσκει καταφύγιο στον οίκο του άρχοντα Asano (Min Tanaka). Εκεί δέχεται τη φιλοξενία του έπαρχου, αλλά βιώνει και την περιφρόνηση των πιστών σαμουράι του τελευταίου, λόγω της καταγωγής του.

Πολλά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Shogun Tsunayoshi (), ο έπαρχος Asano κατηγορείται άδικα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του αντίπαλου έπαρχου Kira (). Η ποινή που του επιβάλλεται είναι ο θάνατος με χαρακίρι. Η επαρχία του Ako περνάει στα χέρια του Kira και οι σαμουράι του Asano γίνονται εξόριστοι Ronin (σαμουράι χωρίς αφέντη). Ο αρχηγός τους Ôishi (ο πάντα γ@μ@τος ) φυλακίζεται, ενώ ο Kai πωλείται ως δούλος.

Ένα χρόνο μετά, ο Ôishi ελευθερώνεται και ξεκινάει την εφαρμογή ενός σχεδίου, με στόχο να αποκαταστήσει την τιμή του παλιού του αφέντη.

47-Ronin_P2

Θα ξεκινήσω με τα αρνητικά. Η ιστορία των 47 Ronin είναι αληθινή. Εκφράζει το Bushido, δηλαδή τον κώδικα τιμής των σαμουράι, και είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για το ιαπωνικό έθνος, και μάλιστα έχει καθιερωθεί ως εθνική αργία. Με άλλα λόγια είναι μια ιστορία που δεν είχε ανάγκη τόσο CGI, τόσα μυθικά στοιχεία και τόση παραμύθα για να σε εντυπωσιάσει και να σε συγκινήσει. Σκηνές όπως αυτή που η μάγισσα () του Kira ταΐζει την αιχμάλωτη κόρη του Asano, Mika (), με chopsticks που κρατούν τα μαλλιά της, περισσότερο γέλιο προκαλούν παρά κάποια μυθική αίσθηση.

Από την άλλη, όμως, ποιος νοιάζεται; Η ιστορία είναι ξεσηκωτική και παρά τις φανφάρες και τα περιττά εφέ περνάει το νόημά της.

Δεν θα κραυγάσεις «Bushidoooooo» όπως κάποτε φώναξες «Freeeeeeeedoooooom» σε κάποια προβολή του Braveheart, αλλά το 47 Ronin θα σε πωρώσει, γιατί πολύ απλά αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο entertainment.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα και οι κριτικοί έχουν δίκιο, αλλά και ο κολλητός σου που σου λέει να το δεις. Βέβαια, η μεταφορά της ιστορίας των 47 Ronin στη μεγάλη οθόνη θα μπορούσε να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη συγκίνηση κι από το The Last Samurai. Δεν χαλιέμαι όμως και πιστεύω πως ούτε κι εσύ θα χαλαστείς… Τώρα βέβαια αν ήμασταν Ιάπωνες και βλέπαμε υπό αυτό το πρίσμα μέρος της εθνικής μας ιστορίας, ίσως και να είχαμε διαφορετική άποψη.

Share Button
3.00 avg. rating (67% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On