A Royal Affair

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Μαθήματα Δανέζικης ιστορίας

Η νεαρή Caroline Mathilde () καταφθάνει στην Δανία με σκοπό να παντρευτεί τον βασιλιά Christian VII (). Η ανωριμότητα του σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά του προβλήματα, κάνουν τον γάμο τους αφόρητο για τη νεαρή βασίλισσα, μέχρι που θα βρει την λύτρωση στο πρόσωπο του βασιλικού γιατρού Johann Friedrich Struensee (), με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στον βασιλιά για την σταδιακή αλλαγή ολόκληρου του έθνους.

A-Royal-Affair_P1

Οι ταινίες εποχής πάντα αποτελούσαν μια τεράστια πρόκληση. Για το Royal Affair, ο σκηνοθέτης , που ίσως να θυμάστε από το σενάριό του στο Σουηδικό The Girl with the Dragon Tattoo, καταφέρνει όχι μόνο να στήσει με έντεχνο τρόπο όλα τα ζωτικά σημεία της ταινίας, από τους χαρακτήρες, την αισθητική και την ιστορία που μας αφηγείται, αλλά χάρισε παράλληλα σημαντικές ελπίδες στην Δανία, για την διεκδίκηση ενός Oscar για την κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας.

Η ιστορία μας πηγαίνει σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα προσπαθούσε να αποκολληθεί από το μεσαιωνικό της παρελθόν, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη υποδεχόταν την αλλαγή μέσω των ιδεών του Βολταίρου και του Ρουσσό, και οι νόμοι ολόκληρων εθνών άλλαζαν σε πιο ισορροπημένους και δίκαιους, για τον λαό, όρους. Στο βασίλειο της Δανίας, ο παράφρον βασιλιάς Christian VII, ζει κυριολεκτικά στον κόσμο του, αφήνοντας την διοίκηση του έθνους στα χέρια θρησκόληπτων υπουργών. Η άφιξη της νέας συζύγου του Caroline από την Αγγλία, αλλά και η είσοδος στην αυλή του Γερμανού γιατρού Johann Struensee, θα είναι η αφετηρία πολλών αλλαγών στο παλάτι. Ένθερμοι υποστηρικτές του διαφωτισμού, και μάρτυρες της αδικίας και της ανισότητας που επικρατεί σε ολόκληρο το έθνος, θα εκμεταλλευτούν την επιρροή που ασκούν, ο καθένας με τον τρόπο του, και θα καταφέρουν μια σειρά από ριζικές αλλαγές στο σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, οι οποίες όμως απειλούνται από την ερωτική σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο, και το σκάνδαλο που είναι έτοιμο να ξεσπάσει σαν όπλο στα χέρια των εχθρών τους.

Για τον Mikkelsen δεν χρειάζονται συστάσεις, και η ερμηνεία του στο Royal Affair, επιβεβαιώνει απλώς το μεγάλο ταλέντο του (τον οποίο παρεμπιπτόντως ανυπομονούμε να δούμε και ως Hannibal Lecter στην καινούρια σειρά του NBC). Δίπλα του ο επίσης πολύ καλός Følsgaard στο δύσκολο ρόλο του βασιλιά Christian, μοιάζει, στην τρίτη του μόλις κινηματογραφική δουλειά, να σηκώνει μεγάλο φορτίο στις πλάτες του, καταφέρνοντας να αποδώσει άρτια έναν αρκετά εύθραυστο ρόλο. Η μόλις 24 χρονών από την άλλη, παρ’ όλο που δείχνει περισσότερο αβέβαιη και άπειρη στην ερμηνεία της, στέκεται κι αυτή με τη σειρά της στο ύψος των περιστάσεων.

A-Royal-Affair_P2

Σε ότι αφορά το πολυεπίπεδο σενάριο το οποίο είναι και το ισχυρότερο χαρτί που διαθέτει η ταινία, αφηγείται από την μια ιστορικά γεγονότα, ενώ παράλληλα θίγει θέματα και καταστάσεις ανησυχητικά επίκαιρα. Οι δυο κύριοι σεναριακοί πόλοι είναι οι φιλελεύθερες ιδέες του διαφωτισμού, και η σημασία τους για την διαμόρφωση της μοντέρνας Ευρώπης, αλλά και το ρομαντικό ειδύλλιο μεταξύ της βασίλισσας και του Γερμανού γιατρού, το οποίο με ισορροπία δεν επισκιάζει το βασικό νόημα που θέλει να περάσει το έργο, και που τελικά μένει στο μυαλό του θεατή. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση του Arcel, με προσεκτικά σχεδιασμένα πλάνα που θα σας εντυπωσιάσουν με την αισθητική και τον ρεαλισμό τους.

Πολιτικές ίντριγκες, συνωμοσίες και σχέσεις συμφερόντων, μέσα σε μια κατά τα άλλα ευγενή κοινωνία, και ο έλεγχος της λαϊκής άποψης από το ένα άκρο στο άλλο, μοιάζουν όχι και τόσο μακρινά, σε μια ταινία που θα ανταμείψει την προσοχή σας σε όλους τους τομείς.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On