About Time

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Και τώρα κάτι για τις κυρίες…

Στα 21 του ο Tim () θα μάθει από τον πατέρα του () ένα ασυνήθιστο οικογενειακό μυστικό. Οι άντρες στο σόι του έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν όποτε αυτοί το επιθυμούν πίσω στον χρόνο. Στην πορεία της ζωής του και αφού γνωρίσει την όμορφη Mary () η ικανότητά του και η εμπειρία του θα τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.

About-Time_P1

Μετά το κωμικομουσικό The Boat That Rocked, που δεν πήγε όπως φανταζόταν, ο επιστρέφει εκεί που νιώθει ασφαλής· στον ρομαντικό κινηματογράφο. Και μετά από ένα Love Actually, κάπως έτσι νιώθουμε κι εμείς μαζί του.

Αυτή τη φορά θα χρωματίσει την ιστορία του με λίγη παραπάνω φαντασία, προσθέτοντας το time travel σαν μια λεπτομέρεια χιουμοριστική μεν, σημαντική για το νόημα της ιστορίας δε. Με τον συμπαθέστατο και άκρως Βρετανό Tim (το καμάρι του καταπληκτικού μπαμπά του Brendan Gleeson) στο επίκεντρο, που θα του δώσει έναν πέρα για πέρα αμήχανο και άτσαλο χαρακτήρα.

Όταν κλείνει τα 21 και ο πατέρας του αποκαλύπτει το οικογενειακό τους μυστικό, η ζωή του αρχίζει να αλλάζει κατεύθυνση. Ο πατέρας του όμως είναι σαφέστατος. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω και να σκοτώσεις τον Χίτλερ. Το time travel αφορά αποκλειστικά και μόνο τη ζωή του και είναι μόνο προς τα πίσω. Η νέα του αυτή ιδιότητα θα του δώσει θάρρος, την ικανότητα να διορθώσει τα λάθη του, αλλά το κυριότερο θα τον ωριμάσει και έτσι θα πάρει το σημαντικότερο μάθημα της ζωής του.

Πέρα από την όποια διάθεση να περιγράψω ένα έργο που πραγματικά με έκανε να το συμπαθήσω, η γλυκανάλατη ρομαντζάδα και το κλισέ σενάριο δε λειτουργεί και τόσο υπέρ του. Από την άλλη όμως δεν παρακολουθείς κι ένα είδος που σε έχει συνηθίσει σε ανατροπές, ποικιλία και εκπλήξεις, αλλά η προϋπηρεσία του Curtis υποσχόταν πολλά περισσότερα από αυτό που θα δεις στο About Time.

About-Time_P2

Υπάρχουν όμως ορισμένα σημαντικά “αλλά”. Για αρχή το αγγλικό χιούμορ· ακόμη και ντεφορμέ είναι μακράν πιο καλαίσθητο από αυτό που θα έβλεπες σε μια αντίστοιχη αμερικανική παραγωγή. Κατά δεύτερον το cast είναι σε αρκετά καλή φόρμα, με πρώτο και κύριο τον , που πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε σε ρόλους που του πάνε και υποστηρίζει στο έπακρο (και μάλιστα στην πατρίδα του και όχι στο Hollywood). Είναι πραγματικά εξαιρετικός, έξυπνος και αξιαγάπητος, ενσαρκώνοντας όλο το νόημα που έχει ο χαρακτήρας του για το έργο. Ακλουθεί ο σε ένα άκρως αντίθετο μοτίβο από αυτό ενός Hugh Grant, που καταφέρνει όμως να μας κάνει να τον συμπαθούμε το ίδιο.

Και τέλος υπάρχει αυτή η μικρή πινελιά της πρωτοτυπίας που χρησιμοποιεί το σενάριο, με το στοιχείο του ταξιδιού στον χρόνο. Ένα στοιχείο που κρατά σε σωστά όρια και το αξιολογεί με έναν τρόπο που παραδίδει στο τέλος το νόημα της ιστορίας χωρίς να ξενίζει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσες να προσπεράσεις τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά με το χέρι στην καρδιά δεν αξίζει τόση υπέρμετρη αυστηρότητα. Και παρά τον αναμενόμενο συναισθηματισμό του, δε θα αποτύχει στο να σε κάνει να συγκινηθείς και να αναλογιστείς το μήνυμα που σου στέλνει: Αν καταφέρεις να ζήσεις τη ζωή σου, δεν έχεις ανάγκη να γυρίσεις πίσω να την αλλάξεις.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On