Antiviral

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Σκέτη αρρώστια…

Σε έναν εναλλακτικό κόσμο, ο Syd (Caleb Landry Jones) βγάζει ένα παραπάνω εισόδημα πουλώντας στην μαύρη αγορά, ιούς από διάσημα πρόσωπα. Σε αυτήν προσπάθεια και από δική του αμέλεια, θα μεταφέρει στο σώμα του μια αρρώστια που θα αποδειχθεί θανατηφόρα. Αγωνιώντας να βρει θεραπεία, θα ανακαλύψει ότι πέρα από θύμα της αρρώστιας, έχει πέσει και θύμα μιας σκοτεινότερης συνωμοσίας.

Antiviral_P1

Ένα αρκετά πιασάρικο θρίλερ σε σενάριο και σκηνοθεσία . Το επώνυμο δεν είναι συνωνυμία, είναι ο γιος του γνωστού και μη εξαιρετέου David κι αν έχετε καταλάβει και από το σενάριο, οι ομοιότητες με τον πατέρα του δεν περιορίζονται στο όνομα.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, σε έναν όχι και τόσο φανταστικό κόσμο, η λατρεία των διασημοτήτων έχει λάβει εξωφρενικές διαστάσεις. Σε αγορές πωλούνται φαγητά φτιαγμένα από κύτταρα των celebrities, ενώ ολόκληρες φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν στήσει έναν τεράστιο ανταγωνισμό για την πώληση ασθενειών που έχουν προσβάλει διάσημα πρόσωπα. Αν είσαι fan κάποιου μοντέλου για παράδειγμα, έχεις την δυνατότητα να προσβληθείς από τον ίδιο επιχείλιο έρπη ή την ίδια γρίπη, που προσέβαλε το μοντέλο αυτό. Φυσικά οι φαρμακευτικές, έχουν βιολογικές δικλίδες που απαγορεύουν από τον κάθε “πελάτη” να κολλήσει κάποιον άλλον που δεν έχει πληρώσει για την ασθένεια.

Μέσα σε αυτή την παράνοια πάντα υπάρχουν αυτοί που μπορούν να κλέψουν τους ιούς και να τους προωθήσουν στην μαύρη αγορά για ένα παραπάνω μεροκάματο, ένας εκ των οποίων και ο Syd March. Υπάλληλος μιας τέτοιας φαρμακευτικής, μεταφέρει εκτός εταιρίας τους ιούς, προσβάλλοντας τον ίδιο του τον εαυτό, όπου αργότερα έχει την δυνατότητα με ένα μηχάνημα να τους κλωνοποιήσει προς όφελός του. Τι γίνεται όμως όταν μία από τις ασθένειες που μεταφέρει μέσα του, αποδεικνύεται θανατηφόρα; Και ήταν όντως τυχαίος ο τρόπος που την κόλλησε η διάσημη ηθοποιός Hannah Geist (), από την οποία και την έκλεψε ή μήπως υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο;

Antiviral_P2

Αν έχετε ήδη διακρίνει από το σενάριο, είναι εμφανέστατη η διάθεση του δημιουργού να προκαλέσει. Αν δείτε και την ταινία η εντύπωση αυτή απλά θα επιβεβαιωθεί, καθώς σε γενικές γραμμές πέρα του ότι αυτός είναι ο σκοπός του, αυτό είναι και το μόνο που καταφέρνει να επιτύχει. Αρκετές από τις σκηνές του μαρτυρίου που περνάει ο κεντρικός πρωταγωνιστής στην προσπάθειά του να περάσει λαθραία τις αρρώστιες στην παράνομη αγορά, ενδέχεται να σας θυμίσουν το πρώιμο έργο του πατέρα του David. Οπτικά το έργο είναι αρκετά “άβολο” μαζί με την ψυχολογική φόρτιση που προσπαθεί να επιβάλλει από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εμμονή των ανθρώπων με τους διάσημους, η εμμονή του πρωταγωνιστή με το κέρδος έτσι ώστε να υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή την επίπονη διαδικασία, αλλά η αρρωστημένη λογική των πολυεθνικών, παρ’ όλο που εμφανώς έχουν αρκετά μεταφορική έννοια σε όλο το έργο, δεν καταφέρνουν ιδιαίτερα να ξεφύγουν από την υπερβολή, η οποία και τελικά παραμένει ως επίγευση όλου του έργου.

Δεν μπορώ να αρνηθώ όμως το πόσο περίεργο σε κάνει το έργο ως θεατή να δεις τι υπάρχει πίσω από όλη αυτή την επιφάνεια, ενώ η ιδέα, αν και όχι και τόσο άρτια εκτελεσμένη, έχει σίγουρα μια σπίθα που προμηνύει για τον σκηνοθέτη ότι μάλλον το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει.

Σίγουρα το έργο απευθύνεται στους σινεφίλ, τους fans του David Cronenberg και αυτούς με αυξημένη περιέργεια. Εσείς που θα το τολμήσετε δεν πιστεύω ότι θα απογοητευθείτε, απλά ίσως σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να είναι πολλά περισσότερα, από ένας απλός ψυχολογικός εντυπωσιασμός. Και τέλος αυστηρή προειδοποίηση για όσους έχουν πρόβλημα με τις βελόνες, απλά ξεχάστε το…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On