Argo

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Μετά την κατάληψη της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν το 1979, έξι διπλωμάτες καταφέρνουν να γλιτώσουν την ομηρία, βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι του Καναδού πρέσβη. Μετά από διάφορες προτάσεις για την έξοδο των ανθρώπων από την χώρα, ο ειδικός σε τέτοιες καταστάσεις Tony Mendez (), θα προτείνει την διάσωσή τους μέσω ενός ψεύτικου Καναδικού συνεργείου ταινιών, που έχει ως σκοπό να κάνει τα γυρίσματα της ταινίας ARGO, στην χώρα του Ιράν.

Argo_P1

Οι κατασκοπευτικές περιπέτειες, συνήθως χαρακτηρίζονται από μια ευθύτητα σε ότι αφορά το σενάριό τους, μια “κρίση” και την επίλυσή της, μέσω του δικτύου πληροφοριών και των εύστροφων και ευρηματικών πάντα κατασκόπων. Το ARGO όμως το πάει αρκετά βήματα παραπέρα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, φέρνει στην μεγάλη οθόνη μια κατασκοπευτική υπόθεση αρκετά διαφορετική από αυτές που μας έχει συνηθίσει το είδος. Μετρώντας ήδη 2 βραβεία στις χρυσές σφαίρες, καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας για τον πρωταγωνιστή , βάζει πλώρη με αρκετές αξιώσεις και για τα βραβεία Oscar που ακολουθούν.

Τον Νοέμβριο του 1979, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν καταλαμβάνεται από τον Ιρανικό λαό, και όλοι οι εργαζόμενοι κρατούνται ως όμηροι. Κατά την διάρκεια της εισβολής, 6 διπλωμάτες καταφέρνουν να απομακρυνθούν από το κτίριο, και μετά από άκαρπη αναζήτηση ασύλου στις πρεσβείες άλλων χωρών, καταλήγουν να φυγαδευτούν σπίτι του Καναδού πρέσβη, χωρίς όμως κάποιο πλάνο για την έξοδό τους από την χώρα, τη στιγμή που οι έλεγχοι για Αμερικανούς υπηκόους στο Ιράν έχει λάβει διαστάσεις ανθρωποκυνηγητού.

Στην αντίπερα όχθη, με την είδηση των 6 Αμερικανών δραπετών, στελέχη της CIA αναζητούν σχέδιο για την ασφαλή έξοδό τους από την εχθρική χώρα. Το ένα σχέδιο ναυαγεί μετά το άλλο, καθώς όλα μοιάζουν τρομακτικά ριψοκίνδυνα για τις ζωές των έξι ανθρώπων, μέχρι τη στιγμή που ο ειδικός στις επιχειρήσεις ομήρων Tony Mendez, σκαρφίζεται ένα εντελώς ασυνήθιστο πλάνο. Με τη βοήθεια του παραγωγού Lester Siegel () και του make up artist John Chambers () Θα δημιουργήσει μια ψεύτικη Καναδική κινηματογραφική παραγωγή για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο ARGO, αρκετά πιστευτή όμως μέχρι και για τον κόσμο της show biz αλλά και τον Αμερικανικό τύπο, επιστρατεύοντας ακόμα και ηθοποιούς για να την κάνει όσο το δυνατό πιο “πραγματική”. Με μια τέτοια παραγωγή ως δικαιολογία, θα μπορέσει να εμφανίσει τους διπλωμάτες ως κινηματογραφικό επιτελείο, που έχει επισκεφτεί τη χώρα του Ιράν, με σκοπό να ελέγξει πιθανές τοποθεσίες για γυρίσματα. Και όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, απ’ όλες τις “κακές” ιδέες στο τραπέζι, αυτή είναι η καλύτερη.

Argo_P2

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, σε αρκετές σκηνές το ARGO φλερτάρει με το χιούμορ, ιδίως με τους χαρακτήρες των Goodman και Arkin, οι οποίοι ως “γερόλυκοι” του κόσμου του θεάματος, είναι σε όλο το έργο από την μια ατάκα στην άλλη. Η ταινία όμως, πέρα από την ιδιαίτερη πλοκή της, έχει έναν πολύ έξυπνο τρόπο με τον οποίο φέρνει τον θεατή μέσα στην ιστορία της, και αυτό θα το καταλάβετε στις σκηνές που οι 6 διπλωμάτες μαζί με τον σωτήρα τους Mendez, ετοιμάζονται να περάσουν τις πύλες του αεροδρομίου, καθώς θα σας έχουν περιοριστεί οι ανάσες από την αγωνία.

Σκηνοθετικά και σεναριακά λοιπόν έχει μια γρήγορη ροή, που από την μια εστιάζει στο ανθρώπινο δράμα των θυμάτων, και από την άλλη στην αναίμακτη ευρηματικότητα των μυστικών υπηρεσιών. Οι ερμηνείες από την άλλη, χωρίς να υπάρχει κάποια που να ξεχωρίζει, είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικές, για τις οποίες όμως, όπως ανέφερα και παραπάνω, η εξαιρετική πλοκή, δεν θα σας αφήσει να εστιάσετε.

Με ένα έργο, που σίγουρα θα σας καθηλώσει, θα σας εντυπωσιάσει αλλά και θα σας αγχώσει, ο αποδεικνύει την καλλιτεχνική του ικανότητα μπροστά αλλά και κυρίως πίσω από την κάμερα, κερδίζοντας 7 υποψηφιότητες για Oscar. Και παρ’ όλο που δεν ξέρω αν και οι 7 είναι δίκαιες, το ARGO είναι σίγουρα ένα έργο που πέρα από την γραφική κατηγορία θεατών που ενοχλείται απερίγραπτα από την προπαγάνδα, δύσκολα θα σας δυσαρεστήσει.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On