Avengers

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Μια γαλαξιακή πύλη ανοίγει, και μέσα από αυτή ο Loki (), προετοιμάζει το έδαφος για μια εξώκοσμη απειλή που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει η γη. Το αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας S.H.I.E.L.D. καταστρέφεται ολοσχερώς και την δύσκολη αυτή ώρα ο επικεφαλής Nick Fury (), παίρνει μια κρίσιμη απόφαση. Τη σύσταση μιας ομάδας “ξεχωριστών” ανθρώπων που θα είναι σε θέση να αμυνθούν και να προστατεύσουν τον κόσμο μας. Θα μπορέσουν όμως όλοι αυτοί οι αρκετά διαφορετικοί χαρακτήρες να λειτουργήσουν σαν ομάδα πριν να είναι αργά για όλη την ανθρωπότητα;

Avengers_P1

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η εποχή των block busters ξεκινάει με μια ταινία που η λέξη “πολυαναμενόμενη” δεν αρκεί για να την περιγράψει. Η προσωπική μου γνώμη για το συγκεκριμένο project απ’ όταν ανακοινώθηκε ότι θα γυριστεί ήταν ότι ή θα έχει τρομακτική επιτυχία, ή θα είναι τρομακτικά άθλιο, ανάλογα και με το επιτελείο που θα το αναλάβει φυσικά. Το όνομα του σκηνοθέτη (Serenity, Toy Story, Buffy The Vampire Slayer) δεν ήταν αρκετά ελπιδοφόρο καθώς η προϋπηρεσία του δεν είχε δώσει δείγματα ότι μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο και να μην το κάνει τελείως παιδικό. Από την άλλη η Marvel Studios όλα αυτά τα χρόνια μας έχει “συστήσει” στους υπερήρωές της με έναν εξαιρετικό τρόπο (και εξαιρετικά εισπρακτικό τρόπο), που δεν αφήνει περιθώρια για μια ταινία που θα ζητάγατε τα λεφτά σας πίσω στο τέλος της. Μετά την προβολή λοιπόν ποια άποψη επικράτησε;

Ο Loki λοιπόν, έρχεται στον κόσμο μας, με όχι και τόσο αγνές ή τουριστικές προθέσεις, παίρνοντας με το μέρος του υπό την επίρροια κάποιου είδους υπνωτισμού τον επιστήμονα Selvig (Stellan Skarsgεrd) αλλά και τον πολύτιμο πράκτορα Clint Burton aka Hawkeye (), για να προετοιμάσει την έφοδο μιας ισχυρής στρατιάς εξωγήινων πολεμιστών που θα καταστρέψουν την γη. Το project “Avengers” είχε μπει στην αναμονή, αλλά οι περιστάσεις θέλουν να έρθει και πάλι στην επιφάνεια. Θα καταφέρει όμως ο Nick Fury με τη βοήθεια της Natasha Romanoff () και του πράκτορα Coulson () να κάνει τον Tony Stark () να προσπεράσει το υπέρ-εγώ του, το δόκτορα Banner () να ελέγξει τον ανεξέλεγκτο Hulk, τον πανίσχυρο Thor () να πολεμήσει με το μέρος μας, τον Steve Rogers () να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο 70 χρόνια μετά, και όλοι μαζί σαν ομάδα να υπερνικήσουν μια απειλή για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα;

Μέσα σε αυτό λοιπόν το story, ήρωες που έχουμε ήδη δει στη μεγάλη οθόνη αλλά και καινούργιοι, δένουν όλοι μαζί σε μια ταινία που μετά το τέλος της θα την χαρακτήριζα τουλάχιστον ως υπερθέαμα.

Η δράση είναι καλοφτιαγμένη και καταιγιστική και παρ’ όλο που προς το τέλος με την εμφάνιση της εξωγήινης απειλής φλερτάρει λίγο με την έννοια του “αχταρμά”, δεν σε αφήνει να κλείσεις ούτε βλέφαρο. Πέρα όμως από την δράση η ποιότητα της οποίας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ένα πολύ μεγάλο θετικό στοιχείο της ταινίας, θεωρώ ότι ήταν η εξαιρετικά σωστή δόση χιούμορ που είχε σε όλη της τη διάρκεια. Υπήρχε μια ατμόσφαιρα ότι “παιδιά ΟΚ, είναι μια ταινία comic ας μην την πάρουμε και τρομακτικά σοβαρά” στο βαθμό της δοκιμασμένης από το Hellboy συνταγής όμως, που να μην την κάνει γελοία ή ασόβαρη. Περιττό να αναφέρω ότι την παράσταση κλέβει ο ο οποίος μέσα από το ναρκιστικό χαρακτήρα του Tony Stark δίνει ένα ρεσιτάλ με ατάκες που κρατούν το χιούμορ σε όλη σχεδόν την διάρκεια της ταινίας πολύ ψηλά.

Avengers_P2

Αν έπρεπε να βρω κάποια αρνητικά αυτό θα ήταν η αυθόρμητη αναγούλα που προκαλεί η God-bless-America στολή του Captain America αλλά η red white and blue προπαγάνδα είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει η Marvel μέχρι τώρα οπότε το προσπερνάμε. Αυτό όμως που πραγματικά θεωρώ ότι ήθελε λίγο παραπάνω δουλειά ήταν ένας από τους ωραιότερους χαρακτήρες των comic τον οποίο δεν είδα όπως περίμενα, τον Hawkeye, ο οποίος έδειχνε απλά σαν guest star, ενώ ακόμα και οπτικά έπρεπε να έχει το αντίστοιχο βάρος που είχαν οι υπόλοιποι.

Δεν ξέρω τι μπορεί να έρθει στα αυτιά σας για την συγκεκριμένη ταινία, αλλά σίγουρα ανήκει σε αυτές που φέτος δεν πρέπει να χάσετε. Παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε μια εποχή που μια περιπέτεια με εφέ και δράση θέλει πλέον πολύ δουλειά για να μας εντυπωσιάσει ως κοινό, οι Avengers μοιάζουν με ένα γρήγορο roller coaster δράσης και θεάματος, που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Το απόλυτο entertainment του καλοκαιριού και αναμφισβήτητα μια από τις ταινίες της χρονιάς.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On