Break-Up Man (Schlussmacher)

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Και οι Γερμανοί μπορούν

Ο Paul Voigt () έχει μια παράξενη δουλειά. Εργάζεται σε μια εταιρία όπου σκοπό έχει… τον χωρισμό. Αν κάποιος θέλει να χωρίσει κάποια, προσλαμβάνει ανθρώπους σαν τον Paul, ο οποίος όχι απλά μεταφέρει τα “νέα”, εξασφαλίζει και το ότι το ζευγάρι πράγματι χωρίζει. Όταν βέβαια ένας μέτοχος του ζητήσει να απαλλάξει την κόρη του Kati () από τον ενοχλητικό σύζυγό της Toto (), θα διαπιστώσει ότι μάλλον έχει βρει τα όριά του.

Schlussmacher_P1

Αν σου πει κάποιος τη λέξη κωμωδία, ποια χώρα σου έρχεται στο μυαλό; Σίγουρα όχι η Γερμανία, καθώς με μια βαριά παράδοση στην πολιτικού περιεχομένου θεματολογία, σπάνια επιχειρεί να αστειευτεί. Όταν όμως ο κάνει, έχει έναν μαγικό τρόπο, όπως τότε το 2009 με το Soul Kitchen του Fatih Akin, που αν το έχεις δει, θα το έχεις σίγουρα συμπεριλάβει στις top 5 καλύτερες feel-good ταινίες που έχεις δει.

Για την περίπτωση του Break-Up Man (όπως είναι ο Αγγλόφωνος τίτλος του – δεν θα ξαναγράψω τον αυθεντικό), δεν θα μπορούσε κάποιος να πει με αντίστοιχη βεβαιότητα ότι πέρασε το ίδιο καλά, όμως η διαφορετικότητά του και ο (έστω και κλισέ) αισιόδοξος επίλογός του, έχει πολλά άξια αναφοράς.

Η εταιρία Happy End, ειδικεύεται στον χώρο του χωρισμού. Τόσες και τόσες εταιρίες βγάζουν κέρδος από τον έρωτα, γιατί να μην βγάλει και μια από το τέλος του. Ο νεαρός Paul Voigt έχει κάνει στόχο της καριέρας του να φέρει εις πέρας 1000 χωρισμούς με επιτυχία, εξασφαλίζοντας μια θέση ανάμεσα στους μετόχους. Και πλέον δεν απέχει πολύ από τον στόχο αυτό. Μόλις 10 χωρισμοί στέκονται μπροστά από το πολυπόθητο έπαθλο, και ένας από τους ήδη υπάρχοντες μετόχους του εμπιστεύεται μια υπόθεση προσωπική. Δίχως να έχει καταφέρει να συμπαθήσει ποτέ τον δεύτερο άντρα της κόρης του Katharina, του αναθέτει τον χωρισμό της, επισφραγίζοντας και τις αμφιβολίες που έχει η ίδια.

Λαμβάνοντας την αποστολή, θα συναντήσει τον κάπως δυσλειτουργικό Toto, ο οποίος δεν θα πάρει τα νέα του χωρισμού και τόσο καλά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, θα του γίνει “τσιμπούρι”, που με κάθε του σχεδόν κίνηση θα τον μπλέκει σε απίστευτες ιστορίες.

Schlussmacher_P2

Και μάλλον αυτό το story που μόλις διάβασες είναι και το μεγαλύτερο ελάττωμα της ταινίας. Πατώντας σε ένα χιλιοφορεμένο μοντέλο αντίθετων χαρακτήρων, που έχουμε δει σε ταινίες όπως το Due Date στο παρελθόν, με δυο αταίριαστους, εν δυνάμει φίλους, που με τον τρόπο τους αγγίζουν τα άκρα. Στη μια γωνία ο Paul με τη ζωή του σε μια υποτιθέμενη τάξη, όπου λόγω δουλειάς αλλά και προσωπικών τραυμάτων απέχει πλήρως από συναισθηματικές δεσμεύσεις, προκαλόντας μεγάλη στενοχώρια στην σύντροφο του Natalie () η οποία με τη σειρά της αναζητά μια πιο σταθερή σχέση. Από την άλλη ο Toto, με έντονα κοινωνικά προβλήματα, και με μια ιδιότητα να καταστρέφει σχεδόν ότι αγγίζει, αλλά με μια ολική γνώση του αισθηματικού του κόσμου. Και μέσα από μια περίεργη συγκυρία θα “κολλήσουν” μαζί, και στην πορεία θα μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλον.

Πριν βέβαια γίνει το οτιδήποτε, θα πρέπει ο Paul να δείξει όχι μόνο απίστευτη υπομονή με τα καμώματα του κατ’ ανάγκη συνοδοιπόρου του, αλλά και να επιβιώσει από τους απίστευτους μπελάδες που θα τον βάλει.

Χιουμοριστικά, δεν ανακαλύπτει και τον τροχό, αλλά υπάρχει σίγουρα το υλικό που το καθιστά αστείο. Περνώντας παράλληλα πολλά στοιχεία από μια ρομαντική κομεντί, δείχνει να αποκτά ως ταινία και άλλες κατευθύνσεις, κι αυτό λειτουργεί προς όφελός της. Ο που κάθεται ταυτόχρονα και στην καρέκλα του σκηνοθέτη, ενώ δεν πείθει αρχικά στο μοντέλο του σχεδόν απαθή γυναικά, βρίσκει τον εαυτό του όσο η ταινία προχωρά, ενώ ο ως Toto, άλλοτε χαρίζει άφθονο γέλιο, ενώ σε κάποιες άλλες σκηνές ίσως και να γίνεται υπερβολικός. Τέλος αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα είναι η εμφάνιση ενός άκρως Βρετανικού soundtrack, που συνοδεύει ευχάριστα το σενάριο, και συμβάλει στη γενική ελπιδοφόρα και καλή αίσθηση του επιλόγου.

Το Schlussmacher ήταν η εισπρακτικότερη ταινία για το Γερμανικό box office την χρονιά που μας πέρασε, αποσπώντας σε γενικό βαθμό ικανοποιητικές κριτικές. Κατά τη γνώμη μου, το ότι δεν καταφέρνει να πρωτοτυπήσει, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον χρόνο σου, και το ότι έχει επηρεαστεί άμεσα από ένα Χολιγουντιανό μοτίβο, δεν αφαιρεί την Ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Ικανοποιητική στο κομμάτι της κομεντί, και ιδανική για εκείνες τις βραδιές που θες να δεις κάτι χαλαρό, που θα σε κάνει να χαμογελάσεις.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On