Café de Flore

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Δυο μελωδικές ιστορίες αγάπης

Δυο παράλληλες ιστορίες, που διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με κοινό πυλώνα την αγάπη και τον βαθμό στον οποίο την βιώνουν οι άνθρωποι: Ένας άντρας και η σχέση του με την διαζευγμένη του γυναίκα, και μια μητέρα με ένα αγοράκι με ειδικές ανάγκες.

cafe_P1

Ρίχνοντας μια ματιά στις ταινίες που παίζονταν στις αίθουσες την προηγούμενη εβδομάδα, πέφτει το μάτι μου πάνω στο περσινό Café de Flore, που μάλλον βρήκε για λίγο το δρόμο του στα θερινά σινεμά, για φέτος.

Η ταινία είναι η δέκατη σκηνοθετική δουλειά του , στην οποία έχει δώσει αρκετό βάρος σε μια πολύ νοσταλγική και συγκινητική ατμόσφαιρα, διηγούμενος δυο παράλληλες ιστορίες, με θέμα τη “στοργική βία”. Στο σήμερα συναντάμε το μουσικό παραγωγό Antoine Godin (), που ζει στον Καναδά με την νέα του γυναίκα και τα δυο, από προηγούμενο γάμο, παιδιά του. Ο Antoine και η πρώην σύντροφός του () ήταν ζευγάρι από παιδιά, και το διαζύγιο τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ιδίως για την Carole η οποία έχοντας τόσο έντονα στην ζωή της την ανάμνηση του μοναδικού της συντρόφου, δυσκολεύεται απίστευτα να συνεχίσει.

Στο χθες συναντάμε την Jacqueline (), που ζει με τον σύζυγό της στο Παρίσι, ο οποίος στη θέα του με σύνδρομο Down παιδιού του, τους εγκαταλείπει. Η Jacqueline δεν το βάζει κάτω, και παίρνοντας θάρρος από την αμείωτη αγάπη της για τον νεογέννητο της γιο, αποφασίζει να του χαρίσει μια φυσιολογική ζωή, με ίδιες ευκαιρίες που θα είχε ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί.

Και στις δυο ιστορίες, όσο κι αν αυτές διαφέρουν, είτε χρονικά είτε ως προς τους χαρακτήρες τους, ο Vallée φροντίζει να μας θυμίζει όσο μπορεί πιο συχνά, πόσο ίδιες είναι.

Και στις δυο υπάρχει μια απέραντη αγάπη που στην ουσία όχι μόνο δεν αφήνει τις δυο γυναίκες, την Carole του σήμερα και την Jacqueline του χθες, να ζήσουν την ζωή τους, αλλά βάζει και συμαντικά εμπόδια στις ζωές αυτών που αγαπούν. Από τη μια η χωρισμένη σύζυγος, που έχει παραμελήσει πλήρως τον εαυτό και τις υποχρεώσεις της, προσκολλημένη στον έναν και μοναδικό έρωτα που γνώρισε στη ζωή της, και από την άλλη η Jacqueline, με την απέραντη μητρική αγάπη, αφήνει την ίδια σε δεύτερη μοίρα, με μια στοργικότητα που αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Και ενώ το σενάριο οδηγεί τους ήρωές του σε μια κοινή κατεύθυνση, οι επιλογές τους στο τέλος θα είναι διαφορετικές ή εξίσου κοινές;

Cafe_P2

Από το cast ξεχωρίζουν οι Parent και Florent, αλλά η Paradis σίγουρα δίνει κάτι ερμηνευτικά που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Πέρα όμως από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, η υποδειγματική σκηνοθεσία και η ασυνήθιστή και όμορφη στην ουσία της, ιστορία του Vallée σίγουρα είναι το δυνατότερο σημείο του έργου. Όλοι του οι χαρακτήρες, προσεκτικά φτιαγμένοι στην οθόνη, μας αιτιολογούν πλήρως τα κίνητρα πίσω από τις επιλογές τους, όπου ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί τους, το σημαντικότερο είναι ότι τους καταλαβαίνουμε.

Τέλος ο σκηνοθέτης δίνει μια πολύ σημαντική θέση, στον ρόλο που παίζει η μουσική στις ζωές των ηρώων του. Ο έρωτας του Antoine και της Carole γεννιέται και παίρνει ζωή μέσα από τους στίχους των Cure και των Pink Floyd, ενώ το ομώνυμο Café De Flore γίνεται το θέμα της αγάπης της Jacqueline  για τον μικρό Laurent. Και μέσα σε όλο αυτό ως θεατής δεν μπορείς παρά να παρασυρθείς στις όμορφες μελωδίες που περικλείουν την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.

Το Café De Flore είναι από πολλές πλευρές εξαιρετικό, με μια δυνατή ιστορία, που όσο “δύσκολη” κι αν μοιάζει, τόσο αγγίζει το πραγματικό, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, την υπεροχή του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On