Captain Phillips

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Αγωνία στον ωκεανό

Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου Richard Phillips (), ο οποίος εκτελούσε ένα εμπορικό ταξίδι κοντά στις ακτές της Σομαλίας, όταν τέσσερις πειρατές κατέλαβαν το πλοίο του, οδηγώντας τον ίδιο σε μια πολύωρη ομηρία.

Captain-Phillips_P1

Ο σκηνοθέτης με την αρχική τριλογία Bourne έχει αποδείξει την αξία του στον χώρο της περιπέτειας, όσο ο τις ικανότητές του ως ηθοποιός. Η συνάντηση των δύο δεν μπορεί παρά να υποσχεθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα που συνδυάζει αγωνία, πραγματικά γεγονότα, αγωνία και συγκίνηση. Την αγωνία την είπα;

Αποχαιρετώντας τη γυναίκα του () στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Richard Phillips ετοιμάζεται για ένα ταξίδι ρουτίνας που έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν. Διάφορα σήματα από τα κεντρικά εφιστούν την προσοχή στην αυξημένη δραστηριότητα πειρατών κοντά στις ακτές της Σομαλίας απ’ όπου θα περάσει το πλοίο Maersk Alabama στο οποίο και επιβαίνει. Παρ’ ότι προετοιμάζει το πλήρωμά του μέσω ασκήσεων ετοιμότητας, μια τετραμελής ομάδα πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο.

Αρχηγός τους ο Muse (), που προσπαθεί να επωφεληθεί της κατάστασης στρέφοντας την προσοχή του στο κύριο φορτίο του πλοίου. Όταν η κατάσταση τον τραβήξει πολύ μακριά από τον στόχο του, θα καταλήξει μέσα σε μια σωστική λέμβο με την ομάδα του και τον καπετάνιο ως όμηρο σε μια τελευταία προσπάθεια να αποσπάσει λύτρα για τη ζωή του τελευταίου.

Μέσα από μια ιστορία που καταλήγει σε μια εύθραυστη κατάσταση ομηρίας, ο Greengrass για άλλη μια φορά κερδίζει τις εντυπώσεις, περνώντας την ένταση που βιώνουν οι χαρακτήρες του στον θεατή. Για να το πετύχει αυτό ξεκινά από τους πρωταγωνιστές του και κυρίως από την ομάδα των πειρατών. Ερμηνευτικά αποδίδουν αυτό που θα έκανε τον καθένα να φοβηθεί. Είναι φτωχοί – άρα ικανοί για όλα, καθώς δεν έχουν τίποτα να χάσουν – οξύθυμοι, ανοργάνωτοι και εν τέλει χωρίς έλεγχο και αντίληψη κινδύνου. Δε θα ήθελες τέτοιους ανθώπους να έχουν μια κάνη στραμμένη στο κεφάλι σου.

Captain-Phillips_P2

Και οι κάμερες του Barry Ackroyd αυτήν ακριβώς την απειλή σε κάνουν να αισθάνεσαι. Με τα περισσότερα πλάνα από κάμερες χειρός, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας νιώθεις ότι παρακολουθείς ένα ρεπορτάζ από έναν camera man που ρισκάρει για τα πλάνα που σου παρέχει. Κι αν σκεφτείς ότι αυτή η εικόνα ίσως γίνει κουραστική, η ατμόσφαιρα δε θα σε αφήσει να προβληματιστείς με αυτό.

Στο πρόσφατο παρελθόν του ο συμμετείχε σε ταινίες που από τη μία τόλμησε (Cloud Atlas) ή συγκίνησε (Extremely Loud & Incredibly Close) αλλά και από την άλλη απογοήτευσε (Larry Crowne). Μετά από καιρό λοιπόν του δίνεται το υλικό για μια πραγματικά καλή ερμηνεία, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει.

Ο Richard Phillips που υποδύεται είναι καθημερινός, επαγγελματίας αλλά και ανθρώπινος, και θα βιώσει μια κατάσταση στην οποία λίγοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Όλες αυτές οι έννοιες είναι έκδηλες μέσα από την υποκριτική του με έναν απίστευτο, κατά τη γνώμη μου, και ρεαλιστικό επίλογο στον οποίο συγκινεί αυθεντικά.

Αγωνία στο αποκορύφωμα, δράση, ρεαλισμός και πολύ καλές ερμηνείες (αν και η υποψηφιότητα του Abdi για τον ρόλο του Muse ίσως και να είναι υπερβολική). Ένα πακέτο στο οποίο δε λείπει τίποτα. Πέρα από την όποια απόκλιση ή κινηματογραφική υπερβολή σε σχέση με την πραγματική ιστορία, το Captain Phillips είναι μια ταινία που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On