Cashback

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

Και όχι μόνο για ρομαντικούς

Μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, ο Ben (), φοιτητής καλών τεχνών, αρχίζει να πάσχει από αϋπνίες. Προσπαθώντας να τις ξεπεράσει αλλά και να τις εκμεταλλευτεί, πιάνει δουλειά σε ένα τοπικό super market, όπου εκεί θα γνωρίσει την Sharon (), με την οποία η αμοιβαία έλξη, ίσως και να είναι η φυγή που αναζητά.

Cashback_P1

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας όχι αθεράπευτα ρομαντικός, και άσχετος με παρόμοιους κινηματογραφικούς κλάδους θα συμπαθήσει πέρα από το αναμενόμενο το Cashback, αλλά ο κυριότερος ίσως από αυτούς, έχει να κάνει με τον έντεχνο τρόπο που ο σκηνοθέτης , μετατρέπει κάτι απλοϊκό, σε κάτι πραγματικά ατμοσφαιρικό, χιουμοριστικό και με έναν δικό του τρόπο μαγικό.

Όπως και οι περισσότερες ιστορίες της ρομαντικής οθόνης, έτσι κι αυτή περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα. Μια γυναίκα που από την πρώτη κιόλας σκηνή του έργου εγκαταλείπει τον νεαρό Ben, αφήνοντάς τον σε μια μόνιμη εγκεφαλική νάρκη.

Τα μαθήματα ζωγραφικής δεν αρκούν για να πνίξουν τον πόνο του, αλλά ούτε και να καλύψουν τον χρόνο που έχει προστεθεί, καθώς οι αϋπνίες από τις οποίες ξεκίνησε να υποφέρει έκτοτε, κάνουν τα βράδια του ατελείωτα. Σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, αποφασίζει να δουλέψει σε ένα τοπικό super market Sainsbury’s, γεμίζοντας και τις νύχτες αλλά και τις σκέψεις του με νέο υλικό. Μια πληθώρα καινούριων ανθρώπων που θα γνωρίσει εκεί, θα τον κάνουν να περάσει το στάδιο του ερωτοχτυπημένου και να ανοίξει τα μάτια του σε νέες προοπτικές, που ίσως να έχουν το πρόσωπο της όμορφης Sharon.

Αυτό που μόλις διαβάσατε απλώς επιβεβαιώνει τη στοιχειώδη απλότητα που προανέφερα. Ένας κεντρικός ήρωας που ξεκινάει από το επώδυνο σημείο Α και πρέπει λίγο πριν τους τίτλους τέλους να φτάσει στο σημείο Β. Το αξιομνημόνευτο του έργου όμως, είναι ότι μέσα σε αυτό το κοινότυπο φόντο, ο Ellis έρχεται να προσθέσει μια ισχυρή δόση εσωτερικής αναζήτησης για τον ήρωά του, παραθέτοντας αρχικά μια ρεαλιστική λογική στις σκέψεις του Ben, που ως σταθερός αφηγητής, τις ακούμε σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Cashback_P2

Παράλληλα με τον εφηβικό του ρεαλισμό, καταφέρνει να επινοήσει ένα δικό του τέχνασμα που θα τον οδηγήσει σταδιακά στην ψυχική  ηρεμία. Μέσα στο μυαλό του παγώνει τον χρόνο, και περιφερόμενος στους διαδρόμους του super market, αφαιρεί τα ρούχα των πελατών χρησιμοποιώντας τους ως μοντέλα για τις ζωγραφιές του. Απορροφημένος έτσι στον δικό του, ακίνητο κόσμο, φτάνει στην αυτοκριτική του και μετέπειτα σε έναν στόχο που αρχικά δεν περίμενε. Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό, ένας συγκροτημένος ρομαντισμός, στερημένος από άσκοπη φλυαρία ή μελό αντίστοιχων έργων, που πηγάζει από τον ψυχισμό του, μέχρι και το ατμοσφαιρικό soundtrack, που έρχεται για να δέσει στην όλη διάθεση της ιστορίας.

Το Cashback με λίγα λόγια, αποδεικνύει πρώτον κινηματογραφικά, ότι με λίγη φαντασία ακόμα και ένα χιλιοειπωμένο είδος αποκτά περιθώριο πρωτοτυπίας, και δεύτερον μέσα από την ιστορία του Ben, ότι ο δικός σου προσωπικός κόσμος είναι αυτός που στην πραγματικότητα μπορεί να σε σώσει απ’ οτιδήποτε.

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On