A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Αυστηρώς αντρικό

Mε μια γρήγορη ματιά μέσα στο πολύπλοκα απλοϊκό μυαλό του Charles Swan του 3ου () θα διαπιστώσει κανείς ότι απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, αυτοκίνητα, γυναίκες, τον κολλητό του Kirby (), γυναίκες, την αδελφή του Izzy (), κι άλλες γυναίκες, την γιαγιά του, περισσότερες γυναίκες, και πολλά πολλά γυναικεία παπούτσια.

Charles-Swan-III_P1

Αυτό που πρέπει ακαριαία να κάνετε ξεκινώντας το A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III, είναι να αρχίσετε να παίρνετε το οτιδήποτε στην κυριολεξία. Ας ξεκινήσουμε με τον τίτλο για παράδειγμα. Στην πρώτη κιόλας σκηνή του έργου, ένας γιατρός μας δείχνει με ένα κολάζ animation που θυμίζει τις εποχές του Flying Circus των Pythons, τι ακριβώς υπάρχει μέσα στο μυαλό του εν λόγω ήρωα. Από εκεί ξεπροβάλλει μια παρέλαση γυναικών, μαζί με τις φιγούρες των σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, αλλά επειδή τον πετυχαίνουμε σε μια δύσκολη φάση, θα βρούμε και μια δόση αυτοκριτικής και αμφιβολίας ολόκληρου του είναι του… Αλλά ένα ένα μην σας μπερδέψω περισσότερο απ’ όσο προσπαθεί όλο το έργο να κάνει στα 90 λεπτά του.

Ο έκανε ένα σχετικά μεγάλο διάλειμμα και μετά το 2001 επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, γράφοντας παράλληλα και το σενάριο σε μια ταινία που θα ήθελε να δείξει ίσως κάτι περισσότερο στο ύφος των ταινιών του Wes Anderson. Η ταινία περιστρέφεται, όπως μας αποκαλύπτει και ο τίτλος της, γύρω από τον Charles Swan, έναν ιδιοκτήτη διαφημιστικής κάπου στο Los Angeles των 60s, ο οποίος έχοντας απολαύσει την παρέα αμέτρητων γυναικών στη ζωή του, δείχνει να χάνει την μια και μόνη που πραγματικά ερωτεύτηκε, όταν η Ivana () ψάχνοντας λίγο πολύ για αφορμή, τον χωρίζει σχεδόν χωρίς καμία προειδοποίηση. Είναι ο κολλητός (και παράλληλα πελάτης) του Kirby, ο σύμβουλός του Saul () και η αδελφή του Izzy, αυτοί που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει τα λάθη της ζωής του, για να μπορέσει κι αυτός να σταθεί στα πόδια του και ξεπεράσει να τον χωρισμό του, ή μήπως μια βαθύτερη αναγκαία αυτοκριτική που απλά επιτέλους θα τον ωριμάσει;

Charles-Swan-III_P2

Το έργο δεν έχει και πάρα πολλά να μας προσφέρει, ούτε ως ιστορία, αλλά ούτε και από τις ερμηνείες των ηθοποιών των οποίων η απόδοση μοιάζει να είναι σε κάθε σκηνή σχεδόν αυτοσχεδιασμός, παρά κάποια καθοδήγηση από τον σκηνοθέτη. Από το τώρα, μέχρι το παρελθόν και πίσω μέσα στο μυαλό του κεντρικού ήρωα, ο Coppola δημιουργεί έναν κακό χαμό χωρίς αρχή και τέλος. Αυτό όμως που πραγματικά δείχνει να λειτουργεί, είναι οι καθημερινές φαντασιώσεις του Swan που παίρνουν ζωή στην οθόνη, και θα τον μετατρέψουν από cowboy κυνηγημένο από sexy Ινδιάνες, μέχρι προστάτη τιμωρό του γυναικείου φύλου από σαδιστές ναζί.

Πέρα από την αφορμή να δείξει κάποια άκυρα σουρεάλ σκετσάκια (και μια δόση αυτοβιογραφίας του μήπως; Λέω εγώ τώρα) μην έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από ένα σενάριο που μάλλον φτιάχτηκε αποκλειστικά και μόνο για αυτό.

Και τα credits στο τέλος, τα οποία δεν είναι σε γραπτή μορφή, αλλά είναι το ίδιο το cast που προσφωνεί το όνομα του και τον χαρακτήρα που υποδύεται, θα σας πείσει για τον “παρεΐστικο” χαρακτήρα που γυρίστηκε το έργο.

Δεν θα ήταν καλή ιδέα να το δείτε με την σύντροφο, ή με κλειστό μυαλό. Το έργο απευθύνεται στους fans όχι απαραίτητα του ίδιου του αλλά της εικόνας της προσωπικής του ζωής που βγαίνει κατά καιρούς προς τα έξω, έχει χιούμορ, δεν έχει ροή και νόημα και γι’ αυτό αν είναι θα σας αρέσει.

Υ.Γ.: Aν μου άφησε κάτι σταθερό και θλιβερό το όλο έργο είναι ότι η ατελείωτη ονείρωξη των 90s που ακούει στο όνομα έχει πλέον γεράσει.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On