Charlie Countryman

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Οράματα, έρωτες και γροθιές στο Βουκουρέστι

Ο Charlie Countryman () μετά από ένα όραμα της πρόσφατα πεθαμένης μητέρας του (), αποφασίζει χωρίς λόγο και αιτία να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι. Εκεί με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο θα γνωρίσει την όμορφη Gabi (), ξεκινώντας ένα ρομαντικό ειδύλλιο, που όμως ο πρώην άντρας της και ανέκαθεν εγκληματίας, Nigel () δεν θα αφήσει έτσι εύκολα, να εξελιχθεί.

Charlie-Countryman_P1

Προσπερνώντας τον πηγαίο ενθουσιασμό που με διακατέχει πριν δω ταινία από σκηνοθέτη μουσικών video clip, το The Necessary Death of Charlie Countryman (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του), καταφέρνει, με αρκετή προσπάθεια, να προσφέρει κάτι φρέσκο, όμορφο και αισθηματικό.

Λίγα μόλις λεπτά μετά τον θάνατο της, θα εμφανιστεί μέσα από ένα περίεργο όραμα η μητέρα του νεαρού Charlie. Ζητώντας μια τελευταία μητρική συμβουλή, θα τον παροτρύνει να ξεκινήσει το πιο αυθόρμητο πράγμα που έχει κάνει στην ζωή του, να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι άνευ λόγου και αιτίας. Χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα, μαζεύει τα πράγματα του, αποχαιρετά την πρώην του (), και μπαίνει στο πρώτο αεροπλάνο.

Στην πτήση θα γνωρίσει τον Victor Ibanescu (Ion Caramitru), ο οποίος κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πεθάνει από ανακοπή, και θα του δώσει κι εκείνος με τη σειρά του μέσα από ένα όραμα, μια τελευταία καθοδήγηση. Να βρει την κόρη του, να της μεταφέρει ένα τελευταίο μήνυμα, και να της δώσει και το δώρο που δεν πρόλαβε ο ίδιος. Όταν πράγματι την γνωρίζει, αδυνατεί να μην την ερωτευτεί, παρά το ότι ο πρώην συζύγός της Nigel, με αρκετά μελανό ποινικό μητρώο, θα μπορούσε να τον βάλει σε σοβαρούς μπελάδες.

Αν κάποιος μπει στην ατμόσφαιρα του έργου, η ιδέα των μετά θάνατον οραμάτων αλλά και πολλών άλλων απρόσμενων, σερβίρεται πολύ πιο εύκολα, απ’ ότι θα καταλάβει κανείς διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές. Ο σκηνοθέτης , έχει την ικανότητα να σου δώσει από την πρώτη κιόλας σκηνή, την αίσθηση του τι θα δεις, και με ποιον τρόπο θα σου μιλήσει η ταινία. Η θητεία του στον χώρο της μουσικής του εξασφαλίζει δυο αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Το ένα αφορά την πολύ όμορφη εικαστική οπτική της ταινίας, και το δεύτερο, το soundtrack που υπογράφει ο Moby (καθότι ήταν και ο σκηνοθέτης του live DVD της εποχής του Play το 2001), μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών όπως M83 και The XX.

Charlie-Countryman_P2

Στο κομμάτι της πλοκής τώρα, η αλήθεια είναι ότι εμφανίζεται αρκετά ασύνδετο σε πολλά σημεία, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, αυτό δεν έγινε λόγω κάποιας αδυναμίας.

Εκεί που πιστεύεις ότι κάποιες σκηνές γυρίστηκαν απλά για να γεμίσει ο χρόνος, ο συναισθηματισμός που καταφέρνουν να εκπέμψουν, έρχεται να σε διαψεύσει.

Το κεντρικό storyline αφορά τον έρωτα του Charlie και της Gabi. Πάνω σε αυτό, το έργο αφηγείται μια ρομαντική ιστορία, που όντος την αισθάνεσαι έτσι, μακριά από Χολιγουντιανά στερεότυπα και κλισέ που θα δει κανείς σε ταινίες τύπου Notebook, και πιο κοντά στην νοοτροπία ενός In Search Of A Midnight Kiss. Δίπλα σε αυτόν τον ρομαντισμό, πετάγονται σκηνές βίας βορειοευρωπαϊκής αισθητικής (βλέπε Refn ή Oplev), που σε περιπτώσεις δείχνουν κάπως ξένες, παρά την όποια αιτιολόγησή τους. Και αν και πλημμυρισμένο από μαύρο χιούμορ, μου κάνει εντύπωση που λανσάρεται ως κωμωδία (μεταξύ άλλων), κάτι που θα σας πρότεινα να αγνοήσετε, ακόμα και τη στιγμή που θα γελάτε με το υπερβολικό τροχαίο με το ασθενοφόρο, λίγο μετά την αρχή.

Ο LaBeouf δένει αρκετά στο κλίμα που επιβάλλει η ταινία, ίσως και λίγο περισσότερο από την Rachel Wood, περνώντας στο άκρο του υπερβάλλοντα ζήλου, κάνοντας στην πραγματικότητα χρήση LSD, σε μια σκηνή που σίγουρα θα την καταλάβετε. Κάθε φορά βέβαια που εμφανίζεται στο πλάνο ο Mikkelsen, οι υπόλοιποι απλά εξαφανίζονται υποκριτικά, καθώς πέρα από “έμπειρος” κακός, έχει μόνιμα την ικανότητα και το ταλέντο να κλέβει την παράσταση. Ο , στον ρόλο ενός εκ των δυο συγκατοίκων που θα πετύχει σε ένα μοτέλ, στην πρώτη του μετά Harry Potter εμφάνιση, καταφέρνει να συνεχίσει την μακρά παράδοση που τον θέλει τρομακτικά αδιάφορο και ανύπαρκτο, ακόμα και στις σκηνές που τον αφορούν άμεσα. Η τέλος, με λιγοστό χρόνο, δεν κάνει κάτι παραπάνω από ένα cameo, αλλά εμφανίζεται στις πιο συγκινητικές σκηνές.

Με απόλυτη ειλικρίνεια, το Charlie Countryman, κερδίζει περισσότερο τις οπτικές εντυπώσεις, παρά κάτι ουσιαστικότερο. Κι αν είχα διάθεση αυστηρότητας, θα είχα αρκετά πράγματα να γράψω για τα ελαττώματά του. Αυτό όμως είναι και το μεγάλο του ατού, η ικανότητά του να σε κάνει ξεχάσεις το οτιδήποτε δεν σου έστεκε με την ταινία ή την πλοκή της, και στο τέλος της απλά να σου μένει, ότι “αν είναι να πεθάνεις, ας είναι για την αγάπη”.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On