Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Έβρος 1970. Σε ένα απομακρυσμένο στρατόπεδο κοντά στα σύνορα, ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης (Γιάννης Στάνκογλου), κρύβει μέσα του έναν μεγάλο έρωτά για την νεαρή σύζυγο (Βίκυ Παπαδοπούλου) του διοικητή του στρατοπέδου (Γιάννης Μπέζος). Με την βοήθεια του στρατιώτη Λαζάρου (Αντίνοος Αλμπάνης) που θα τον μάθει να χορεύει τανγκό, περιμένει να ζήσει λίγα μόνο λεπτά χορεύοντας μαζί της στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του στρατοπέδου.

Christmas-Tango_P1

Σε ότι αφορά τον Ελληνικό κινηματογράφο, έχουμε ζήσει όλοι μας νομίζω άθλιες στιγμές την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, για ταινίες μάλιστα που η κοινή γνώμη σπεύδει αβίαστα να μας προτείνει “πήγαινε δες το οπωσδήποτε, μην το χάσεις”. Ανούσια δραματικά σενάρια και κακοφτιαγμένες κωμωδίες χωρίς χιούμορ, αφήνουν ελάχιστες εξαιρέσεις ταινιών που έχουν κάτι πραγματικά να πουν ή απλά να ανήκουν στην κατηγορία της ψυχαγωγίας.

“Το Τανγκό των Χριστουγέννων”, μετά από πολύ καιρό, έρχεται να μπει σε αυτή τη πολύ μικρή κατηγορία Ελληνικών ταινιών που έχει πραγματικά κάτι να πει, με έναν απίστευτα όμορφο κινηματογραφικό τρόπο.

Ξεκινώντας από τις ερμηνείες, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιάννης Μπέζος είναι εκπληκτικοί στους ρόλους που υποδύονται, ενώ εξίσου εξαιρετικοί και οι Αλμπάνης και Παπαδοπούλου, όπου στο σύνολό τους αφηγούνται την ιστορία με τους χαρακτήρες τους να είναι αληθινοί και πειστικοί στις καταστάσεις που βιώνουν. Ο αυστηρός υπολοχαγός, που κρύβει βαθιά μέσα του ένα τόσο ευαίσθητο μυστικό, ο στρατιώτης με το άγχος του για την ετοιμοθάνατη μητέρα του και ο διοικητής που βλέπει την καταπιεσμένη από έναν αυταρχικό γάμο, σύζυγό του, να χαλάει την καθώς πρέπει εικόνα που πασχίζει να διατηρήσει.

Christmas-Tango_P2

Δεύτερο σημαντικό κομμάτι του έργου, το πόσο καλογυρισμένο ήταν, από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σκηνή, που παρόλο που βαδίζει με έναν αρκετά ήρεμο ρυθμό, δεν πλήττει σε κανένα σημείο, στα περίπου 120 λεπτά που διαρκεί. Από τη φωτογραφία, μέχρι τα μέρη που έχει γυριστεί και το soundtrack, είναι μια παραγωγή που στο σύνολό της είναι απίστευτα προσεγμένη, δίνοντας της την διαφορά από τις υπόλοιπες που γυρίζονται κατά καιρούς στη χώρα μας.

Και τέλος ερχόμαστε στην ιστορία, σε μια εποχή που πολλές ανθρώπινες πτυχές καταπιέζονταν, και σε ένα περιβάλλον μάλιστα που η καταπίεση γίνεται καθήκον και συνήθεια, συναντάμε μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία με ασυνήθιστους πρωταγωνιστές. Και που παρ’ όλο που η υπόθεση και το σενάριο έτσι όπως εξελίσσονται ίσως και να προδικάζουν τον επίλογο, είναι από τις λίγες φορές που το τέλος κρύβει μια μικρή αλλά σημαντική ανατροπή για τους θεατές.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα έργο, που ο θεατής πρέπει να γίνει πολύ σχολαστικός για να βρει κάτι το αρνητικό. Μια δυνατή γλυκόπικρη ιστορία που σε όλους έχει κάτι να πει, καθώς και μια ζωντανή απόδειξη των ικανοτήτων των Ελλήνων δημιουργών.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On
  • ΣΥΡΙΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΤΙ

    ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΣΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ…ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΝ, ΣΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΗΔΗΞΕ?