Compliance

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

…κι όμως αληθινό

Σε ένα εστιατόριο γνωστής fast food αλυσίδας, η υπεύθυνη του καταστήματος Sandra () θα λάβει ένα τηλεφώνημα από έναν αστυνομικό, ο οποίος θα ισχυριστεί ότι μια πελάτης έπεσε θύμα κλοπής στο εστιατόριο, από μια “ξανθιά κοπέλα στο ταμείο” (). Επειδή δεν υπάρχει η αστυνομική δύναμη για να καλύψει το συμβάν, θα ζητήσει από την Sandra να βοηθήσει στην έρευνα, κατευθύνοντας την σιγά σιγά σε ακραίες και μετέπειτα κακοποιητικές μεθόδους.

Compliance_P1

Μέσα στην άβυσσο της πολύπλοκης ψυχολογίας, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος , διαλέγει να επικεντρωθεί σε ένα ισχυρό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, την φοβία απέναντι στην εξουσία, στο πρόσωπο της οποίας μας εμφανίζει την αστυνομία. Στηριζόμενος σε πραγματικά γεγονότα, και συγκεκριμένα σε ένα συμβάν στο Kentucky των Ηνωμένων Πολιτειών το 2004, όπου σε κατάστημα γνωστής εταιρίας fast food, μια τηλεφωνική φάρσα οδήγησε σε αφάνταστες καταστάσεις τους υπαλλήλους του μαγαζιού, μας μεταφέρει ένα ψυχολογικό δράμα/θρίλερ αρκετά ικανό να σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Η αρχή της ιστορίας ξεκινάει ομαλά, με το προσωπικό του μαγαζιού να ετοιμάζεται για την βάρδια της Παρασκευής, και την υπεύθυνη του καταστήματος, Sandra, να νιώθει αγχωμένη με το βάρος των ευθυνών πάνω της. Κι ενώ η ημέρα κυλά φυσιολογικά, ένα τηλεφώνημα από το αστυνομικό τμήμα, έρχεται να ταράξει την ηρεμία των εργαζομένων. Η φωνή του αστυνομικού στην άλλη άκρη της γραμμής, ισχυρίζεται πως έχει λάβει μια καταγγελία για κλοπή, δίνοντας την περιγραφή της νεαρής Becky, ως βασικής υπόπτου. Λόγω “φόρτου εργασίας” και λόγω του ότι δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερης σημασίας περιστατικό, ο αστυνομικός ευγενικά ζητά την βοήθεια της υπεύθυνης για τον έλεγχο, την κράτηση και την διερεύνηση της υπόπτου, απειλώντας παράλληλα την αγχωμένη από το όλο συμβάν Becky, για τις επιπτώσεις που θα έχει σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί. Θέλοντας να ξεμπερδεύει όσο πιο γρήγορα γίνεται, η Sandra δέχεται αρχικά να ψάξει τα πράγματα και τις τσέπες της νεαρής υπαλλήλου, και να συνεχίσει σε όλο και πιο ακραίες μεθόδους, στα πλαίσια της εξιχνίασης του υποτιθέμενου εγκλήματος, οδηγούμενη κυρίως από τον φόβο που αισθάνεται απέναντι στον αστυνομικό.

Compliance_P2

Διαβάζοντας κάποιος μια τέτοια πλοκή, πολύ φυσιολογικά υποθέτει ότι φλερτάρει με την υπερβολή. Αν βάλετε ως θεατές τον εαυτό σας στην θέση των χαρακτήρων που παρακολουθείτε, σίγουρα θα ισχυριστείτε ότι δεν θα πέφτατε στην παγίδα που πέφτουν εκείνοι, όμως παρ’ όλο που ένα τέτοιο γεγονός έχει να κάνει καθαρά με την ευφυΐα των δυο άκρων της τηλεφωνικής συνομιλίας (για να μην σχολιάσω περαιτέρω την Αμερικανική νοημοσύνη και θεωρηθώ ρατσιστής), η ιστορία που θα δείτε έγινε, και έγινε κατά 90% όπως θα δείτε στην ταινία.

Η σκηνοθεσία του Zobel καταφέρνει να παρουσιάσει το συμβάν με τρόπο τέτοιο που η υπερβολή αντικαθίσταται από τον ρεαλισμό δικαιολογώντας ως ένα σεβαστό βαθμό τον τρόπο που ενεργούν οι πρωταγωνιστές, περνώντας παράλληλα την ψυχολογική φόρτιση που νιώθουν τα θύματα της ιστορίας, με μοναδικό σκοπό να νιώσουμε κι εμείς οι θεατές το ίδιο άβολα και φοβισμένοι με αυτούς.

Το κακό με το σενάριο όμως είναι ο βαθμός στον οποίο αρχίζει να ξεφεύγει. Βυθισμένος στην ακραία ψυχολογική του ατμόσφαιρα, και στην προσπάθειά του να εμπλουτίσει τα πραγματικά γεγονότα με ακόμα πιο ενοχλητικά φανταστικά, ο σκηνοθέτης χάνει κάπου τον ρεαλισμό που μέχρι το τέλος τόσο έντεχνα είχε καταφέρει να χτίσει.

Η ταινία σε γενικές γραμμές δέχθηκε αρκετά θετικά σχόλια στο Sundance Festival, και κυρίως η για τον ρόλο της Sandra, και κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί και από εσάς, εάν ανήκετε στους οπαδούς, αυτού του αγχωτικού ψυχολογικού είδους. Τώρα αν παράλληλα σας δώσει και ιδέες για τηλεφωνικές φάρσες, δεν το μάθατε από εδώ…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On