Curfew

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

Μικρή διάρκεια, μεγάλες εντυπώσεις

Ο Richie () ένα βήμα πριν το οριστικό check-out, δέχεται ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του Maggie, με την οποία έχει να επικοινωνήσει χρόνια. Οι εκλύσεις της για βοήθεια, δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο και συμφωνεί να προσέξει την μικρή ανιψιά του Sophia () για λίγες ώρες.

Curfew_P1

“Πως νομίζετε ότι ξεκίνησαν οι Scorsese και Spielberg; Από τις ταινίες μικρού μήκους”. Με αυτή την πρόταση προλόγισε φέτος το βραβείο Oscar για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους η Kerry Washington, και παρά την διάθεσή της περισσότερο να κολακέψει, το σχόλιό της δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν, έχουμε πολλά να περιμένουμε όχι μόνο από τον , ο οποίος παρέλαβε και το εν λόγω βραβείο, λίγα λεπτά αργότερα, αλλά και από την μικρή συμπρωταγωνίστριά του , που μέσα από το φετινό Curfew, μας παρουσιάζουν μια πολυσύνθετη ιστορία, στην μόλις 20 λεπτών διάρκειά του.

Στο χειρότερο σημείο της ζωής του ο Richie, αποφασίζει να δώσει ένα οριστικό τέλος. Πριν το καταφέρει, θα χτυπήσει το τηλέφωνο, και η ταραγμένη φωνή της αποξενωμένης πλέον αδελφής του, θα εκλιπαρήσει για την σύντομη αλλά αναγκαία βοήθειά του. Και παρά το ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση, θα συμφωνήσει να παίξει τον ρόλο του babysitter για την εννιάχρονη ανιψιά του Sophia, της οποίας η απίστευτη προσωπικότητα ίσως δώσει στον αυτοκαταστροφικό θείο της μια αφορμή για να βελτιώσει την ζωή του.

Και παρ’ όλο που η περίληψη ίσως να σας έχει δώσει την εντύπωση πολλών μαζεμένων κλισέ, το αποτέλεσμα είναι πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Ο Christensen έχει αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής για την ταινία, μέχρι και στον τομέα του soundtrack. Όντας ο ίδιος γραφίστας, ζωγράφος και μουσικός, έγραψε, σκηνοθέτησε, μόνταρε και πρωταγωνίστησε σε μια ταινία που πρώτο της στοιχείο είναι η ατμόσφαιρα, και δεύτερο, και σημαντικότερο, η ρεαλιστική, πηγαία χημεία μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών.

Curfew_P2

Στον ρόλο του Ritchie ο Christensen εμφανίζεται όπως ακριβώς τον περιμένουμε. Χωρίς να έχουμε εικόνα από παρελθόν του, και από τις αιτίες που τον έφεραν στο χείλος του γκρεμού, ο τρόπος που ερμηνεύει τον χαρακτήρα του μας δίνει την γενική αλάνθαστη εικόνα της προσωπικότητάς του, ή έστω στο βαθμό που μας ενδιαφέρει για την πορεία της ιστορίας. Όσο για την μικρή , είναι απλά θεά. Η απίστευτη αυτενέργειά της, η γυναικεία σχεδόν πονηριά της και ο κοριτσίστικος αυθορμητισμός της, οδηγούν αναπόφευκτα τον “ραγισμένο” πρωταγωνιστή πρώτα σε μια κρίση αυτοειλικρίνειας και απολογίας και έπειτα στην αναμενόμενη λύτρωση.

Σύντομο, καλοφτιαγμένο και πάνω απ’ όλα ουσιαστικό. Η όμορφη, χιουμοριστική και συγκινητική ιστορία του Curfew θα σας περάσει την ενέργειά του, με την ρεαλιστική υπόσχεση όχι ενός απρόσιτου και εντελώς φανταστικού happy end, αλλά μιας απλά πιο όμορφης επόμενης μέρας, για τις ζωές των εύθραυστων ηρώων του.

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On