Dallas Buyers Club

Share Button
4.00 avg. rating (77% score) - 1 vote

Η χρονιά του

Ο Ron Woodroof () μαθαίνει από ένα τυχαίο γεγονός ότι είναι φορέας του AIDS. Απογοητευμένος από τις επίσημες θεραπείες, αρχίζει μόνος του εναλλακτικές αγωγές σε ξένες χώρες, τις οποίες αποφασίζει να εισάγει και να εμπορευτεί στις Η.Π.Α.

Dallas-Buyers-Club_P1

Η φήμη του συγκεκριμένου έργου είχε προηγηθεί της προβολής του, κυρίως λόγω των πρωταγωνιστών του και των ερμηνειών τους. Αναμενόμενη και δίκαιη για πολλούς η ανακοίνωση των ονομάτων των McConaughey και Leto για τα βραβεία της Ακαδημίας, καθώς συνηθίζει να δείχνει μια συμπάθεια σε ηθοποιούς που υποβάλλονται σε τεράστιες σωματικές αλλαγές για τους ρόλους τους. Αλλά η επιλογή τους, σίγουρα, δεν ήταν μόνο για αυτό.

Επί της ιστορίας, το Dallas Buyers Club πραγματεύεται την πορεία της ασθένειας του Ron Woodroof ο οποίος το 1985 διαγνώσθηκε ως φορέας του AIDS. Οι γιατροί κάθετοι ισχυρίζονται ότι του απομένουν 30 μέρες ζωής. Ανήμπορος να μπει σε κάποιο επίσημο πρόγραμμα πειραματικής φαρμακευτικής αγωγής, παίρνει με παράνομο τρόπο το φάρμακο AZT, το οποίο του δίνει μια παράταση ζωής. Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη επιτυχία, με αντισυμβατικές θεραπείες από το Μεξικό και μαθαίνοντας παράλληλα ότι τα εγκεκριμένα φάρμακα στις Η.Π.Α. (όπως το AZT) είναι τοξικά, βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει κέρδος με την εισαγωγή αυτών των θεραπειών στην πατρίδα του. Παράλληλα βρίσκει απέναντί του μια ολόκληρη ιατρική ομάδα, η οποία ως φερέφωνο των φαρμακευτικών ξεκινάει πόλεμο εναντίον της εμπορικής του δραστηριότητας.

Μετά το εξαιρετικό Café de Flore ήταν μάλλον θέμα χρόνου για τον να αναλάβει ένα χολιγουντιανό project με ακριβό cast. Διηγείται μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που απέχει πολύ από τον συναισθηματισμό της προηγούμενης ταινίας του, αλλά διαθέτει έναν αντίστοιχο ρεαλισμό που σε καθηλώνει εξίσου.

Το σενάριο εστιάζει στους χαρακτήρες και μάλιστα σε αρκετά “μακρινούς” για να βρει κοινά στοιχεία ο θεατής. Ο Ron Woodroof είναι ένας τύπος που πολύ δύσκολα θα συμπαθήσεις. Άξεστος, κακότροπος, ρατσιστής και ομοφοβικός. Ούτε η επιδείνωση της υγείας του δεν αρκεί για να τον συμπαθήσεις. Μάλλον η δυσκολία του χαρακτήρα αυτού ήταν που έδωσε μια τόσο μεγάλη πρόκληση στον .

Dallas-Buyers-Club_P2

Χωρίς να είναι ο ίδιος ξένος με την εικόνα του νότιου Αμερικανού, είναι από τις λίγες φορές που τσαλακώνει σε τέτοιο βαθμό τον εαυτό του. Από την εντυπωσιακή εξωτερική του αλλαγή μέχρι και την κακότροπη πονηρή προσωπικότητα τού Woodroof, ο McConaughey επιστρέφει στους μεγάλους ρόλους που είχε επιχειρήσει πολύ νωρίτερα στην καριέρα του, με τίτλους όπως A Time to Kill, και δικαιώνει όσους λένε ότι φέτος είναι η χρονιά του.

Το ίδιο εντυπωσιακός είναι και ο στον ρόλο του τρανσέξουαλ συνέταιρού του Rayon, που σε πολλές σκηνές επισκιάζει και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, ενώ η , στον ρόλο της ιατρού που παρακολουθεί την υγεία τού Woodroof, υποκριτικά μάλλον χάνεται εντελώς δίπλα στη συγκεκριμένη σύνθεση.

Το επίπεδο των ερμηνειών μοιάζει να επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το έργο σε μια ιστορία μάλιστα που δεν προσφέρεται για κορυφώσεις ή ολοκληρωμένους επιλόγους. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια τον τρόπο που η ταινία σε βάζει μέσα της, καθώς πέρα από τους ηθοποιούς, η αισθητική του Vallée με τα steady cam πλάνα του μοιάζει σαν να καταγράφει την πραγματική ζωή.

Κάποιος που βλέπει το Dallas Buyers Club, κατά πάσα πιθανότητα βλέπει και τους νικητές των Όσκαρ για τον Α’ και Β’ αντρικό ρόλο για φέτος.

Το να ξεχωρίσεις μέσα σε μια χρονιά που έδωσε αρκετές καλές ερμηνείες είναι ένα αρκετά δύσκολο κατόρθωμα. Και ανεξάρτητα με το αν οι τελευταίες του επιλογές, όπως το Mud ή το Paper Boy, ήταν πλήρως ικανοποιητικές, ο δείχνει να ξεπερνά το κούφιο του παρελθόν και να οδηγείται σε ρόλους που αξιοποιούν το ταλέντο που τελικά έχει.

Share Button
4.00 avg. rating (77% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On