Disconnect

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ιστορίες για την χαμένη επαφή

Τέσσερις ιστορίες ανθρώπινων σχέσεων, με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους με ένα κοινό στοιχείο: οι ζωές τους θα κλονιστούν ανεπανόρθωτα από την επαφή τους με το internet.

Disconnect_P1

Μετά το υποψήφιο για Oscar, Murderball , ο σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, δείχνοντας εξίσου ελπιδοφόρα σημάδια. Το Disconnect, όπως οι περισσότερες ταινίες που έχουν θέμα πάνω από μια ιστορία, έχει το δύσκολο έργο να εξισορροπήσει τους πολλούς χαρακτήρες του, κρατώντας παράλληλα την αφήγησή στην ουσία. Ο ρεαλισμός ως κύριο στοιχείο των ντοκιμαντέρ της μέχρι στιγμής πορείας του Rubin, αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του, και το αποτέλεσμα εκπλήσσει.

Στην κοινωνία του σήμερα, η επαφή των ανθρώπων μέσα στο διαδίκτυο, ποικίλει. Για την Cindy () γίνεται ένα μέσο παρηγοριάς για τον πρόωρο θάνατο του νεογέννητου μωρού της, καθώς η σχέση της με τον σύζυγό της Derek () έχει χειροτερέψει κατά πολύ λόγω αυτού. Ο Mike Dixon () έχοντας πρόσφατα χάσει την γυναίκα του, προσπαθεί όσο μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την συμπεριφορά του νεαρού γιού του Jason. Ο μεγαλοδικηγόρος Rich Boyd (), με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις να μονοπωλούν τον χρόνο του εις βάρος της οικογένειάς του, θα βρεθεί μπροστά σε μια τραγωδία, που αφορά τον γιο του Ben. Και τέλος η δημοσιογράφος Nina Dunham () στην προσπάθειά της να ξεσκεπάσει ένα κύκλωμα on-line εκπόρνευσης ανηλίκων, θα μπλέξει σε μια ιστορία που δεν έχει υπολογίσει τις προεκτάσεις της.

Σε αντίθεση με το 360, το Disconnect, είναι πιο επικεντρωμένο, και οι λιγότερες ιστορίες που αφηγείται, έχουν τον χρόνο να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος επί της οθόνης. Παράλληλα το νήμα που συνδέει τις ιστορίες μεταξύ τους είναι μηδαμινό και χωρίς ζωτική σημασία, πλην εξαιρέσεων, πράγμα που αφήνει την ουσία καθαρά στο τι γίνεται ενδιάμεσα. Όλα τα νοήματα του έργου επικεντρώνονται σε μια πολύ απλή ιδέα:

Πώς σε μια κοινωνία που το internet μας κρατά μόνιμα συνδεδεμένους, έχουμε χάσει την μεταξύ μας επαφή. Σε όλες τις ιστορίες οι χαρακτήρες έχουν απομακρυνθεί για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, από τους γύρω τους, αφήνοντας το διαδίκτυο να επηρεάσει με άσχημα αποτελέσματα, τις ζωές τους.

Disconnect_P2

Παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του internet, δεν είναι ούτε άγνωστες ούτε υπερβολικές για τον μέσο θεατή, η συγκέντρωση όλων, και η μέγιστη δραματοποίησή τους μέσα σε 120 λεπτά ίσως ξενίσει κάπως. Προσπερνώντας αυτό, σε όλες τις ιστορίες υπάρχει σεναριακή ροη, και σταθερό ενδιαφέρον για την κατάληξή τους, κάτι που καταφέρνει από τη μια ένα καλογραμμένο σενάριο, και από την άλλη ένα cast με ερμηνείες που ίσως να μην περιμένατε, ξεχωρίζοντας στα σημεία, τους Bateman και Grillo.

Για τον πρώτο, δεν είχα ποτέ ιδιαίτερα καλή γνώμη, καθώς στους κωμικούς του ρόλους, που ουσιαστικά τον έχουν καθιερώσει, έχει φανεί σαφώς επαναλαμβανόμενος, και χωρίς κάποια χιουμοριστική επιδεξιότητα, ενώ ο δεύτερος με εμφανίσεις σχεδόν κομπάρσου, δεν είχε την ευκαιρία μέχρι τώρα να δείξει τι μπορεί και τι όχι. Εδώ ο Bateman χαρίζει μια συγκινητική ερμηνεία, με μια σοβαροφάνεια που πείθει και αποδίδει για τον χαρακτήρα που υποδύεται, ενώ ο Grillo σχετικά κοντά σε ότι τον έχουμε συνηθίσει, μας χαρίζει έναν από τους πιο έντονους συναισθηματικά διαλόγους της ταινίας, με τον νεαρό Colin Ford στον ρόλο του γιου του.

Η ποικιλία των ιστοριών, το προσεγμένο story, η κοντά στην πραγματικότητα σκηνοθεσία και οι αξιόλογες ερμηνείες, χαρίζουν στο Disconnect, μια ποιοτική δραματική ιδιότητα, που δεν συναντάμε συχνά τελευταία. Μια καλή επιλογή, για όλους τους fans του ανεξάρτητου Αμερικανικού σινεμά και αφορμή για τη γέννηση νέων.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On