Doomsday Guide 101

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Το τέλος είναι κοντά ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!

Βασικά όχι ακριβώς… Το τέλος του κόσμου έχει εξελιχθεί σε πολύ αστεία και παράλληλα εμπορική κατάσταση αν το καλοσκεφτείς. Πόσες φορές έχεις κάτσει με τους φίλους σου να αναπτύξεις μέσα από χιουμοριστικές πάντα συζητήσεις, τι θα έκανες λίγο πριν το τέλος; Και δεν αμφιβάλλω ότι όλο και σε κάποιο End Of The World Party σε έχουν καλέσει τον τελευταίο μήνα; Με αφορμή την επίκαιρη προφητεία των Μάγιας δε, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα video games έχουν κυριολεκτικά οργιάσει.

Βέβαια όλα αυτά βάσει του ότι οι Μάγιας απλά το είχαν χάσει από την πολύ μαστούρα, ή τους τελείωσε το χαρτί όταν έγραφαν το ημερολόγιό τους κάπου εκεί κοντά στον Δεκέμβρη του 2012, διαφορετικά… τον πούλο, όλοι μας!

Μην ανησυχείς όμως! Το Hollywood εδώ και δεκαετίες έχει οργανωθεί για να σε οργανώσει, να σε προετοιμάσει και να σε εκπαιδεύσει σε όλα τα πιθανά σενάρια του πως μπορεί αυτός ο πλανήτης να καταστραφεί ή να συνεχίσει μετά την καταστροφή… Μην παιδεύεσαι να ψάχνεις, έχουμε βρει για σένα μια ενδεικτική λίστα από ταινίες του νεότερου κινηματογράφου, που αξίζουν την προσοχή σου

…Όσο προλαβαίνεις τουλάχιστον.

WIS Article Doomsday_01

Ξεκινάμε από τα εύκολα, αφού όταν διάβασες τον τίτλο αυτό σκέφτηκες πρώτο. Ένα από τα πιο αγαπημένα σενάρια της ανθρωπότητας για την καταστροφή της ανθρωπότητας, full στην Αμερικανιά και την προβλεψιμότητα, αλλά έστω καλό προϊόν, της κατηγορίας του πάντα. Μετά την ταινία αντιστάσου στον πειρασμό να φωνάξεις “Άι ντον’τ γουοντ του κλόουζ μάι άάάάάάάάάιζ”!

WIS Article Doomsday_02

Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται αν απλά σταματήσουμε την “παραγωγή”. Στην απίστευτα ατμοσφαιρική ταινία του Alfonso Cuarσn, ο Clive Owen δίνει ρέστα στην καλύτερή του ίσως ερμηνεία, και μας παρασύρει σε έναν θλιβερό αγχωτικό κόσμο, που η ελπίδα για την διατήρηση της ζωής είναι το μόνο που έχει απομείνει.

WIS Article Doomsday_03

Ίσως η πιο πετυχημένη οπτικά ταινία του Trier, εμφανίζει το τέλος του κόσμου σαν μια παρομοίωση με το τέλος της ανθρώπινης ψυχής. Ο πλανήτης Melancholia προσκρούεται στην γη, με τον ίδιο τρόπο που η μελαγχολία εισβάλει στον κόσμο της Kirsten Dunst, σε μια ταινία που απλά καθηλώνει με την αισθητική και δυναμική της.

WIS Article Doomsday_04

One man show για τον Will Smith σε μια ερμηνεία που εγώ τουλάχιστον πραγματικά δεν του το είχα. Μετά από μια μυστηριώδη αρρώστια, όλος ο πληθυσμός έχει μετατραπεί σε λυσσασμένα νυκτόβια πλάσματα, αφήνοντας τον κεντρικό ήρωα, από τη μια να πασχίζει να επιβιώσει, και από την άλλη να αγωνιά προσπαθώντας να βρει μια πιθανή θεραπεία.

WIS Article Doomsday_05

Η ταινία δεν ήταν τόσο κακή για να δικαιολογήσει την μεγάλη της αποτυχία της στα εισιτήρια. Ίσως η μεγάλη ομοιότητά της με τη σειρά Mad Max; Το Waterworld πάντως παραμένει μια πολύ εντυπωσιακή steam punk περιπέτεια με θέμα τι άλλο, έναν μελλοντικό πλανήτη γη πλημμυρισμένο εντελώς, και τους ανθρώπους να ζουν σε πόλεις μαούνες μαχόμενοι για τις τελευταίες σταγόνες νερού αλλά και ενός τελευταίου κομματιού γης. Το βλέπεις ανετότατα κι ας μπήκαν μέσα οι παραγωγοί.

WIS Article Doomsday_06

Κάπου εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, καθώς μετά το τέλος της ταινίας θα νιώσετε ότι πράγματι ο κόσμος έχει τελειώσει. Βαρύ κι ασήκωτο, ρεαλιστικό και σκληρό, το The Road δείχνει τον αγώνα ενός πατέρα να προστατέψει το παιδί του, μετά από μια αδιευκρίνιστη καταστροφή, που έχει αφήσει την ανθρωπότητα σε κατάσταση χάους και αναρχίας. Βασισμένο στο βιβλίο του Cormac McCarthy, ίσως και όχι η καλύτερη επιλογή από άποψη διάθεσης.

WIS Article Doomsday_07

Κλισέ επιλογή στα ίδια κυβικά με το Armagedon, απλά με διαφορετική πλοκή. Όχι και από τις πρώτες μας επιλογές για μια τέτοια λίστα, αλλά γιατί υπάρχει εδώ; Απλά δείτε τη σκηνή με την Tea Leoni αγκαλιά με τον πατέρα της λίγο πριν το τσουνάμι, σε πολλές ίντσες, και θα καταλάβετε.

WIS Article Doomsday_08

Ένας ιός έχει ισοπεδώσει την ανθρωπότητα η οποία πλέον είναι αναγκασμένη να ζει στους υπονόμους (ωραία αρχή ε;), και οι επιστήμονες μέσω του Bruce Willis και με τη βοήθεια του time travel, προσπαθούν να βρουν τι έγινε λάθος στην αρχή. Αριστουργηματικό και ευρηματικό sci-fi μπλέξιμο σε μια ταινία από τον μετρ Terry Gilliam. Instant classic!

WIS Article Doomsday_09

Άνθρωποι σκλάβοι των μηχανών, ζουν μόνο ως μπαταρίες για τη λειτουργία τους, τη στιγμή που μια ομάδα “αναρχικών” επαναστατών πάνε κόντρα στο σύστημα, ξυπνούν τους ανθρώπους έναν έναν και με τη βοήθεια του μεσσία Neo θα σώσουν την ανθρωπότητα με κούνγκ φου, και too-cool-to-be-true ντυσίματα! Θες κάτι άλλο από μια ταινία;

WIS Article Doomsday_10

Δεν το ξέρεις, δεν το έχεις ακούσει, δεν το έχεις δει, γι’ αυτό και σου το άφησα τελευταίο. Ένας ιός χτυπάει σταδιακά την ανθρωπότητα. Οι ασθενείς, μετά από κάποια ψυχοσωματική κρίση χάνουν μια από τις πέντε βασικές αισθήσεις τους τη φορά… Ψάρωσες; Love story στην ουσία του, με τους Ewan McGregor και Eva Green, που τελειώνοντας συμπεραίνεις ότι την πιο σημαντική “αίσθηση” δεν την χάνεις ποτέ.


 

Άλλες βαριές, άλλες περιπετειώδεις, άλλες μελαγχολικές και άλλες χιουμοριστικές, αυτές είναι κάποιες από τις πολλές ταινίες που το Hollywood έχει επινοήσει για το τέλος μας.

Στην περίπτωση που οι Μάγιας ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε, μην σας πάρει από κάτω. Στην τελική δεν μπορείτε να κάνετε και τίποτα, απλά χαλαρώστε, και πατήστε play στο πολύ εύθυμο τραγούδι των R.E.M.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
WhatISaw Team

Author: WhatISaw Team

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι απόρροια συλλογικής εργασίας των μελών της συντακτικής ομάδας… Ενωμένοι ποτέ νικημένοι ή ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Εσείς αποφασίζετε.

Share This Post On