Drinking Buddies

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Με πόση μπύρα, χάνονται οι ισορροπίες;

Η Kate () και ο Luke () είναι συνάδελφοι σε ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας στο Σικάγο, και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν επίσης και το τέλειο ζευγάρι, αν δεν ήταν και οι δυο σε σχέση. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή με τα έτερα ήμισυ, και τον χωρισμό της Kate που θα ακολουθήσει στο τέλος αυτού, η σχέση τους θα πάρει μια διαφορετική τροπή.

Drinking-Buddies_P1

Τι μπορεί να πάει λάθος με μια ταινία που πρωταγωνιστεί η , και ξεκινάει με την παραγωγή μπύρας; Μια παραδοσιακή indie παραγωγή που εύκολα θα περάσει απαρατήρητη απ’ όλα τα μέσα προβολής, όμως δύσκολα δυσαρεστεί αν της αφιερώσεις τον χρόνο σου. Τι είναι αυτό που κάνει ένα τέτοιο έργο να δουλεύει τόσο καλά απέναντι στον θεατή; Απλά στοιχεία, αρκετό ταλέντο μπροστά και πίσω από την κάμερα, και με μία λέξη κάτι “αληθινό”.

Στην πόλη του Σικάγο, σε μια νεοσύστατη εταιρία ζυθοποιίας, δουλεύει η Kate και ο Luke. Ο ένας στο πρόσωπο του άλλου βρίσκει κάτι παραπάνω από μια απλή συναδελφική παρέα για τις δύσκολες μέρες της δουλειάς. Οι πλάκες τους, οι συζητήσεις τους, ακόμα και το υποβόσκον φλερτ, που συνεχόμενα υπάρχει, θα τους έκαναν το ιδανικό ζευγάρι. Σχεδόν όμως, καθώς η πρώτη είναι σε σχέση με τον Chris () εδώ και οχτώ μήνες, ενώ ο δεύτερος μετά από έξι χρόνια με την νεαρή Jill (), βρίσκει μπροστά του όλο και συχνότερα συζητήσεις περί γάμου και οικογένειας. Ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του Chris, οι τέσσερις τους θα θολώσουν κάπως τα νερά, περνώντας αρκετές ώρες ο ένας με το ταίρι του άλλου. Και με τη λήξη αυτής της εκδρομής; Ο χωρισμός της Kate και του Chris, ενώ παράλληλα οι μέρες που θα ακολουθήσουν, σε συνδυασμό με αρκετή μπύρα θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες της Kate και του Luke.

Drinking-Buddies_P2

Αυτό που είναι ενδεχομένως η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, είναι ότι γραπτό σενάριο δεν υπάρχει. Ο (V/H/S – 2012, LOL – 2006), αφήνει τους ηθοποιούς του ελεύθερους και αδέσμευτους από το οποιοδήποτε γραπτό κείμενο, να αυτοσχεδιάσουν οι ίδιοι, τους διαλόγους των ηρώων που υποδύονται.

Και το αποτέλεσμα, άκρως φυσικό και ρεαλιστικό περνάει στον θεατή μια πραγματική υπόσταση και βάθος, που πολλές φορές μοιάζει ίσως και περισσότερη από αυτό που έχει ανάγκη η ιστορία. Σε αυτό το κομμάτι, συμβάλει το ταλέντο των τεσσάρων πρωταγωνιστών, ξεχωρίζοντας τους Wilde και Johnson. Η χημεία που αναπτύσσουν οι δυο ηθοποιοί από τα αστεία τους, τα παιχνίδια και τα πειράγματά τους, αλλά και από τις καταστάσεις που η σχέση τους παίρνει σοβαρότερη τροπή (βλέπε τη σκηνή μετά τη μετακόμιση της Kate), είναι πραγματικά αληθινή και είναι αυτό που το έργο έχει να επιδείξει, ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της mumblecore τεχνοτροπίας. Και αυτός βέβαια ο ρεαλισμός είναι που οδηγεί μια σχετικά ομαλή και σχεδόν χωρίς ιδιαίτερη κορύφωση ιστορία, να έχει τόσο ενδιαφέρον για τον θεατή.

Αν περιηγηθήκατε μέσα στο μήνα σε διάφορες κινηματογραφικές σελίδες, θα έχει πάρει το μάτι σας τις 10 καλύτερες ταινίες που ξεχώρισε ο Quentin Tarantino για φέτος. Μαζί με το πολυαναμενόμενο Gravity, το The Lone Ranger και το This Is the End, έχει συμπεριλάβει και το συγκεκριμένο, και από πολύ νωρίς στο έργο, σίγουρα θα καταλάβετε το γιατί. Ανεξάρτητα με το αν θα συμφωνήσετε με τον Τεξανό σκηνοθέτη, το Drinking Buddies είναι ένα από τα μικρά “στολίδια” που σίγουρα αξίζει να του αφιερώσετε λίγο χρόνο, και να αναπτερώσετε την εκτίμησή σας στην κάπως πληγμένη Αμερικανική παραγωγή.

Υ.Γ.: Πάντα πίστευα ότι η ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει Θεός, αλλά με αυτό το έργο ετοιμαστείτε πραγματικά να ερωτευτείτε…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On