Festen

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

Η οικογένεια μαζεύεται στο εξοχικό ανάκτορο για να γιορτάσει τα 60ά γενέθλια του πατέρα Helge (). Η σύζυγός του, τα τρία παιδιά του, οι γονείς του και πολλοί οικογενειακοί φίλοι έχουν μαζευτεί στο γιορτινό τραπέζι, μέχρι τη στιγμή που ο μεγαλύτερος του γιος ο Christian () θα ξεκινήσει με την πρόποσή του μια σειρά αποκαλύψεων, που θα βγάλουν στην φόρα όλα τα ένοχα μυστικά της οικογένειας.

Festen_P1

Κάποιες ταινίες έχουν φτιαχτεί για να προκαλούν, για να ξεπροβάλουν δυο χέρια μέσα από την οθόνη, να πιάνουν από τον λαιμό τον θεατή και να του σφίγγουν το στομάχι μέχρι τον επίλογό τους. Η λέξη “ανατρεπτική” ίσως να είναι και η πιο ταιριαστή, για να περιγράψει το πολυσύνθετο Festern του Δανού , αλλά μετά το τέλος της ίσως και να μην μοιάζει αρκετή.

Η ιστορία χτίζεται σταδιακά, με αφορμή τον οικογενειακό εορτασμό του πατέρα της οικογένειας, Helge. Βλέπουμε σιγά σιγά την άφιξη των κεντρικών πρωταγωνιστών στο πολυτελές εξοχικό, και μέσω αυτής γίνεται και η γνωριμία μας με αυτούς. Ο μεγάλος γιος Christian, που ζει μόνιμα στο Παρίσι, η αδελφή του Helene () με τα μόνιμα προσωπικά της προβλήματα και ο νευρικός Michael (), όλοι τους αναστατωμένοι από την πρόσφατη αυτοκτονία της αδελφής τους Linda (δίδυμης του Christian). Όλα δείχνουν φυσιολογικά ή έστω στο περίπου, μέχρι τη στιγμή που ξεκινούν οι προπόσεις στο μεγάλο δείπνο, με τον μεγάλο γιο να κάνει την αρχή. Μετά το τέλος του λόγου του, οι καλεσμένοι μένουν παγωμένοι στην αποκάλυψη ενός αρρωστημένου οικογενειακού μυστικού. Κι ενώ οι προσπάθειες για να συνεχιστεί οι εορτασμός φυσιολογικά εκμηδενίζονται, νέα στοιχεία και νέες εκμυστηρεύσεις θα σκαλίσουν για τα καλά το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας.

Το Festen ή αλλιώς The Celebration, έχει αναμφισβήτητα δυο μοναδικές πτυχές που πολύ δύσκολα θα συναντήσετε σε κάποια άλλη ταινία. Η μια είναι αυτή της ιστορίας, με την ταινία να τελειώνει και να αφήνει τον θεατή παγωμένο και σοκαρισμένο, αρχικά από τις αποκαλύψεις που προκύπτουν και έπειτα από την παγερή αντιμετώπιση των χαρακτήρων γύρω από αυτές. Ήρωες με βάθος, ιστορία και κίνητρα, με τους ηθοποιούς να τους ενσαρκώνουν επάξια συμβάλλοντας σημαντικά στο διαταραγμένο ύφος που προσπαθεί να επιβάλλει το σενάριο. Από την άλλη μεριά, οι χαρακτήρες όπως αυτός του μάγειρα και του προσωπικού, που σαμποτάρουν τους καλεσμένους, έτσι ώστε να μην μπορούν να φύγουν, και να γίνουν μάρτυρες στις περαιτέρω ομολογίες, αποδίδοντας έμμεσα δικαιοσύνη για τις αμαρτίες του Helge, ισορροπούν ελαφρώς το προκλητικό με το κωμικό.

Festen_P2

Το δεύτερο μοναδικό της χαρακτηριστικό, είναι ο τρόπος που έχει γυριστεί. Το Festen είναι η πρώτη ταινία που έχει γυριστεί υπό το Δανέζικο κινηματογραφικό κίνημα Dogme 95, συνιδρυτής του οποίου είναι ο ίδιος ο Vinterberg μαζί με τον Lars von Trier, όπου βάσει των κανόνων του οι σκηνοθέτες πρέπει να να γυρίζουν τα έργα τους, μόνο με τα στοιχειώδη μέσα: σενάριο, ερμηνεία, τοποθεσία.

Γυρίσματα εξ ολοκλήρου με κάμερες χειρός (εξού και η εικόνα 4:3 εν έτει 1998), ενώ απαγορεύονται τεχνητοί φωτισμοί, πρόσθετοι ήχοι, κατασκευή σκηνικών, ακόμα και αντικείμενα τα οποία δεν ανήκουν στον χώρο που το έργο γυρίζεται. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως ο αυστηρός αυτός τρόπος με τον οποίο γυρίστηκε το έργο, θα μπορούσε να επισκιάσει την γενικότερη εντύπωση που άφηνε η ταινία, και ίσως προς το χειρότερο, το αποτέλεσμα λειτουργεί υπέρ του, προσθέτοντας κατά πολύ στον άβολο ρεαλισμό, φέρνοντας κυριολεκτικά τον θεατή μέσα στην αίθουσα του δείπνου.

Το έργο δεν είναι “εύκολο”, και δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Θα σας σοκάρει και θα σας ταρακουνήσει, με την ασυνήθιστη πλοκή του και την ρεαλιστική σκηνοθεσία του, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο των 90s που δεν πρέπει να αγνοήσετε αν δεν έχετε δει.

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On