Fury

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

“Τα ιδανικά, είναι για την ειρήνη”

Λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα συμμαχικά στρατεύματα δίνουν τις τελευταίες τους μάχες, σε Γερμανικά εδάφη. Ένας άβγαλτος στρατιώτης () θα ενταχθεί στο πλήρωμα του άρματος “Fury”, μέσα από το οποίο θα βιώσει όλη τη φρίκη του πολέμου.

Fury_P1

Υπάρχει κάτι το ενοχλητικά μεθυστικό στις ταινίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και δεν αναφέρομαι στο βίαιο κομμάτι, αλλά κυρίως στις καταστάσεις και τις ιστορίες απίστευτου ηρωισμού ή κακουχιών που ούτε που φανταζόμαστε τους εαυτούς μας μέσα σε αυτές.

Στην ιερή παράδοση που έχουν χαράξει ταινίες όπως το Saving Private Ryan, το Enemy at the Gates και ακόμα και το τηλεοπτικό Band Of Brothers, έρχεται να δώσει το στίγμα της η φετινή ταινία του τον οποίο θα θυμάσαι από το Trainig Day ή το προ δυο ετών End Of Watch.

Στο Fury, η συνταγή ακολουθείται κατά γράμμα. Η σχεδόν άχρωμη εικόνα του πολέμου, ένα πλήρωμα που έχει δεθεί μέσα από τις απίστευτες μάχες και κακουχίες που έχει βιώσει, και ο “νέος” που έρχεται να καλύψει το κενό ενός πρόσφατα χαμένου μέλους. Μέσα από τα μάτια του τελευταίου, έρχεται ο θεατής να γίνει μάρτυρας των όσων διαδραματίζονταν στα πεδία της εποχής, καθώς και με τις ηθικές μάχες που έπρεπε κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος να δώσει, σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ωμός ρεαλισμός, ενοχλητικές σκηνές βίας, λάσπη και σφαίρες, στο φόντο του Ayer, που δεν δείχνει καμία διάθεση να “γυαλίσει τις άκρες”.

Fury_P2

Βέβαια η Χολιγουντιανή οπτική αφήνει τις, ευτυχώς μικρές, ρωγμές της. Οι καταστάσεις αναλύονται με απολυτότητα, σε άσπρο ή μαύρο. Εμείς είμαστε οι καλοί και οι άλλοι οι κακοί για τους οποίους αρμόζει μόνο ο θάνατος. Η ιστορία όμως, όπως λένε, γράφεται από τους νικητές, και η αυτή του πληρώματος του Fury, είναι μια από αυτές. Ναι μεν προβάλλεται έντονα ο Αμερικανικός πατριωτισμός, αλλά δεν είναι κάτι που δεν περιμένεις σε μια τέτοια ταινία, και τουλάχιστον με ισορροπίες που δεν προκαλούν προπαγανδιστική ναυτία.

Από την πλευρά των ερμηνειών, ο κυρίαρχος ενσωματώνει όλα τα στοιχεία ενός αρχηγού, από την πατρική και θαρραλέα ιδιότητα, μέχρι την συναισθηματική, που στην τελική εικόνα προσπέρνα τα κάποια γραφικά στοιχεία του χαρακτήρα που υποδύεται. Εξίσου εντυπωσιακός ο Lerman, σε έναν ρόλο που μάλλον δίνει την καλύτερή του ερμηνεία, ενώ οι LaBeouf, Peña και Bernthal ολοκληρώνουν το πλήρωμα με χαρακτήρες που μοιάζουν λίγο πολύ καρικατούρες.

Ανεξάρτητα με το τι μπορεί να σου αρέσει ή όχι στο Fury, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς. Η δράση είναι καταιγιστική και η ροή του σεναρίου ακόμα και στις ήρεμες στιγμές σε κρατά κολλημένο στη θέση σου. Θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί λίγο περισσότερο από τον Στρατιώτη Ράιαν, ή να χάσει λίγο από τον πατριωτισμό του, αλλά σε γενικές γραμμές καταφέρνει να κρατήσει τις ιδανικές ισορροπίες μιας άξιας πολεμικής ταινίας.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On