Her

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Digital romance

Μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, ο μοναχικός Theodore () θα αρχίσει σταδιακά να ερωτεύεται το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή του (Scarlett Johansson).

Her_P1

Ήμουν αρκετά διστακτικός ως προς το τι πρέπει να γράψω για ένα έργο, για το οποίο η πλειοψηφία των γνωστών μου βροντοφώναζε «ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΣ». Και όλα δείχνουν ότι είναι μια από εκείνες τις φορές που την επόμενη μέρα θα με κοιτούν με απορία, ρωτώντας αν είμαι σοβαρός. Πριν με βρίσεις, όμως, άκουσέ με.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το Her είναι ένα love story επιστημονικής φαντασίας. Κάπου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η επαφή των ανθρώπων με τα gadgets τους έχει φτάσει στο σημείο της τεχνητής νοημοσύνης. Τόσο εξελιγμένης δε που ένα λειτουργικό σύστημα που αυτοαποκαλείται Samantha αποκτά συνείδηση, αισθήματα και φιλοσοφικές ανησυχίες.

Απέναντι της ο χειριστής του Theodore. Συντετριμμένος από το πρόσφατο διαζύγιό του, αγκομαχά να επανέλθει κοινωνικά τη στιγμή που στη φωνή της Samantha βρίσκει μετά από καιρό έναν σύντροφο, μαζί με τον οποίον αρχίζει να βλέπει τον κόσμο σχεδόν από την αρχή.

Στο φουτουριστικό αυτό πλαίσιο που σε οδηγεί ο σκηνοθέτης , ως θεατής μπαίνεις σε ένα δίλημμα. Είτε θα ακολουθήσεις το μονοπάτι που πολύ έντεχνα στρώνει μπροστά σου είτε θα δεις την ταινία με μια πιο κυριολεκτική ματιά, πράγμα εύλογο και αναπόφευκτο σε κάποια σημεία. Ό,τι από τα δυο κι αν διαλέξεις, εγώ θα συμφωνήσω, καθώς σε όλη τη διάρκεια της ταινίας αμφιταλαντευόμουν κι εγώ με τη σειρά μου μεταξύ των δύο.

Her_P2

Σκηνοθετικά ο Jonze έχει στήσει ένα άρτιο αποτέλεσμα με φανερή έμφαση στη λεπτομέρεια. Ο κόσμος του είναι πιστευτός και αρκετά κοντινός με τον δικό μας, ενώ παράλληλα προβάλλει και τους δικούς του προβληματισμούς σχετικά με τη σύγχρονη μορφή που έχουν πάρει οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το ψηφιακό πρίσμα. Σεναριακά δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με την ιδέα του φουτουριστικού ρομάντζου, καθώς έχει ήδη φλερτάρει με παρόμοιες ιδέες στο μικρού μήκους I ‘m Here. Στο Her αναλύει σε περισσότερο βάθος, με τον δικό του ευφάνταστο και ιδιαίτερα ρομαντικό τρόπο, τι είναι αυτό που τελικά μας κάνει να νιώθουμε, να αγαπάμε και να δενόμαστε με αυτόν που αποκαλούμε σύντροφο.

Για τον και τη Scarlett Johansson έχω απλώς να πω ότι είναι καταπληκτικοί, με μια μοναδική χημεία στους μεταξύ τους διαλόγους. Χωρίς τις ικανότητές τους η ζυγαριά θα έγερνε φανερά προς την πλευρά των αρνητικών. Από την άλλη βέβαια δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να κάνουν cast την για έναν ρόλο 5 λεπτών, ενώ ο χαρακτήρας που υποδύεται η μετά βίας γλυτώνει από το παραπάνω σχόλιο.

Δεν θα σου πω ψέματα όμως, το εγχείρημα είναι αρκετά θαρραλέο. Όσο καλά κι αν είναι στημένος ο κόσμος του Jonze, υπάρχει πάντα η περίπτωση απλώς να μην μπορέσεις να μπεις στο έργο. Αν δεν καταφέρει να σε βάλει σε αυτόν τον κόσμο, οι διάλογοι θα σου φανούν από κωμικοί, έως βαρετοί και θλιβεροί.

Καταλήγω λοιπόν ότι σε μια ταινία όπως το Her, εσύ ως θεατής παίζεις μάλλον τον πρωταρχικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτοί που το αγάπησαν έχουν το ίδιο δίκιο με αυτούς που το αντιπάθησαν, κι ας αφήνουν στους δεύτερους αμέτρητες αφορμές για να το χλευάσουν. Εγώ τι προτείνω; Δες το, αλλά μόνο αν αποφασίσεις ότι θα το αντιμετωπίσεις δίκαια.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On