Hitchcock

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Έχοντας ολοκληρώσει μια από τις διασημότερες ταινίες του ο Alfred Hitchcock () ψάχνει να βρει το επόμενο έργο που θα δημιουργήσει. Το έργο αυτό τελικά ήταν το διάσημο πλέον “Psycho”. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο “Hitch” βρίσκεται αντιμέτωπος με την εταιρεία παραγωγής που αρνήθηκε τη χρηματοδότησή του αλλά και με προσωπικά προβλήματα,  καθώς η σχέση του με την γυναίκα και επί χρόνια συνεργάτιδας του Alma Reville (Hellen Mirren) περνάει από πολλά κύματα.

Hitchcock_P1

Η ταινία  αποτελεί  κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου “Alfred Hitchcock and the making of Psycho” του συγγραφέα, και συν-σεναριογράφου της ταινίας, Stephen Rebello. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, η ταινία περιστρέφεται γύρω από το τι συνέβαινε στην επαγγελματική και κυρίως προσωπική ζωή του διάσημου σκηνοθέτη Alfred Hitchcock κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Psycho” που θα αποτελούσε είτε την αποθέωση είτε την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή του.

Η ταινία ξεκινάει ωραία, με τον Hitchcock να μιλάει απευθείας στους θεατές και μας βάζει στο κλίμα, όπως συνήθιζε να κάνει στην πραγματικότητα και στις ταινίες του που είναι μια πολύ ωραία πινελιά. Ο Hitchcock, έχοντας κάνει μεγάλη επιτυχία με το “North by Northwest” ψάχνει το επόμενο δημιούργημά του, και βρήκε το βιβλίο του Robert Bloch “Psycho”. Το Hollywood όμως που ποτέ δεν συμπάθησε τον τρομερά ιδιότροπο και μυστικοπαθή σκηνοθέτη, θεωρούσε ότι πλέον δεν είχε κάτι νέο να προσφέρει και αρνήθηκαν την χρηματοδότησή του και έτσι ο “hitch” (όπως ζήταγε να τον φωνάζουν) με τη γυναίκα του αποφάσισαν να βάλουν όλα τους τα χρήματα και να το γυρίσουν ανεξάρτητα. Και έτσι και έγινε.  Εδώ επί της ουσίας τελειώνει και ότι έχει να κάνει με τα γυρίσματα του Ψυχώ.  Από εδώ και πέρα όλη η ταινία έχει να κάνει με την σχέση του Hitchcock με την γυναίκα του και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο στον γάμο τους, και γενικά για τον, όχι και τόσο φυσιολογικό, χαρακτήρα του Hitchcock.

Hitchcock_P2

Δεν λέω, το καστ είναι καλό (παίζει και η άλλωστε) και όλοι τους παίζουν καλά, η σκηνοθεσία επίσης είναι αρκετά καλή και έχει μέσα και διάφορες λεπτομέρειες που το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον όπως το ότι σε πολλές σκηνές θα παρατηρήσετε διακριτικές αναφορές σε άλλες ταινίες του όπως το “The Birds”, αλλά η ταινία αξίζει μόνο και μόνο επειδή αφορά τον Hitchcock που είναι ουσιαστικά ο δημιουργός των ταινιών μυστηρίου. Αντικειμενικά όμως, το ίδιο ακριβώς σενάριο αλλά για κάποιον άλλο, άγνωστο σκηνοθέτη ή τέλος πάντων για κάποιο άλλο ζευγάρι, δεν θα γινόταν ποτέ ταινία αλλά και να γινόταν δεν θα άξιζε και πολλά! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει προταθεί μόνο για ένα Oscar και αυτό  του “καλύτερου μακιγιάζ”!!

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Homer J. Simpson

Author: Homer J. Simpson

...και για τους φίλους Λεωνίδας. Μη σε ξεγελά το ιστορικό όνομα. Έχει πολλαπλές προσωπικότητες, από τον Darth Vader (ή όποιον άλλον, αρκεί να είναι Star Wars hero) ως τον Batman τον καλό (του Nolan δηλαδή). Έχει μοναδικό χάρισμα στον σχολιασμό ταινιών. Όταν του αρέσουν θέλει να σου αποκαλύψει τι γίνεται μέχρι τέλους, οπότε ευτυχώς παρεμβαίνουν οι Figurehead και Lizzy και τον πετσοκόβουν. Όταν όμως είναι άθλιες, γίνεται απαράμιλλος τεχνίτης στην περιγραφή. Καταλαβαίνεις γιατί και οι 300 θυσιάστηκαν για χάρη του (πέθαναν απ’ τα γέλια για την ακρίβεια).

Share This Post On