I, Frankenstein

Share Button
1.00 avg. rating (47% score) - 1 vote

Το (cine)τέρας του

Λίγο μετά τον θάνατο του δημιουργού του, το τέρας του Victor Frankenstein () θα βρεθεί στη μέση ενός πολέμου που έχει ξεκινήσει από την αρχή του κόσμου. Άγγελοι και δαίμονες παλεύουν για την κυριαρχία των ψυχών, και η ίδια η ύπαρξή του μπορεί να γίνει όπλο στα λάθος χέρια.

I-Frankenstein_P1

Μετά από τέσσερα πλέον Underworld, o πρέπει να αρχίσει σοβαρά να σκέφτεται κάτι πέρα από κάποια “αιώνια διαμάχη” κάποιων “αρχαίων φυλών”. Ζωντανή απόδειξη ότι τα εφέ και η δράση από μόνα τους δεν είναι ικανά να σε σταματήσουν από το να βρίζεις θεούς και δαίμονες (πολύ ταιριαστό) μέσα στη σκοτεινή αίθουσα.

Η μυθοπλασία που οδήγησε στο I, Frankenstein είναι το μικρότερο από τα ελαττώματα του. Δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να δανειστεί τον διαχρονικό μυθιστορηματικό ήρωα και να φτιάξει μια ιστορία για ένα graphic novel, στο οποίο και βασίζεται η ταινία (που επίσης υπογράφει ο Grevioux).

Προσπερνάμε λοιπόν ό,τι έχει γράψει η Mary Shelley, καθώς η ιστορία ξεκινά εκεί που τελειώνει το κλασικό βιβλίο. Αφού μόλις έχει θάψει τη σωρό του “πατέρα” του, ο άνθρωπος τον οποίο δημιούργησε ο παρανοϊκός επιστήμονας δέχεται επίθεση από κάποια πρωτόγνωρα πλάσματα. Την ίδια στιγμή θα λάβει βοήθεια από μια ομάδα φτερωτών αγγέλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα τον φέρουν ενώπιον της βασίλισσάς τους Leonore (). Εκείνη με τη σειρά της θα τον διαφωτίσει για τον αιώνιο πόλεμο μεταξύ του τάγματος των Gargoyle και των δαιμόνων υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Naberius (), και θα του ζητήσει να λάβει μέρος για να τους βοηθήσει.

Έχοντας αποτραβηχτεί από το οποιοδήποτε αίσθημα εμπιστοσύνης, το τέρας θα απομονωθεί μέσα στους αιώνες, όπου ανήμπορο να ξεφύγει από τους δαίμονες που το καταδιώκουν αποφασίζει να γίνει κυνηγός τους.

Γνώριζα ότι ένα όχι και τόσο δημοφιλές comic δεν παρέχει το υπόβαθρο για το πιο ώριμο σενάριο, αλλά το παντελώς κούφιο σεναριακό τσόφλι τού I, Frankenstein αγγίζει τα επίπεδα υπνηλίας. Πόσο χαμηλά να ρίξεις τις απαιτήσεις σου από μια περιπέτεια δράσης, για να μη σου λείψει ένα διπλό espresso πριν καν φτάσει η ταινία στη μέση της;

Ακόμα και στην κορύφωση της δράσης, δεν μπορείς να μη σκέφτεσαι το πόσες φορές έχεις δει το ίδιο πράγμα από τους συντελεστές των Underworld, ντυμένους με άλλα ρούχα και με άλλες ιδιότητες. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δέκα χρόνια πριν ερωτευτήκαμε την Kate Beckinsale και ψαρώσαμε από τον σκοταδισμό της πρώτης ταινίας της σειράς, η επόμενη σελίδα για την ομάδα του Grevioux δεν έχει να καυχηθεί για απολύτως τίποτα.

I-Frankenstein_P2

Πρώτο κρίμα και μεγάλο για τον , που μετά από χρόνια στο Βρετανικό σανίδι το Χόλιγουντ τον έχει καθιερώσει σε αυτό το τραγικό στερεότυπο του υπερφυσικού villain. Δεύτερο κρίμα για την στον ρόλο της επιστήμονος Terra, που άθελά της πραγματοποιεί το θέλημα του κακού της ταινίας. Πραγματικά θα θέλαμε να τη βλέπουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε μελλοντικές παραγωγές, αλλά με επιλογές σαν αυτή μάλλον θα εγκλωβιστεί στη μικρή οθόνη. Τρίτο κρίμα για τον που μετά από μεγάλη θητεία ως σεναριογράφος σε αξιόλογες περιπέτειες κάνει τη δεύτερή του σκηνοθετική απόπειρα με τη συγκεκριμένη ταινία.

Για το τελευταία κρίμα του έργου, τον , έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν με παραδείγματα όπως το The Expatriate, αναφέροντας την αστοχία του στις επιλογές περιπετειών, κάτι που δε σκοπεύω να επαναλάβω και σε αυτό το κείμενο, παρόλο που έθεσε νέο ρεκόρ.

Δεν ανήκω σε μια κατηγορία που σνομπάρει το είδος (κάθε άλλο) και σπάνια παραπονιέμαι για την ιστορία που το καθένα πάει να υποστηρίξει. Sci-Fi είναι. Αν δεν το δεις με “ανοιχτό” μυαλό, δεν έχει νόημα. Τα δέκα λεπτά όμως που χρειάστηκαν για να γραφτεί το σενάριο του συγκεκριμένου είναι εκτυφλωτικά ευδιάκριτα για οποιονδήποτε άνω των δώδεκα ετών. Τώρα αν είσαι τόσο περίεργος… Περαστικά σου.

Υ.Γ.: Μην ξεχάσω να ειρωνευτώ και τον ! Μετά το αστείο τελευταίο Die Hard είπε να ανεβάσει τη μετοχή του με αυτό εδώ… Εύγε!

Share Button
1.00 avg. rating (47% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On