Lawless

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Στην Αμερική της ύφεσης και της ποταπαγόρευσης, οι αδελφοί Bondurant, διακινούν παράνομα το αλκοόλ που παράγουν οι ίδιοι στο αποστακτήριο τους στο Franklyn της Virginia, με τις ευλογίες του τοπικού σερίφη. Στην πορεία όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τσακάλια της πόλης που θα θέλουν κι αυτοί ένα μερίδιο από το κέρδος τους.

Lawless_P1

Όσο έγραφα τις παραπάνω γραμμές θυμήθηκα πόσο μοιάζει η πλοκή της ταινίας με αυτή του Savages του Oliver Stone. Παρ’ όλα αυτά το Lawless είναι ένα αρκετά διαφορετικό έργο, στημένο γύρω από την οικογένεια των Jack (), Howard () και Forrest () Bondurant, που μέσα από τον αγώνα της επιβίωσης τους στην φτωχή τότε Αμερική, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά άσχημων καταστάσεων και ανθρώπων.

Οι κεντρικοί ήρωες βέβαια κάθε άλλο παρά καθαρά χέρια παρουσιάζονται να έχουν. Απατεώνες που διαπράττουν ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα της εποχής, και που φυσικά δεν θα διστάσουν να φτάσουν στα άκρα υπερασπιζόμενοι την “επιχείρησή” τους.

Ο μεγάλος αδελφός Forrest ζει με έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Επιβιώνοντας μέσα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και από ένα κρούσμα χολέρας που αφάνισε σχεδόν όλη την πολιτεία, τιτλοφορείται ως ο άφθαρτος Bondurant. Ο Howard ασταθής όσο και μεγαλόσωμος, δεν θα θέλατε να τον έχετε μπροστά σας αφού έχει πιει τα ποτηράκια του. Και τέλος ο Jack χωρίς να έχει καταφέρει να κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο, προσπαθεί συνέχεια να αποδείξει την αξία του στους μεγάλους αδελφούς του. Η άφιξη του πρωτευουσιάνου Charlie Rakes (), θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς από το πουθενά ο ατσαλάκωτος επιθεωρητής, θέλει ένα μερίδιο από την διακίνηση, το οποίο μαντέψτε πόσο πρόθυμοι είναι οι τρεις αδελφοί να παραχωρήσουν.

Το δίδυμο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Nick Cave (ναι αυτού του Nick Cave που κατάλαβες), επιστρέφει μετά το πολύ καλό The Proposition (2005), με μια ταινία όμως που παρά τις φιλότιμες  προσπάθειες της να μοιάσει με άλλες της κατηγορίας της, αυτό που αφήνει στο τέλος είναι πολύ καλές ερμηνείες και αλόγιστη βία, καθώς η ιστορία δεν καταφέρνει να ξεφύγει πέρα από αυτό. Στις ερμηνείες ξεχωρίζουν ο (μετά από καιρό) εκπληκτικός στο ρόλο ενός ασυνήθιστου και στην πένα κακού, ο βαρύς και ασήκωτος “άτρωτος” , που θα εκπλαγείτε πόσο καλά διατηρεί το παρατσούκλι του, αλλά και προς δική μου τουλάχιστον έκπληξη ο , ο οποίος παρά τις καμένες εγκεφαλικά συμμετοχές του (βλέπε Transformers και Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull), δεν το βάζει κάτω και όπως και χαρακτήρας του Jack που υποδύεται, θέλει να μας αποδείξει ότι έχει να προσφέρει στην μεγάλη οθόνη.

Lawless_P2

Όσο για τις κυρίες της ταινίας, οι και δεν καταφέρνουν, κυρίως λόγω σεναρίου, να κάνουν κάτι παραπάνω από την αναγκαία ίσως γυναικεία παρουσία που θέλει το κάθε έργο. Τέλος ο , ο οποίος αν και δεν παίζει σε παραπάνω από δυο σκηνές, καταφέρνει να “γεμίσει” την οθόνη όποτε εμφανίζεται, στον ρόλο του gangster αλλά και κύριου πελάτη των Bondurant, Floyd Banner.

Ο Nick Cave, όπως και στο Proposition, δείχνει απ’ ότι φαίνεται μια συμπάθεια στις ιστορίες με παράνομους αδελφούς. Αν και δεν είναι το ίδιο καλοστημένο, παρ’ όλα τα ελαττώματά του το Lawless κερδίζει τον θεατή, και τον καθηλώνει μέσα από μια σειρά, ίσως κλισέ σκηνών, κάνοντάς μας να περιμένουμε με ενδιαφέρον τι θα ακολουθήσει στις ζωές των ηρώων. Ακόμα κι αν από το πρώτο του άκουσμα να περιμένετε να δείτε περισσότερα ριγέ κοστούμια και tommy guns, σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα αποζημιώνει.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On