Lone Survivor

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Όταν όλα πάνε στραβά…

Μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση πάει κατά διαόλου, αφήνοντας τέσσερις κομάντο ακάλυπτους στα εχθρικά πυρά των Ταλιμπάν.

Lone-Survivor_P1

Είναι από αυτές τις ταινίες που μετά το τέλος τους σε αφήνουν στο σημείο μηδέν. Από τη μια ζορίστηκα απίστευτα να αντέξω όλη αυτή τη φανταρίλα, και μάλιστα την αμερικανική, από την άλλη στα τελευταία credits που παρελαύνουν οι φωτογραφίες των πραγματικών θυμάτων με έπιασαν τύψεις.

Το σενάριο διηγείται την ιστορία τεσσάρων αντρών που είχαν ως αποστολή να «τερματίσουν» (σόρι, οι αμερικανικοί στρατιωτικοί όροι μου έμειναν μετά από δυο ώρες) έναν μοχθηρό στρατηγό των Ταλιμπάν. Ο Michael Murphy (), ο Danny Dietz (), ο Matt ‘Axe’ Axelson () και ο Marcus Luttrell () είναι τα τέσσερα «βατράχια» που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο στα εχθρικά βουνά του Αφγανιστάν.

Όταν κατά τη διάρκεια της αποστολής θα πέσουν πάνω σε Αφγανούς βοσκούς οι οποίοι θα προδώσουν τη θέση τους, «it all goes south» που λένε και στο χωριό μου. Ξεκινάει ανταλλαγή πυρών με τους Ταλιμπάν, το αποτέλεσμα της οποίας προδίδει άθελά του ο τίτλος της ταινίας.

Μέχρι να ξεκινήσει η δράση, λοιπόν, πρέπει να είσαι πρόθυμος να αντέξεις την αμερικανική νοοτροπία γύρω από τους λόγους που τα στρατεύματα βρίσκονται εκεί εξαρχής, μαζί με όλα τα bromance στρατιωτικά στερεότυπα τύπου «θα καταπιώ τρεις γεμιστήρες σφαίρες, εάν χρειαστεί για τον αδελφό μου». Αν το στομάχι σου αντέχει, προχώρα.

Lone-Survivor_P2

Το κομμάτι της δράσης, ενώ θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, τουλάχιστον αποζημιώνει σε ό,τι αφορά την ένταση και τον ρυθμό. Σκηνοθετικά κάποιες σκηνές, όπως αυτή που κατρακυλούν σχεδόν έναν λόφο τον οποίο νιώθεις να χτυπά και τη δική σου πλάτη ή όταν ανατινάσσεται ένα ελικόπτερο chinook, σε βάζουν αρκετά μέσα στη δράση.

Εξίσου συμπαθητικό είναι και το cast, με τους Wahlberg και Kitsch να δένουν αρκετά στους ρόλους που υποδύονται, σε αντίθεση με τον Hirsch που όποτε ανοίγει το στόμα του μοιάζει να ήρθε να πολεμήσει, γιατί κάποιος του πήρε τα Transformers του.

Τέλος, όπως ανέφερα και πριν, ενώ δεν δίνω ποτέ βάση σε ατάκες τύπου «βασισμένο σε αληθινή ιστορία», ο επίλογος, στον οποίο εμφανίζονται όλοι οι αληθινοί ήρωες που παρουσιάζονται στην ταινία, δίνει ένα παραπάνω δραματικό βάρος σε αυτό που θέλει να πει.

Το Lone Survivor δεν είναι ένα έργο που θα θυμάσαι για πολύ καιρό. Θα σου κάνει καλή παρέα στον χρόνο που θα του αφιερώσεις, αλλά δυσκολεύεται να ξεχωρίσει απέναντι σε άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, καθώς το πρότυπο του πατριωτισμού που προβάλλει ούτε για πλάκα δεν σε πείθει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας των πεσόντων.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On