Lore

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Τα διαχρονικά παιδιά του πολέμου

1945. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την Γερμανία σε μια χαώδη κατάσταση καθώς οι ιδρυτές του Ράιχ διώκονται και φυλακίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Lore () κόρη αξιωματικού των Ναζί, πρέπει να διασχίσει το Μαύρο Δάσος, μαζί με τα 4 μικρότερα αδέλφια της, σε ένα ταξίδι γεμάτο κακουχίες, αλλά και συνειδητοποίηση.

Lore_P1

Ένα από τα πιο πολυσύνθετα έργα που θα δείτε φέτος, η Αυστραλιανής παραγωγής ταινία, προσπαθεί να βάλει τον θεατή σε μια θέση που οι περισσότερες με το ίδιο θέμα αποφεύγουν. Φυσικά και δεν έχει καμία πρόθεση να “συμπαθήσουμε” την ναζιστική εκδοχή του Β’ΠΠ (ζούμε και σε περίεργες εποχές, ας μην παρεξηγηθούμε), αυτό που έχει σημασία και μετράει στην ιστορία είναι η αφύπνιση του κοριτσιού στην πραγματικότητα, και όχι μόνο. Η αρχή του έργου μας δείχνει μια έφηβη κοπέλα, υπόδειγμα της Άρειας φυλής και μεγαλωμένη σε ένα περιβάλλον μακριά από την φρίκη του πολέμου, όπου μέσα σε λίγες ώρες χάνεται η γη κάτω από τα πόδια της. Ξεκινώντας από τον διωγμένο πατέρα της, και την παρακμασμένη μητέρα της, η σκηνοθέτιδα , μας δείχνει από πολύ νωρίς τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Το αναγκαστικό ταξίδι που εμφανίζεται μπροστά της, κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι. Θα πεινάσει, θα πονέσει και θα πληγωθεί, θα διωχθεί και θα κρυφτεί, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πάει με την υπόλοιπη οικογένειά της στο σπίτι της γιαγιάς τους στο Αμβούργο, διασχίζοντας εχθρικό έδαφος μέσα στο Μαύρο Δάσος. Η συνάντησή της με τον Thomas (Kai-Peter Malina) ένα νεαρό Εβραίο, επιζήσαντα από στρατόπεδο συγκεντρώσεως, θα σηματοδοτήσει μια έντονη εσωτερική διαμάχη. Από την μια στο πρόσωπο του βλέπει τον εχθρό που τυφλά έχει μεγαλώσει να μισεί, ενώ από την άλλη η γνωριμία τους θα συμβάλει πέρα από την πολιτική, και στην σεξουαλική αφύπνιση της νεαρής κοπέλας.

Lore_P2

Η κάμερα της Shortland βαδίζει χέρι χέρι με τους πρωταγωνιστές της. Κοντινά πλάνα από κάμερες χειρός, μας βάζουν μέσα στην ατμόσφαιρα αλλά και την ψυχολογική πίεση των χαρακτήρων, με έναν απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο κινηματογράφησης που δεν έχει φόβο να κουράσει τον θεατή, στον δρόμο που χάραξαν Βορειοευρωπαίοι σκηνοθέτες όπως ο Trier και ο Vinterberg. Παράλληλα οι όμορφες ερμηνείες των ηθοποιών υπερασπίζονται την προσπάθεια αυτή της Shortland, να μας βάλει όσο μπορεί μέσα στην ιστορία, με την εικοσάχρονη Rosendahl να είναι απόλυτα πειστική και συνειδητοποιημένη στο σύνθετο ταξίδι της ηρωίδας που ερμηνεύει.

Αυτό όμως που πραγματικά κυριαρχεί στο έργο είναι η ιστορία και αυτό που θέλει να πει. Σαν θεατής στο τέλος της απλά θα αναρωτηθείτε για το πόσο άδικη είναι η αρχική στάση της πρωταγωνίστριας, τη στιγμή που το μόνο που γνώρισε στη ζωή της μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η μια μόνο μεριά του νομίσματος. Πόσοι αλήθεια αμφισβητούν τον πατριωτισμό, τις προθέσεις και τα κίνητρα των αρχηγών τους, ακόμα και στις μέρες μας, όταν εξίσου τυφλά οδηγούνται να πολεμήσουν την “τρομοκρατία” στην άλλη μεριά του πλανήτη;

“Τα Παιδιά του Πολέμου” όπως είναι ο τίτλος με τον οποίο έχει έρθει στη χώρα μας η ταινία, είναι όπως είπα και στην αρχή ίσως το πιο σύνθετο έργο που θα δείτε φέτος. Συνοδευόμενη από την μαγευτική μουσική του Max Richter, το Lore είναι σίγουρα μια ταινία που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους, με τα πολλαπλά έντονα μηνύματα που πραγματεύεται από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On