Man Of Steel

Share Button
3.67 avg. rating (73% score) - 3 votes

Ο Βασιλιάς στον θρόνο του

Στο χείλος της καταστροφής του πλανήτη του, ο επιστήμονας Jor-El () στέλνει τον νεογέννητο γιο του Kal-El () σε έναν ασφαλή πλανήτη, ως τον τελευταίο επιζών του είδους τους. Όταν ο Kal-El μεγαλώσει θα διαπιστώσει ότι οι συνθήκες στον πλανήτη Γη, του δίνουν απεριόριστες δυνάμεις τις οποίες όμως θα πρέπει να κρατήσει κρυφές μέχρι ο κόσμος να είναι έτοιμος γι’ αυτόν.

Man Of Steel_P1

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που να μπορούμε να αναφέρουμε για το όνομα του Superman που να μην έχουν ειπωθεί στα 75 πλέον χρόνια της πορείας του. Ο “πατέρας” των comics όπως χαρακτηρίζεται, δεν έχει πέσει ποτέ από την κορυφή των πωλήσεων μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ το όνομά του συμπληρώνει την πεντάδα με τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες φαντασίας όλων των εποχών (μαζί με τους Shelrock Holmes, Tarzan, Mickey Mouse και James Bond). Η δε πρώτη ακριβή κινηματογραφική του μεταφορά το 1978 από τον Richard Donner ήταν από τις πρώτες που διαμόρφωσαν την έννοια του είδους των ταινιών υπερηρώων, κι αν ανήκετε σε μια ηλικιακή κατηγορία εκεί κάπου κοντά στα 80s δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε τον Christopher Reeve κάπου στις παιδικές σας αναμνήσεις.

Πως γίνεται ένα τόσο ηχηρό όνομα να μην έχει τις τελευταίες δυο δεκατιές, που το είδος απέκτησε τα μέσα να εκτοξευτεί, μια πετυχημένη κινηματογραφική εκδοχή, είναι άξιο απορίας. Τώρα που η Marvel έχει σχεδόν μονοπωλήσει την κατηγορία, και ο Batman του Nolan να είναι η μόνη σθεναρή αντίσταση της αντίπαλης DC, το Man of Steel, έχει πολύ δύσκολο έργο στις πλάτες του, καθώς η πορεία του θα καθορίσει το μέλλον των ηρώων της γνωστής εταιρίας στην μεγάλη οθόνη. Για να διασφαλιστεί λοιπόν αυτό, η Warner επιστρατεύει τα μεγάλα μέσα: στο τιμόνι, David S. Goyer στο σενάριο και Christopher Nolan στην παραγωγή (και κυρίως να αναγράφεται έστω κάπου), μέσα σε ένα γενικό κλίμα αλλαγής και εκμοντερνισμού του ήρωα, κοντά στα στοιχεία που χάρισαν την επιτυχία στον Σκοτεινό Ιππότη των τελευταίων ετών.

Η ανανεωμένη ιστορία του Superman, δίνει ένα μεγάλο βάρος στα σημεία του ήρωα που εμφανέστατα έλειπαν από τις προηγούμενες μεταφορές, ενώ παράλληλα βροντοφωνάζει την αποκόλληση που θέλει να έχει από οτιδήποτε άλλο έχει προηγηθεί από τις πρώτες κιόλας επιβλητικές σκηνές στον πλανήτη Krypton.

Σε όλο σχεδόν το έργο, ο Goyer μας υπενθυμίζει ότι ο Kal-El είναι ένας ξένος ανάμεσά μας, και παράλληλα διχασμένος ως προς τον ρόλο του στον κόσμο που πλέον κατοικεί. Με μια σειρά από flashbacks με τους θετούς του γονείς Jonathan () και Martha Kent () που αποτελούν και το πιο προσγειωμένο και δραματικό κομμάτι του έργου, σταδιακά βλέπουμε τα γεγονότα που συνέβαλαν στον χαρακτήρα του και στις αποφάσεις που θα πάρει στην συνέχεια. Στο δεύτερο μισό του έργου, και με την εισβολή του μεγάλου κακού της ταινίας, Στρατηγού Zod () στη Γη, ξεκινάει ένας καταιγισμός δράσης και εφέ που για πρώτη φορά στην κινηματογραφική πορεία του ήρωα, εκμεταλλεύεται πλήρως τα μέσα της εποχής. Ο Snyder, μετρ πλέον του είδους, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να μετατρέψει την οθόνη σε ένα ατελείωτο χάος καταστροφής, η υπερβολή του οποίου όμως, θα μπορούσε να είναι και λιγότερη, ακόμα και για μια ταινία με ήρωες comics.

Man Of Steel_P2

Σε ότι αφορά το cast ο κεντρικός ήρωας, εκ του αποτελέσματος δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο πρόσωπο από αυτό του , ο οποίος ταυτίζεται με τον ρόλο ίσως περισσότερο κι από τον Reeve του 78. Για την ως Lois Lane δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο, παρά την εξαιρετική της χημεία με τον πρωταγωνιστή, και ιδίως τη στιγμή που η γυναικεία παρουσία που κυριαρχεί απ’ όλες τις απόψεις είναι αυτή της στον ρόλο του δεξιού χεριού του Στρατηγού Zod, Faora. Ο όντας εξαιρετικός ηθοποιός, δεν έχει ιδιαίτερο υλικό να ξετυλίξει τις ικανότητές του, τη στιγμή που σχεδόν η κάθε του εμφάνιση συμπίπτει με μια σκηνή δράσης, ενώ πολύ πιο ουσιαστικοί είναι οι Crowe και Costner στους ρόλους τους, με τον δεύτερο να μας χαρίζει μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές του έργου.

Από τη μια μεριά το κομμάτι της ιστορίας και της καταγωγής του ήρωα, και από την άλλη ένας βομβαρδισμός εντυπωσιακής δράσης, το δημιούργημα του Snyder ισορροπεί σχεδόν ιδανικά ανάμεσα στο θέαμα που επιβάλλει το είδος και μια βαθύτερη διάσταση, που το κοινό, στην μετά Nolan εποχή, δείχνει να αναζητά. Ανεξάρτητα με τη θέση που θα το κατατάξετε στην comics κατηγορία, το Man Of Steel είναι αναμφισβήτητα η επική επιστροφή του Superman σε μια κινηματογραφική πορεία που πραγματικά του αξίζει.

Υ.Γ.1: Hans Zimmer και τα μυαλά στα κάγκελα!
Υ.Γ.2: Bryan Singer, πόσο άβολα νιώθεις σήμερα, άραγε;

Share Button
3.67 avg. rating (73% score) - 3 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On