Marvel’s Daredevil (Season 1)

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Διάβολος του Hell’s Kitchen

Ο Matt Murdock () φορά την μάσκα του εκδικητή, προσπαθώντας να βάλει μια τάξη σε μια πόλη που κινδυνεύει από μια αόρατη απειλή, που δρα πίσω από τις σκιές του υποκόσμου.

Daredevil_P3

Ανάμεσα στις λεπτές χαραμάδες που αφήνει η σκιά του κινηματογραφικού “θηρίου” της Marvel, μικρότεροι τίτλοι δείχνουν ότι η εταιρία στρέφει με μεγάλες αξιώσεις το βλέμμα της και σε άλλα μέσα.

Από τα πρώτα επειδόδια όμως αντιλαμβάνεσαι πως η έννοια του “μικρού” δεν είναι αυτή που θα χαρακτηρίσει την σειρά του Daredevil. Η τρίτη τηλεοπτική απόπειρα της Marvel μετά το περσινό Agents Of S.H.I.E.L.D. και το φετινό Agent Carter, έρχεται να ρίξει λίγο περισσότερο σκοτεινό ρεαλισμό στο σύμπαν των υπερηρώων της.

Ο Matt Murdock, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αθώων ως ο “τυφλός δικηγόρος του Hell’s Kitchen”, αφήνει το μυστηριώδες alter ego του να αναλάβει από το σημείο όπου αδυνατεί, στο φως της μέρας. Όσο απλό κι αν ακούγεται, τόσο απέριττο παρουσιάζεται στις οθόνες, στερημένο από υπερβολές. Όλα τα comic στοιχεία του ήρωα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, αφήνοντας μια πιο προσγειωμένη οπτική να επισκιάσει μέχρι και τις αφύσικες ικανότητες του κεντρικού ήρωα.

Αυτό που κατέστησε τη σειρά, πολύ συνοπτικά, ως ένα από τα πλέον αξιόλογα προϊόντα της Marvel, είναι μάλλον η ωριμότητα που αποκόμισε ο κόσμος των blockbuster ηρώων, στη δεύτερη δεκαετία πλέον που μεσουρανεί.

Μικρές λεπτομέρειες που αθροιστικά συνθέτουν ένα αποτέλεσμα σχεδόν αψεγάδιαστο, τόσο στο οπτικό, όσο και στο σεναριακό κομμάτι. Ο κόσμος που ζει ο Matt Murdock είναι είναι ένας σκοτεινός καμβάς, στημένος από έμπειρους, στον χώρο της  τηλεόρασης και των comics, σκηνοθέτες, που αμέσως σε αποσπά από οτιδήποτε φανταχτερό και χιουμοριστικό, μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Marvel. Σκηνές όπως η μάχη στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου, γυρισμένη μέσα από μια άψογη κινηματογράφησή που θα ζήλευε μέχρι και ο Christopher Nolan, αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.

Daredevil_P4

Πέρα όμως από το τι φαίνεται, ο Daredevil πατάει γερά στα σημαντικότερα θεμέλια, αυτά του σεναρίου. Ένας ήρωας που έχει αδυναμίες και δέχεται χτυπήματα (πολλά χτυπήματα), απέναντι σε έναν κακό με παρελθόν και κίνητρο. Αποφεύγοντας μοιραία λάθη παλαιότερων αποτυχιών του 2003, δίνει σημαντική έμφαση στους χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα στο επεισόδιο Shadows in the Glass, όπου εξιστορείται το παρελθόν του Kingpin (Vincent D’Onofrio), συνθέτοντας το προφίλ ενός κακού, που μπορεί να μην συμφωνείς με τις μεθόδους του, καταλαβαίνεις όμως τι είναι αυτό που τον κινεί.

Από την πλευρά του επιτελείου, ο καταφέρνει να κάνει δικό του τον ρόλο, και στις δυο περσόνες του, ντυμένος στην μαύρη αρχική στολή που είχε οραματιστεί ο μεγάλος Frank Miller, όταν είχε περάσει ο ήρωας από τη δική του πένα. Δίπλα του ένα cast, ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από το τυπικό τηλεοπτικό, με ονόματα όπως αυτό της και του Vincent D’Onofrio.

Τέλος, μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά σημαντική. Την παραγωγή υπογράφει ο Jeph Loeb, με τεράστια θητεία στη συγγραφή διαχρονικών ιστοριών comics (Batman: The Long Halloween, Batman: Hush, Daredevil: Yellow), ενώ παράλληλα υπήρξε και ο βασικός εγκέφαλος πίσω από Heroes του NBC, το 2006.

Με μια πρώτη σεζόν που απέσπασε θεαματική αποδοχή, με την πρόθεση της Marvel να συμβαδίσει τις τηλεοπτικές περιπέτειες του ήρωα, με αυτές των cine-franchise της, αλλά και με φήμες για κινηματογραφικό spin-off, όλα δείχνουν πως ο Διάβολος του Hell’s Kitchen θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Κι ενώ μπορεί η εφηβική αφέλεια των Arrow ή Flash να είναι εξίσου ψυχαγωγική, ο σκοτεινός κόσμος του Daredevil, έρχεται για να σε κερδίσει ολοκληρωτικά.

Daredevil_P5
Daredevil_P6
Daredevil_P7
Daredevil_P8
Daredevil_P9
Daredevil_P10
Daredevil_P11
Daredevil_P12
Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On