Modigliani

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ιδιαίτερες προσωπικότητες, ιδιαίτερες ζωές

Η καλλιτεχνική και προσωπική κόντρα του ζωγράφου Amedeo Modigliani () με τον Pablo Picasso () στις αρχές του 20ού αιώνα, και η παράλληλα αυτοκαταστροφική πορεία του γνωστού καλλιτέχνη, που παρέσυρε μαζί του και τον έρωτα της ζωής του.

Modigliani_P1

Είναι ίσως από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα όπου μια δυνατή ιστορία, είναι ικανή να προσπεράσει πολλά ελαττώματα, που μπορεί να έχει μια ταινία. Μια πολυεθνική παραγωγή (USA, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), υπό την καθοδήγηση του BBC, φέρνει στην οθόνη την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, όταν η έννοια τις μοντέρνας τέχνης γεννιόταν στα cafe και τους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα για τη ζωή του γνωστού ζωγράφου, είναι γνώστες της απίστευτης ειρωνείας ενός ανθρώπου που στο Παρίσι το 1919 πάσχιζε να επιβιώσει οικονομικά, τη στιγμή που τα έργα του σήμερα αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Παθιασμένος με την τέχνη του, αλλά και με την ίδια τη ζωή και τον έρωτα, δεν χάνει ούτε στιγμή την υποστήριξη της συντρόφου του Jeanne Hébuterne (), με την οποία έχουν και μια νεογέννητη κόρη. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, και παρά τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του ίδιου του Modigliani, η Jeanne δεν χάνει ούτε στιγμή την ελπίδα της, ότι μία μέρα θα γίνει ο μεγάλος άνθρωπος που αξίζει να είναι. Η μοίρα όμως και η σταθερά εξασθενισμένη υγεία του καλλιτέχνη, θα αλλάξουν κατά πολύ τα σχέδια των δυο εραστών, πάνω στη στιγμή που ένας διαγωνισμός ζωγραφικής, θα δώσει έναν επίλογο στην αντιπαλότητα του με τον Picasso.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχα εξαντλήσει όλη μου την αυστηρότητα για μια ταινία, που σε πολλά σημεία, είχε αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Με επίκεντρο μια τεράστια προσωπικότητα της τέχνης, φροντίζει να μας δείξει ελάχιστα για το φόντο, την ιστορία του και το έργο του, και επικεντρώνεται κάπως άκομψα στο τελευταίο έτος της ζωής του, και την μεγάλη ψυχοφθόρα κόντρα που είχε με τον Pablo Picasso, προϋποθέτοντας ουσιαστικά από τον θεατή να γνωρίζει από πριν κάποια πράγματα για τους χαρακτήρες που βλέπει. Παράλληλα  οι ερμηνείες κάποιων μελών του cast, έδειχναν είτε σε σημεία υπερβολικές () είτε κωμικές (), αφήνοντας τεράστιο βάρος στην ερμηνεία του Garcia.

Modigliani_P2

Είναι όμως το στοιχείο της ιστορίας, η παραδοσιακή ίσως έννοια της τραγωδίας, που μετά το τέλος του έργου, κάθεσαι στη θέση σου, προσπαθώντας να αφομοιώσεις αυτό που είδες. Ένας μεγάλος έρωτας που είναι ο βασικός οδηγός της ζωής του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, που αψηφά κάθε λογική, κάθε κοινωνική ή φυλετική προκατάληψη, και εν τέλη κάθε τίμημα. Ένας που χειρίζεται έντεχνα έναν πολύπλοκο χαρακτήρα που παρά την λατρεία του για τη ζωή, όλες του οι πράξεις και οι επιλογές, διαλέγουν το ακριβώς αντίθετο. Ο Modigliani είναι κάθετος στα πιστεύω του, ακραίος στις πράξεις του και ειρωνικός απέναντι στους “εχθρούς” του, αψηφώντας ακόμα και τον μεγάλο Pablo Picasso.

“Πες μου Pablo… Πως κάνεις έρωτα σε έναν κύβο;”

… αναρωτιέται, προκαλώντας κοροϊδευτικά τον μεγάλο αντίζηλό του στην αρχή του έργου οδηγώντας σταδιακά την ιστορία στον διαγωνισμό που δείχνει να κλιμακώνει την διαμάχη των δυο αντρών, και να οδηγεί τον ήρωά της στην αποθέωση που τόσο πολύ δικαιούται.

Για τους φιλότεχνους που θα δουν να περνούν από την οθόνη προσωπικότητες όπως ο Rivera, ο Cocteau και ο Renoir, σαν απλά διακοσμητικά του φόντου, η ταινία μάλλον θα απογοητεύσει. Για τους ρομαντικούς από την άλλη, το Modigliani είναι ένα από τα έργα που θα μείνει στις σκέψεις τους. Ιδιαίτερες προσωπικότητες ζουν ιδιαίτερες ζωές, και ο επίλογός τους είναι αυτός που ουσιαστικά κερδίζει, και κάνει τον θεατή να συγχωρέσει, από την μία τις ιστορικές ανακρίβειες, και από την άλλη κάποιες κινηματογραφικές απροσεξίες.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On