Oldboy (2013)

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Don’t f**k with the classics!

Έχοντας κάνει τους πάντες γύρω του να τον αντιπαθήσουν, ο Joe Doucett () βρίσκεται μυστηριωδώς κλεισμένος σε ένα δωμάτιο. Ο εγκλεισμός του θα διαρκέσει 20 χρόνια κι όταν ελευθερωθεί, θα ξεκινήσει την αναζήτηση της εξήγησης πίσω από όλα αυτά.

Oldboy_P1

Για να είμαστε δίκαιοι, πέρα από το Girl with the Dragon Tattoo του Fincher, ποιο άλλο remake μπορείς να θυμηθείς που να σου άρεσε; Και προφανώς δεν είμαστε μόνο εσύ κι εγώ που συμφωνούμε σε αυτό· γεγονός που αυξάνει την περιέργειά μου γύρω από τον λόγο για τον οποίον γίνονται τα remake.

Για κάποια από αυτά όπως το φετινό RoboCop ή το Great Gatsby, ίσως και να βρεις μια απάντηση (απάντηση, όχι ότι ξεπέρασαν τον προκάτοχο) κι έναν λόγο. Για το Oldboy του όμως δε βρήκα τίποτα από τα δύο.

Το story, λίγο πολύ γνωστό… Κι αν σου είχε περάσει απαρατήρητο το κορεάτικο του Chan-wook Park το 2003, μέσα στα δέκα χρόνια που πέρασαν δεν μπορεί να μην το έχεις δει. Ένας άξεστος, εγωκεντρικός τύπος μένει για 20 χρόνια κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο χωρίς να ξέρει γιατί ή από ποιον. Μέσα σε αυτό το διάστημα, μαθαίνει ότι κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του και ότι η κόρη του έχει υιοθετηθεί από μια άλλη οικογένεια. Όταν αφεθεί ελεύθερος, μέσα από εξίσου μυστηριώδεις συνθήκες, θα ξεκινήσει να αναζητά απαντήσεις για τους λόγους που στήθηκε αυτή η πλεκτάνη.

Παραβλέπεις το γεγονός της μέγιστης ανατροπής που συμβαίνει στο τέλος – και που ακυρώνει σχεδόν αυτόματα όσους έχουν δει την κορεάτικη version – και με αντικειμενική διάθεση σκέφτεσαι: τι μπορεί να δείξει διαφορετικά ο ; Όχι κάποιος τυχαίος, ο , επαναλαμβάνω, μαζί με έναν Brolin που δε σε δυσκολεύει να τον δεις σε αυτόν τον ρόλο. Η απάντηση σε αυτό έρχεται δυστυχώς 100 λεπτά αργότερα και είναι η αναμενόμενη.

Oldboy_P2

Όλα τα στοιχεία που έκαναν το παλαιό να ξεχωρίζει είτε έλειπαν είτε επαναλήφθηκαν με πρόχειρο τρόπο.

Δες τη σκηνή του “μεγάλου καβγά”. Πρόσεξε όλους τους γύρω. Αυτούς που περιμένουν στη γωνία της οθόνης να έρθει η σειρά τους να ρίξουν μια ροπαλιά και να φάνε τις δικές τους πέντε. Το μόνο που λείπει είναι να ρωτήσουν φωναχτά “τώρα μπαίνω;”. Τα είκοσι χρόνια που πέρασαν από τη ζωή του χαρακτήρα ξεπερνούν την κινηματογραφική υπερβολή, ενώ το αποκορύφωμα έρχεται στην ερωτική σκηνή του Doucett με τη Marie Sebastian (· ξέρεις η τρίτη, η πιο έξυπνη και πιο ταλαντούχα από τις αδελφές Olsen). Μια σκηνή ζωτικής σημασίας για το σενάριο, που συμβαίνει απλώς για να συμβεί.

Μεγάλη επίσης απογοήτευση ο . Στις πιο έντονες σκηνές, αυτές που αποκαλύπτεται η αλήθεια, στην οποία έχουμε οδηγηθεί χωρίς ίχνος ατμόσφαιρας ή αγωνίας, ο κεντρικός ήρωας συναγωνίζεται σε αυθεντικότητα τη Ντενίση ως Άννα Καρένινα. και δεν έχουν τον χρόνο για να κάνουν τη διαφορά, ενώ ο κακός της ταινίας – αν θυμάσαι και από το Elysium – μοιάζει να έχει μόλις μάθει να μιλάει. Αλλά, άντε, για αυτό ας μην είμαστε κακοί, παίζει να γεννήθηκε έτσι.

Εν κατακλείδι, το Oldboy του 2013 είναι ένα έργο που απευθύνεται σε 20χρονα Αμερικανάκια που βαριούνται να διαβάσουν υπότιτλους. Αν δεν έχεις καμία επαφή με το παλαιότερο, το τέλος θα σε αφήσει άναυδο. Όχι επειδή έκαναν κάτι ιδιαίτερο οι συντελεστές της ταινίας αλλά λόγω του αρχικού υλικού από το ομότιτλο manga comic. Και μάλλον για να το πω διαφορετικά, αν δεν έχεις καμία επαφή με το παλαιότερο, απλώς δες εκείνο και ξέχνα αυτό.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On