Olympus Has Fallen

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

…και μαζί του η Αμερικανική περιπέτεια

Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Mike Banning (), ο αρχηγός της φρουράς του προέδρου των ΗΠΑ (), τίθεται εκτός υπηρεσίας. Κι ενώ συνεχίζει την θητεία του στο βαρετό για αυτόν υπουργείο οικονομικών, μια ξαφνική επίθεση στον Λευκό Οίκο, θα τον επαναφέρει στην υπέρτατη υπηρεσία της πατρίδας του.

Olympus-Has-Fallen_P1

Ναι, είναι αυτό που νομίζεις… Και τελειώνει έτσι όπως νομίζεις, αφού έχουν ήδη γίνει στο σενάριο όλα όσα νομίζεις. Αν βέβαια ήμασταν στην δεκαετία των 80s, ένας γραφικός πατριώτης action hero τύπου John McClane (των 80s τονίζω, κι όχι ο φετινός), ίσως να ήταν πιο πρωτότυπος. Τριάντα χρόνια μετά, κάποιος εκεί στο Hollywood πρέπει να αναθεωρήσει λίγο το είδος της περιπέτειας, ακόμα κι αυτής που περιμένεις τι θα δεις.

Με κεντρικό ήρωα τον Mike Banning, που πέρα από αξιόπιστος φρουρός του προέδρου είναι και προσωπικός οικογενειακός του φίλος (1ο κλισέ – τον φωνάζει “Ben”), ο οποίος όμως σε μια άτυχη στιγμή, δεν θα καταφέρει να σώσει τη ζωή της πρώτης κυρίας. Λίγους μήνες μετά, θα αλλάξει εντελώς περιβάλλον, ανήμπορος να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του μετά το τραγικό συμβάν. Κι ενώ οι νέες του αρμοδιότητες μοιάζουν βαρετές, η επίθεση ξένων τρομοκρατών στον Λευκό Οίκο, θα τον αναγκάσει να επιστρέψει στην παλιά του ειδικότητα.

Βέβαια, για να είμαστε όπως πάντα επιδιώκουμε, δίκαιοι, το έργο δεν προσπαθεί πουθενά να σε κάνει να το πάρεις στα σοβαρά. Υπό την έννοια ότι ακόμα και η εικόνα του πατριωτισμού, περνά από κύματα και οροσειρές γραφικών διαλόγων που και το ίδιο το cast θα γελούσε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

“Σώσε τη ζωή σου, είναι διαταγή”, “Έχω σε ετοιμότητα τους καλύτερους όλου του κόσμου”, “Θα κινήσει βουνά ή θα πεθάνει προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του Προέδρου”, δεν είναι παρά λίγες από τις αστείες ατάκες που ακόμα και το σενάριο των παιδικών G.I. Joe θα απέρριπτε, και που δεν σε αφήνουν ούτε καν να εκτιμήσεις τη δράση που τουλάχιστον απλόχερα, χαρίζει.

Olympus-Has-Fallen_P2

Από τον δεν περίμενα ρόλους αξιών, και τουλάχιστον όταν πυροβολεί κι όταν ανοίγει κεφάλια, νιώθεις ότι εισπράττεις αυτό που έχεις “πληρώσει”. Ο στον ρόλο του πλανητάρχη, που δεν μπορώ να πω ότι δεν του πήγαινε, και φυσικά ο που τελευταία όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις.

Όπως πολύ σωστά καταλάβατε, πρόκειται για ένα έργο που δεν τρέχει και τίποτα αν χάσετε. Θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι δεν το χάρηκα, αλλά είχα πλήρη γνώση, πριν καν ξεκινήσει ότι θα δω μια αρκετά γραφική ταινία. Κάντε το ίδιο, χωρίς να το δείτε με προκαταλήψεις περί προπαγάνδας ή Αμερικανικής αντιπάθειας, και απλά απολαύστε τις πιστολιές, και χαρείτε με χιούμορ, τον Χολιγουντιανό action heroισμό.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On