Omar

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ανθρώπινες σχέσεις υπό το πρίσμα της κατοχής

Η φιλία τριών παιδικών φίλων θα κλονιστεί, όταν ο αγώνας για την απελευθέρωση θα τους φέρει αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις.

Με φόντο την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη, το φετινό δράμα του θα φέρει στο φως μια ιστορία αγάπης και προδοσίας, που τον οδήγησε για δεύτερη φορά στα Oscars για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Στο πρώτο πλάνο ο κεντρικός του ήρωας Omar () σκαρφαλώνει στο τείχος που χωρίζει στα δυο τη χώρα του, για να φτάσει στο σπίτι του παιδικού του φίλου Tarek (). Εκεί θα τον υποδεχθεί ο κρυφός του έρωτας, η αδελφή του Tarek, Nadia (), και ο δεύτερος φίλος του, Amjad (). Οι τρεις τους αποτελούν και μια ανεξάρτητη ομάδα που αγωνίζεται ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Στήνουν ένα σχέδιο να σκοτώσουν έναν τυχαίο στρατιώτη και μόλις το εκτελούν γίνονται στόχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Μετά από αυτό η σύλληψη του Omar δεν θα αργήσει. Μετά από βασανιστήρια, φυλάκιση και μια ψευτο-ομολογία θα αφεθεί ελεύθερος από τον πράκτορα Rami () υπό την προϋπόθεση όμως να φέρει στις αρχές τον αρχηγό Tarek.

Omar_P2

Αν και η πρώτη εντύπωση που δίνει το έργο είναι άκρως πολιτική, η ουσία του έργου, όπως προμηνύει ο τίτλος της ταινίας, βρίσκεται στους χαρακτήρες της, στον ίδιο τον Omar και τις δύσκολες προσωπικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Ξαφνικά βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα σε αυτό που θεωρεί σωστό και την κοπέλα που αγαπάει, και κατ’ επέκταση και το δικό του μέλλον, αλλά και αντιμέτωπος με τη ρετσινιά του προδότη που αρχίζει να τον στιγματίζει.

Μέσα σε όλα αυτά ο φροντίζει να αφήσει την πολιτική κατάσταση στο φόντο, χωρίς να πάρει κάποια θέση ή έστω όχι όσο έντονα θα περίμενε κανείς. Αυτό θα ήταν το μόνο εύκολο. Εκείνο που θέλει να διηγηθεί είναι η προδοσία και πώς συμπεριφέρονται οι ήρωές του γύρω από αυτή. Και πάνω σε αυτό, το σενάριό του είναι πραγματικά εξαιρετικό. Συνδυάζει δράμα, συναίσθημα και σε πολλά σημεία δράση και αγωνία, με έναν επίλογο που μένει αξέχαστος.

Το cast τού δίνει εξαιρετικές ερμηνείες, κάτι που είναι αξιέπαινο όταν στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενους, πλην του του οποίου η προϋπηρεσία είναι αρκετά ευδιάκριτη.

Το Omar είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή παραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου. Ισορροπεί ιδανικά τις έννοιες που αφηγείται και εμβαθύνει τους χαρακτήρες του με τρόπο που θα σε κολλήσει στην οθόνη σου. Κι αν φέτος δεν είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια Vinterberg και Sorrentino, ίσως και να βρισκόταν πολύ κοντά στο χρυσό αγαλματάκι.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On