Only God Forgives

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Gosling, ο Refn και (όχι) το ευρύ κοινό

Ο Julian () συντηρεί μια λέσχη kick boxing στην Ταϊλάνδη, μόνο ως βιτρίνα για τις παράνομες δραστηριότητες ναρκωτικών του αδελφού του Billy (Tom Burke). Ένα βράδυ που ο δεύτερος θα βγει εκτός εαυτού, θα δολοφονήσει και θα βιάσει ένα 16χρονο κορίτσι, και στη συνέχεια θα βρεθεί νεκρός. Η μητέρα των δυο αντρών Crystal (), θα απαιτήσει από τον Julian να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί.

Only-God-Forgives_P2

Έρωτας με την πρώτη ματιά για τους Gosling και Refn, καθώς σχεδόν αμέσως μετά το Drive του 2011, ξεκίνησαν τη δεύτερη συνεργασία τους, με το αποκαλούμενο σχεδόν σαν sequel του, Only God Forgives. Αυτή τη φορά ο ιδιόρρυθμος δημιουργός φτιάχνει ίσως την πιο εικαστική του ταινία, μετά το Valhalla Rising (2009), σε έναν κόσμο εξίσου αφαιρετικό, οπτικά ισχυρό και μεταφορικό.

Στην Ταϊλάνδη η οικογενειακή παράνομη επιχείρηση των δυο αδελφών Julian και Billy, λήγει απότομα, με τον θάνατο του δεύτερου. Αφού έχει βιάσει και σκοτώσει ένα ανήλικο κορίτσι, θα βρεθεί νεκρός από το χέρι του πατέρα του θύματος. Στην ιστορία όμως εμπλέκεται κι ένας μυστηριώδης αρχηγός της αστυνομίας, με τις ευλογίες του οποίου, τα πράγματα, μπαίνουν συνοπτικά στη θέση τους, αποδίδοντας ο ίδιος δικαιοσύνη, με τον τρόπο που νομίζει. Η σκληρή μητέρα του Julian, τώρα αναζητά εκδίκηση για τον θάνατο του πρωτότοκου γιου της, ρίχνοντας το βάρος στον δεύτερο, να βρει τους υπεύθυνους και να επαναφέρει την τιμή της οικογένειας.

Και παρ’ όλο που το έργο ντύνει μια παραδοσιακή ιστορία εκδίκησης, το αποτέλεσμα παρεκκλίνει κατά πολύ από αυτό. Το σενάριο του Gosling δεν είναι παρά λίγες γραμμές, κάνοντας μια τεράστια αντίθεση με αυτό της Scott Thomas, που ο χαρακτήρας της απεικονίζει όλα όσα ο κεντρικός ήρωας δεν είναι. Μοχθηρή, αδίστακτη και κακομαθημένη, με τάσεις ελέγχου πάνω στα δύο της παιδιά, η παρουσία της και μόνο πνίγει τον αινιγματικό χαρακτήρα του Julian, που δείχνει χαμένος σε έναν δικό του κόσμο είτε αυτός είναι ο αληθινός, είτε ενδεχομένως κάποιος από ένα όραμα. Το ύφος του ηθοποιού, μαζί με την απίστευτα δυνατή φωτογραφία είναι αυτό που αναλαμβάνει την εξιστόρηση, ενώ το γνωστό χαρακτηριστικό στοιχείο των ταινιών του Refn, η βία, σαφέστατα και επιστρέφει.

Only-God-Forgives_P1

Το Only God Forgives μοιάζει κατά κάποιο τρόπο, να είναι η πιο απελευθερωμένη ταινία του Refn. Έχοντας έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της εποχής, τραβάει την προσοχή του ευρύτερου κοινού, και παρουσιάζει κάτι αυτούσιο και χαρακτηριστικά δικά του, γεμάτο ατμοσφαιρικά πλάνα, πλημμυρισμένα με έντονο χρώμα και αντιθέσεις. Το όνομα του Gosling βέβαια ίσως και να λειτουργεί εις βάρος του, προσελκύοντας ένα μεγάλο μέρος κοινού μη εξοικειωμένου με τον Ευρωπαϊκό σινεφίλ κινηματογράφο, και που θα περίμενε κάτι περισσότερο παραδοσιακό και εμπορικό.

Κρίνοντας την ταινία για αυτό που θέλει η ίδια να παρουσιάσει, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ για άλλη μια φορά, στην απίστευτη ιδιότητα του Δανού δημιουργού, να χειρίζεται την εικόνα σε ρόλο αφηγητή. Σίγουρα μια ταινία που θα διχάσει, αναπόφευκτα απευθύνεται στο κοινό του σκηνοθέτη και όχι του πρωταγωνιστή, όπου οι μεν σίγουρα θα το εκτιμήσουν, και οι δεύτεροι, καλύτερα να το αποφύγουν.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On