Oz the Great and Powerful

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

…και όχι μόνο για πιτσιρίκια

Ο Oscar Diggs () γνωστός και ως ο πανίσχυρος Oz, είναι ένας μικροαπατεώνας ταχυδακτυλουργός που εργάζεται σε  τσίρκο. Μια μέρα ένας τυφώνας, με κάποιον ανεξήγητο τρόπο θα τον μεταφέρει σε μια παράξενη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας θα δουν στο πρόσωπό του τον μεσσία που θα τους απελευθερώσει από την τυραννία της κακιάς μάγισσας.

Oz-the-Great-and-Powerful_P1

Πολλές φορές οι προσδοκίες και το αποτέλεσμα είναι δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Δεν είχα ιδιαίτερη όρεξη να δω το συγκεκριμένο έργο, και πήγα αυστηρά και μόνο για να περάσω λίγη ώρα με τον ανιψιό μου. Όταν τα φώτα της αίθουσας άναψαν και οι τίτλοι τέλους άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν, διαπίστωσα ότι είχα μόνιμα ένα αυθόρμητο ανεξέλεγκτο χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπό μου, και δεν ήμουν ο μόνος.

Ο φετινός μάγος του Oz του ή πιο σωστά “ο Μέγας και Τρανός”, είναι στην ουσία το prequel της κλασικής ιστορίας του L. Frank Baum, γι΄ αυτό μην ψάχνετε άδικα στο trailer να βρείτε το σκιάχτρο, το λιοντάρι και τον τενεκεδένιο άνθρωπο. Η ταινία ξεκινάει στο Κάνσας στις αρχές των 1900s, στα παρασκήνια του θιάσου που εργάζεται ο φιλόδοξος ταχυδακτυλουργός Oscar Diggs, γνωστός στο κοινό του με το παρατσούκλι “ο πανίσχυρος Oz”, ο οποίος με αφετηρία τον έναν και μοναδικό εαυτούλη του, εκμεταλλεύεται τους πάντες γύρω του, προκειμένου να φέρει σε πέρας τα εγωιστικά του σχέδια.

Μετά από ένα κυνηγητό με άλλα μέλη του τσίρκου, η απόδρασή του από τον θίασο με ένα κλεμμένο αερόστατο, θα τον μεταφέρει μυστηριωδώς σε μια αλλόκοτη χώρα, που φέρει το ίδιο όνομα με αυτόν. Η όμορφη μάγισσα Theodora () θα του εξηγήσει την ιστορία της χώρας και κυρίως την προφητεία που τον θέλει ως σωτήρα της, από την απειλή της κακιάς μάγισσας, η εξόντωση της οποίας θα τον κάνει βασιλιά και φυσικά πάμπλουτο. Η θέα του βασιλικού θησαυρού και μόνο, είναι αρκετή για να κάνει τον άπληστο ήρωα να δεχθεί την πρόκληση, αλλά η πορεία της περιπέτειάς του, θα αποδείξει ακόμα και στον ίδιο, αρκετά περισσότερα για τον ηρωικό του χαρακτήρα.

Και φυσικά η ιστορία αποδεικνύει ότι το λογότυπο του Disney στην αρχή της ταινίας, είναι και ο κυριολεκτικός προάγγελος αυτού που θα ακολουθήσει στο παιδικό παραμύθι του Raimi, όπου πέρα από τα πιτσιρίκια στην αίθουσα κανένα ενήλικας δεν ένιωσε έκπληξη στην αρκετά αναμενόμενη πορεία στης ιστορίας. Αυτή η παιδικότητα όμως είναι που στην ουσία το σώζει.

Με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσετε να κρύψετε το χαμόγελό σας από τους αστείους καρτουνίστικους χαρακτήρες που θα εμφανιστούν στην πορεία, όπως ο Finley () και η China Girl () και τις παιδιάστικες γκάφες τους, που σε αντίθεση με τον υπερβολικά εντυπωσιακό CGI κόσμο της χώρας του Oz που έχουμε χιλιο δει όλοι μας πλέον σε παρόμοια έργα, δεν αρκεί για να μας εντυπωσιάσει (πιο εντυπωσιακός και πρωτότυπος ο φόρος τιμής στην προηγούμενη ταινία του 1939, ο vintage ασπρόμαυρος 4:3 πρόλογός του στις σκηνές που διαδραματίζονται στο Κάνσας).

Oz-the-Great-and-Powerful_P2

Για τον δεν έχουμε κρύψει την συμπάθειά μας σε αυτό το site. Είναι αρκετά εντυπωσιακός για να παίξει έναν Harry Osborn στην τριλογία του Spider-Man και αρκετά θαρραλέος για να πρωταγωνιστήσει σε ένα έργο όπως το Howl και το Broken Tower, και ως Oz δίνει όλον του τον εαυτό (ακόμα κι αν αυτό δεν χρειάζεται), για να ενσαρκώσει τον κατεργάρη εγωκεντρικό ήρωα της ταινίας. Επίσης για την δεν έχουμε κρύψει τον έρωτά μας, που για άλλη μια φορά είναι απλά μια οπτασία (μα με τον Daniel Craig;;;;) ενώ επιτέλους και μετά από καιρό μπορούμε να χαρούμε για λίγο την χωρίς να πρέπει να υποστούμε μια ανυπόφορη ταινία όπως το Ted ή το Friends with Benefits. Τέλος η στον ρόλο της καλής μάγισσας, εξίσου εντυπωσιακή, αλλά αρκετά πιο άχρωμη σε σχέση με τους υπερδραστήριους ψηφιακούς συμπρωταγωνιστές της.

Οι κριτικές που δέχθηκε στο σύνολό τους ήταν αρκετά κακές απέναντί του, και κατά την γνώμη μου υπερβολικές και άδικες, ιδίως για μια ταινία που σε κανένα της σημείο δεν προσπάθησε να υπερβεί τις προθέσεις της και να δείξει κάτι που δεν είναι. Μπορώ να δεχθώ ότι για κάποιους η υπερβολική παιδικότητά του και η προβλέψιμη ιστορία του μπορεί να είναι μείον, και γι’ αυτούς δεν έχω παρά να προτείνω να το αποφύγουν. Για τους υπόλοιπους που δεν χρειάζονται κάποιο δεκάχρονο για αφορμή, πιστεύω ότι θα περάσουν ένα αρκετά ευχάριστο δίωρο στο οποίο θα βρουν και πάλι το παιδί που κρύβουν μέσα τους.

Υ.Γ.: Μα πραγματικά, με τον Daniel Craig;!;!;!

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On