Philomena

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Η αξιολάτρευτη 

Μετά από 50 σχεδόν χρόνια σιωπής, η Philomena () αποκαλύπτει το μεγάλο της μυστικό. Έχει έναν γιο, τον οποίο της πήραν, και έχει πλέον αποφασίσει να τον βρει με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Martin Sixsmith ().

Philomena_P1

Ο επιστρέφει. Όχι, ότι είχε και καμία αποχή από τον χώρο, αλλά μετά το περσινό Lay the Favorite, που επιλέγουμε να αγνοήσουμε, φέτος έρχεται λίγο πιο σοβαρός, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αυτή τη φορά λοιπόν μας διηγείται την ιστορία της Philomena, μιας θεοσεβούμενης Ιρλανδής που από νεαρή ηλικία βρίσκεται εσώκλειστη σε μοναστήρι. Μια ερωτική περιπέτεια της νιότης της θα την αφήσει με ένα μωρό το οποίο οι καλόγριες του μοναστηριού θα της στερήσουν, δίνοτάς το από μικρή ηλικία για υιοθεσία.

Μέσα στον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής και τρεφόμενη από ενοχές που τη γέμιζαν οι ίδιες οι καλόγριες, η Philomena θα προσπεράσει αυτό το θλιβερό γεγονός. Η περιέργειά της και το μητρικό της ένστικτο δεν μπορούν να καταπιεστούν όμως και πολλά χρόνια μετά θα αποφασίσει να ξαναβρεί τον γιο της, όπου κι αν βρίσκεται.

Τα γεγονότα της ταινίας βασίζονται σε αληθινή ιστορία και ανεξάρτητα με το πώς διαδραματίζονται, το κεντρικό θέμα που μένει μετά το τέλος του έργου είναι το πόσο καταπιεστική μπορεί να γίνει η θρησκευτική επιβολή στις ζωές των ανθρώπων. Κάτι που ενώ κορυφώνεται στον επίλογο, γίνεται έντονα αντιληπτό σχεδόν από την αρχή.

Philomena_P2

Οι καλόγριες του μοναστηριού τιμωρούσαν τις «ατιμασμένες» μητέρες με επταήμερη εργασία και τις άφηναν να βλέπουν τα παιδιά τους μία μόνο ώρα τη μέρα. Κι ενώ για την ιρλανδική κοινωνία, και ακόμα και για τις ίδιες, αυτή ήταν μια δίκαιη μεταχείριση, εσύ ως θεατής ταυτίζεσαι με τα συμπεράσματα και τα συναισθήματα του Martin, ο οποίος με κάθε αποκάλυψη που προκύπτει εξοργίζεται όλο και περισσότερο με το πώς φέρονταν οι «άνθρωποι του Θεού» στις άμοιρες αυτές κοπέλες.

Δεν χρειάζεται να σου πω πως την παράσταση κλέβει η πρωταγωνίστρια. Πολύ μακριά από τους δυναμικούς ρόλους που την έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, η Philomena της είναι μια άτολμη, φοβισμένη αλλά άκρως αξιολάτρευτη γυναίκα.

Ο Coogan ως η φωνή της λογικής μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι εξίσου καλός ως το αντίβαρο της Dench και υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Jeff Pope.

Με δυο λόγια, η ιστορία της Philomena είναι το υλικό μιας καλής δραματικής ταινίας. Αν και η υποψηφιότητά της ως καλύτερη ταινία για φέτος ήταν κάπως υπερβολική, τα όσα εξελίσσονται στην ταινία θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου και σίγουρα θα σε προβληματίσουν για τον ρόλο της θρησκείας στις ζωές των ανθρώπων.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On