Prisoners

Share Button
4.00 avg. rating (78% score) - 3 votes

Ναι μεν…αλλά

Δύο μικρά κοριτσάκια εξαφανίζονται μέρα μεσημέρι και αγνοούνται επί 6 ημέρες. Ο πατέρας ενός εξ’ αυτών, ο Keller Dover (),  αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να βρεθούν ζωντανά.

Prisoners_P1

Η υπόθεση της ταινίας δεν θα πάρει βραβείο πρωτοτυπίας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα διεκδικήσει όμως με μεγάλες πιθανότητες για διάκριση μία από τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τις μεγάλες κοινοτυπίες του σινεμά. Παιδί εξαφανίζεται, η οικογένεια κλαίει και ζει το δράμα της, τα «εγώ» τσαλακώνονται, το ψυχολογικό φορτίο είναι βαρύ κι ασήκωτο και κάπου εκεί ο σπιρτόζος ντέντεκτιβ πέφτει από την ακρόπολη και βρίσκει πορτοφόλι.

Στο δια ταύτα τώρα, η ατμόσφαιρα του Prisoners προσπαθεί να είναι σκοτεινή και «υγρή» ώστε να σε βάλει για τα καλά στο κλίμα της ταινίας, αλλά δεν βοηθάει και πολύ  η αδιάφορη φωτογραφία που δεν εκμεταλλεύεται σε καμία περίπτωση το φυσικό τοπίο. Καλέ μου άνθρωπε γύρισες μια ταινία στα χιόνια, τις βροχές και τα κρύα, δώσε στον θεατή κανένα καλύτερο φόντο από την χαραμάδα στον κορμό του δέντρου.

Η ένταση όμως που αναπόφευκτα υπάρχει στην ταινία κρατιέται σε υψηλά επίπεδα πάντα και ως εκ τούτου έχουμε έναν πολύ καλό ρυθμό και μία ευκαιρία να δούμε τις  2.30 ώρες του φιλμ μονορούφι δίχως ψήγμα βαρεμάρας. Επίσης στα θετικά θα βάζαμε και το γεγονός ότι το κλάμα και ο οδυρμός έχουν ελάχιστο κινηματογραφικό χρόνο , κάνοντας  χώρο στο μυστήριο της ιστορίας και όχι τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι.

Κάπου πήρε το αυτί μου ότι ο θα προταθεί για Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην συγκεκριμένη ταινία. Θα έλεγα κάτι του τύπου «αν γίνει αυτό θα βγω γυμνός στο Πασαλιμάνι» αλλά δεν θα το κάνω διότι εκεί στην Ακαδημία είναι τόσο μαλάκες που δεν μπορώ να ρισκάρω τόσο πολύ. Δεν είναι ότι η ερμηνεία είναι κακή, ίσα ίσα που  θα την χαρακτήριζα άψογη για τον ρόλο, απλά ο συγκεκριμένος χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Jackman δεν έχει και κάτι το τόσο ιδιαίτερο ή χαρακτηριστικό ώστε να αναδείξει το ταλέντο του.

Prisoners_P2

Ο συμπαθέστατος και πάντα αξιοπρεπής (ακόμα και στο Prince Of Persia) αποδίδει πολύ περίτεχνα και χωρίς υπερβολές στο ρόλο του ντέντεκτιβ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για το κλειστό club τον καλών ηθοποιών της γενιάς του. Ίσως κλέβει και στο νήμα την παράσταση από τον «Wolverine».

Εν κατακλείδι λοιπόν, το Prisoners είναι καλή ταινία αλλά θα μπορούσε και καλύτερα. Εκεί που πάει να σε πωρώσει σε κρατάει λίγο πίσω, εκεί που το σενάριο δίνει ρέστα κάπου σε μπερδεύει, εκεί που η ένταση κλιμακώνεται πέφτει κατακόρυφα.   Πάντως ενισχύει την πεποίθηση μου ότι και στην μεγαλύτερη πατάτα άμα βάλεις δύο κάλους ηθοποιούς μέσα έχεις   ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές δημιούργημα.

Υ.Γ. Προς υπεράσπιση μου είδα την ταινία με διαφορά 20 λεπτών από το Before Midnight, οπότε αγαπητέ αναγνώστη υπάρχει πιθανότητα η απότομη μετάβαση από την συγκίνηση στην «brutal» αισθητική να με επηρέασε.

Share Button
4.00 avg. rating (78% score) - 3 votes
TonyStark

Author: TonyStark

Ο Tony Stark έχει τόση φαντασία που δανείστηκε το ψευδώνυμό του από ό,τι πιο mainstream κυκλοφορεί στη βιομηχανία του θεάματος. Λατρεύει το εμπορικό, μισεί το εναλλακτικό. Νομίζει ότι η άποψή του μας ενδιαφέρει, ενώ είναι ο τύπος του ηλιθίου με τον οποίον δεν θα ήθελες να κάνεις παρέα. Όταν δεν κοιτάει κανείς, τρώει με τα χέρια.

Share This Post On