Promised Land

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ας γυρίσω μια ταινία με τους κολλητούς μου…

Ο Steve Butler () είναι ένας ταλαντούχος πωλητής που δουλεύει σε μια μεγάλη εταιρία φυσικού αερίου. Σκοπός του είναι να πηγαίνει από πόλη σε πόλη και να επιστρατεύει τους εκάστοτε κατοίκους, μαζί με τη συνεργάτιδά του Sue (), υπέρ της παροχής υπόγειου αγωγού φυσικού αερίου. Η εμφάνιση όμως του οικολόγου Dustin () θα περιπλέξει όχι μόνο το έργο του, αλλά και την συνείδησή του.

Promised-Land_P1

Ταινία με ταινία ο μοιάζει να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την μακάβρια εποχή που παιρνούσε με τις ταινίες τύπου Elephant (2003) και Gerry (2002). Παρ’ όλο που τα κύρια στοιχεία της σκηνοθετικής του αφής υπάρχουν παντού και πάντα, η θεματογραφία του αγγίζει σχεδόν τα δυο άκρα ανάμεσα στο σινεφίλ και mainstream κοινό.

Με το Promised Land, μάλλον έχει στόχο τη δεύτερη κατηγορία, παρουσιάζοντας μια ιστορία γραμμένη από τους δυο πρωταγωνιστές του. Τον για τέταρτη φορά συνεργάτη του, , και τον γνωστό για όσους παρακολουθούσαν το The Office, . Τώρα το πως έμπλεξαν αυτοί οι δυο και έγραψαν ένα κοινό σενάριο, μαντεύω ότι γνωρίστηκαν μετά το The Adjustment Bureau, στο οποίο ο Damon πρωταγωνιστούσε με τη σύζυγο του Krasinski, Emily Blunt (εντελώς gossip, πάμε παρακάτω).

Το θέμα με την ιστορία είναι πέρα από το ότι ακούγεται κλισέ και χιλιοειπωμένη, είναι κιόλας. Το “τσακάλι” της πολυεθνικής που δεν έχει ούτε μια αποτυχία στο βιογραφικό του, ξαφνικά, σε μια πολύ σημαντική ανάθεση, θα την δει αλλιώς. Θα κλονιστούν όλα του τα πιστεύω για τον τρόπο που κινούνται οι πολυεθνικές, την ανθρώπινη αξία, και τα λοιπά και τα λοιπά… Πως και γιατί; Εδώ ίσως η ιστορία και να καταφέρνει να επιδείξει μια κάποια διάθεση να πει κάτι με μια σχετικά καλή ανατροπή προς το τέλος, αλλά μέχρι εκεί. Η εμφάνιση ενός ντόπιου καθηγητή () που θα βάλει τους κατοίκους της πόλης σε σκέψεις, όσον αφορά την περιβαντολογική επίδραση των αγωγών που παρέχει ο Butler και η εταιρία του, μαζί με την επίσκεψη του οικολόγου Dustin Noble, θα συμβάλουν σταδιακά προς αυτό.

Promised-Land_P2

Σκηνοθετικά, όπως είπα και πριν, η ταυτότητα του Van Sant υπάρχει, όχι τόσο ευδιάκριτη ίσως, όπως σε κάποιες άλλες του ταινίες, αλλά η φωτογραφική ροή και τα όμορφα πλάνα εξακολουθούν να θυμίζουν ποιος κρύβεται πίσω από την κάμερα, ενώ το cast εμφανίζεται εξίσου καλό. Ο Damon και η πολυάσχολη φέτος, McDormand στην μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας με τον Krasinski να εμφανίζεται σχετικά λίγο, αφήνουν τις ερμηνείες να παρασύρουν τον θεατή σε αυτό που το σενάριο ίσως και να μην μπορούσε διαφορετικά, και παρέχουν αυτό που τελικά κάνει την ταινία να έχει μια κάποια αξία.

Μην παρεξηγείτε το παρόν κείμενο. Η ταινία δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή. Αρκετά αξιόλογη σε όλους τους τομείς, απλά αποτυγχάνει να προσφέρει κάτι που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γυρίστηκε απλά και μόνο επειδή μια κλίκα διασήμων συντελεστών/φίλων είχε τις άκρες και τα μέσα να το κάνει.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On