Rachel Getting Married

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Η μεγάλη γιορτή του

Ο γάμος της Rachel () θα μαζέψει μετά από καιρό ολόκληρη την οικογένεια κάτω από την ίδια στέγη. Ανάμεσα στα μέλη και η μικρή της αδελφή Kym (), σταθερή θαμώνας των κέντρων αποτοξίνωσης από νεαρή ηλικία, που θα κάνει την προσπάθειά της να λάβει συγχώρεση για το θλιβερό παρελθόν.

_Rachel-Getting-Married_P1

Το 2008 ο δίνει το βήμα στην για την πρώτη της ίσως εξαιρετική ερμηνεία μετά από αυτή που μας χάρισε πέρσι στο Les Misérables. Παράλληλα συντάσσει ένα έργο πολλαπλών νοημάτων και χαρακτήρων, μέσα στο οποίο όλο το cast δίνει έναν καταπληκτικό εαυτό μέσω ερμηνειών.

Αρχικό επίκεντρο η Kym, η οποία μετά από καιρό παίρνει άδεια από το κέντρο αποτοξίνωσης όπου βρίσκεται τους τελευταίους 9 μήνες, για να παρευρεθεί στον γάμο της αδελφής της. Με έντονη αμηχανία συναντιέται με τον πατέρα της () και τη δεύτερη σύζυγό του (Anna Deavere Smith), κάτι που ακολουθείται από συγκίνηση κατά την πρώτη της επαφή με την αδελφή της.

Η πρόβα του γαμήλιου δείπνου που ακολουθεί θα φέρει κοντά και τη μητέρα τους (), στο πρόσωπο της οποίας διακρίνεται μια εντονότερη αμηχανία απέναντί της. Κι ενώ οι προπόσεις ξεκινούν, αυτή της Kym θα δώσει τροφή για σχόλια αλλά και για μια σοβαρότερη κουβέντα στο τέλος της βραδιάς, η οποία σταδιακά θα φέρει στο φως ένα οικογενειακό δράμα από το παρελθόν που όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν. Ευθύνες, τύψεις και ενοχές αλλάζουν πρόσωπα και αποδέκτες μέσα από μια απέλπιδα προσπάθεια όλων να αντιμετωπίσουν κάτι που εσκεμμένα αποφεύγουν.

_Rachel-Getting-Married_P2

Η ιστορία θεωρήθηκε από πολλούς ότι απλώς δίνει πάτημα στους ηθοποιούς να ερμηνεύσουν, και όχι στον σεναριογράφο να το πάει κάπου. Σε έναν βαθμό αυτό ισχύει, αλλά χωρίς να αφαιρεί την ουσία από μια ταινία πολλών χαρακτήρων και “θέσεων”. Από τη μια είναι η θέση της Kym. Όλα μπροστά της είναι δύσκολα. Ο αγώνας της για την αποτοξίνωση, η αποχή της από τον έξω κόσμο και οι ενοχές της απέναντι στην οικογένειά της. Από την άλλη η θέση όλων των υπολοίπων. Γνωρίζουν ότι οι προθέσεις της για το λάθος που έκανε στο παρελθόν δεν ήταν να την φέρουν εκεί που την έφεραν, αλλά δεν μπορούν όμως με τη σειρά τους να προσπεράσουν κάτι τόσο σοβαρό. Μέσα από μια σειρά έντονων διαλόγων όλο το cast, ξεχωρίζοντας τις πρωταγωνίστριες αδελφές Hathaway και DeWitt, χαρίζει εξαιρετικές ερμηνείες, ζωντανεύοντας μια κατάσταση στα μάτια του θεατή.

Πίσω απ΄όλο αυτό ο ίδιος ο γάμος, με τον στον ρόλο του Sidney, του μέλλοντα συζύγου της Rachel, που δίνει και το φόντο για να στηθεί ένα γεγονός πολλών εθνικοτήτων και πολιτιστικών επιρροών.

Ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει η αμερικανική κοινωνία και η αποδοχή της στις διαφορετικές κουλτούρες; Ή μήπως του πώς η σημασία του είναι τόσο καθοριστική, που δίνει το έναυσμα για να ξεκαθαρίσει το παρελθόν μια και καλή;

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η σκηνοθεσία του Demme σε βάζει απ’ ευθείας μέσα στον εορτασμό, με πλάνα από κάμερα χειρός που θυμίζουν την τεχνοτροπία του Dogme 95 και που είδαμε σε άλλη μια οικογενειακή συνεύρεση από τον Thomas Vinterberg το 1998.

Αυτό λοιπόν που θα δεις στο Rachel Getting Married είναι αναμφισβήτητα καλές ερμηνείες, ένα οικογενειακό δράμα κι έναν εορτασμό που κάνει φιλότιμη προσπάθεια να το σβήσει. Και μέσα σε όλα αυτά θα νιώσεις ότι είσαι μέρος όλων όσων βλέπεις, με ανάμεικτα συναισθήματα που καταλήγουν στη συγκίνηση.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On