Rewind This!

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Θυμήσου και προβληματίσου

Η άνοδος, η πτώση και η ιστορία του δημοφιλέστερου και μακροβιότερου μέσου αναπαραγωγής στην ιστορία, και οι αλλαγές που έφερε στον χώρο του θεάματος

Rewind-This_P4

Την στιγμή που οι παιδικές αναμνήσεις, των ανθρώπων της γενιάς των 30, αρχίζουν να χαϊδεύουν το χρονοντούλαπο της ιστορίας, έρχεται ο κύριος στην πρώτη του full feature παραγωγή, με ένα ντοκιμαντέρ θέματος άκρως νοσταλγικού. Κάπου εδώ πρέπει να γράψω μια ατάκα τύπου “το πλούσιο υλικό… μπλα μπλα μπλα” αλλά, δεν θα σου πω ψέματα, δεν θα επωφεληθείς σχεδόν καθόλου βλέποντάς το.

Άσε με όμως να ολοκληρώσω.

Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία είναι τα εξής: σκέψου μια εποχή, όπου πήγαινες στο σινεμά, έβλεπες μια ταινία, και τέλος. Αυτό ήταν. Άντε να πήγαινες άλλη μια μετά από μια εβδομάδα, αν σου άρεσε το έργο πολύ, και μετά θα χανόταν στη θέση των πολλών άλλων που θα ακολουθούσαν. Και ξαφνικά, έρχεται κάποιος και σου λέει ότι μπορείς να ξανά δεις μια ταινία που σου άρεσε τόσο πολύ, ή να δεις ένα επεισόδιο από μια σειρά που έχασες! WOW (brain explosion)!

Με αυτό ως αφετηρία ο σκηνοθέτης ξεκινά με πάμπολλες μαρτυρίες, ειδικών και μη, γύρω από τον μύθο του VHS (την βιντεοκασέτα λέω 20χρονε, μη googlάρεις). Τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε σε συγκεκριμένες βιομηχανίες (όπως του τρόμου, της τεράστιας εξαγωγής από την Κίνα με ταινίες “νίντζα” και φυσικά του πορνό), αλλά και τις άπειρες δυνατότητες που πρόσφερε σε χιλιάδες δημιουργούς να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, που οι οικονομικοί περιορισμοί που υπήρχαν μέχρι τότε γύρω από την δημιουργία ταινιών, το καθιστούσαν αδύνατο.

Rewind-This_P2

Αυτό που πραγματικά δίνει αξία στο Rewind This! είναι πρώτον οι μαρτυρίες των fans, και δεύτερον το νοσταλγικό υλικό που τις συνοδεύει.

Για τους πρώτους, πέρα από ομιλίες γνωστών σκηνοθετών (όπως του Atom Egoyan και του υπερ-cult Frank Henenlotter), οι πιστοί, hardcore ακόλουθοι – συλλέκτες κλέβουν την παράσταση επιδεικνύοντας τις απίστευτες συλλογές τους ή τα επίπεδα καψίματός τους (με τρανό παράδειγμα τα τατουάζ βιντεοταινιών που γράφουν “Never Forget” από κάτω). Το υλικό από την άλλη, ανεκτίμητο. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις τον κλασσικό ξανθό νίντζα με την στολή παραλλαγή και το μουστάκι και να μην κυλίσει ένα δάκρυ νοσταλγίας στο μάγουλό σου, ή τα πλαστικά τέρατα από το Basket Case και να μην βάλεις τα γέλια με το τι σε τρόμαζε εκείνες τις εποχές. Και ακόμα περισσότερο, όλα αυτά που θα δεις ως επιτυχίες της εποχής που δεν θα πιστεύεις πόσα λεφτά έφεραν στους δημιουργούς τους.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν έχεις να “κερδίσεις” σχεδόν τίποτα από την προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ. Εγώ όμως που το έκανα, το βρήκα άκρως διασκεδαστικό, πλήρως νοσταλγικό και δεν έχω παρά να σου πω πως αν είσαι άνω των 30, και βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ τον χρόνο, τότε είναι σίγουρα αυτό!

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On