The Sessions

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Χιουμοριστικό, δραματικό και κυρίως ανθρώπινο

Ο Mark O’Brien (), θύμα της πολιομυελίτιδας από νεαρή ηλικία, παρά της τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, καταφέρνει να συνεχίσει στον βαθμό που μπορεί, τις περισσότερες πτυχές της ζωής του. Τις περισσότερες πλην του σεξ, για το οποίο αποφασίζει να δεχθεί την βοήθεια της ειδικής σε τέτοιες περιπτώσεις Cheryl ().

The-Sessions_P1

Μια ταινία που περιστρέφεται γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο αντικείμενο, θα πρέπει να προσθέτει αρκετό άγχος στο μυαλό ενός σκηνοθέτη ή σεναριογράφου. Όλα τα στοιχεία που θα την απαρτίζουν, το δράμα, το χιούμορ, τα μηνύματα, θα πρέπει να έχουν χειρουργική ισορροπία για τις εντυπώσεις που θα αφήσουν στον θεατή, αλλά στην περίπτωση του Sessions, ο , όντας ο ίδιος θύμα της πολιομυελίτιδας, έχει τον τρόπο να εκφραστεί από την ορθή σκοπιά, αφηγούμενος μια αρκετά ασυνήθιστη ιστορία.

Η προσωπικότητα του Mark O’Brien έγινε γνωστή μετά από ένα άρθρο που δημοσίευσε το 1990 με τίτλο “On Seeing a Sex Surrogate”, στο οποίο περιέγραφε την εμπειρία την οποία αφηγείται το φιλμ. Με έναν απίστευτα θαρραλέο και παράλληλα αυτοσαρκαστικό χαρακτήρα, γνώριζε ότι ανεξάρτητα με όσα κατάφερε στην ζωή του, το μεγαλύτερο απωθημένο του, ήταν η έλλειψη της σεξουαλικής δραστηριότητας, το οποίο και θα ήθελε έστω μια φορά πριν πεθάνει, να διορθώσει. Μετά από την πνευματική έγκριση από τον ιερέα του, πατέρα Brendan (), θα ζητήσει την βοήθεια μιας ειδικού η οποία θα τον οδηγήσει στην επαγγελματία Cheryl. Η Cheryl με τη σειρά της, θέτει τους κανόνες της “αγωγής” που θα ακολουθήσουν, η οποία θα αποτελείται από 6 συνεδρίες, μέσα από τις οποίες θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει την σεξουαλικότητά του.

Σε μια εποχή που το σεξ επί της οθόνης έχει πλέον αποκτήσει αμελητέα ποσότητα, το Sessions ανακαλύπτει την κατάλληλη ιστορία μέσα από την οποία θα φανεί στα μάτια μας και πάλι πραγματικά ξεχωριστό, επιστρατεύοντας χιούμορ και σωστή δόση δράματος. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει σε όλο το έργο, είναι το σεναριακό timing, η στιγμή που εκτυλίσσεται η κάθε σκηνή και αυτό που θέλει να μας πει, και ο τρόπος που όλοι οι χαρακτήρες περιβάλλουν τον Mark. Η Cheryl, κάνοντας ένα αρκετά αμφιλεγόμενο επάγγελμα, υπερασπίζεται τον επαγγελματισμό της, αλλά και την ανάγκη του Mark για κάτι που αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι, ενώ παράλληλα με τον χαρακτήρα του πατέρα Brendan, και μέσα από τις εξομολογήσεις του Mark προς αυτόν, μαθαίνουμε τις πραγματικές σκέψεις του κεντρικού ήρωα.

The-Sessions_P2

Ο είναι αρκετά επιλεκτικός, και ταινίες όπως το Winter’s Bone, το Martha Marcy May Marlene αλλά και το φετινό The Playroom, μας έχουν αποδείξει ότι έχει και τα κότσια να είναι. Ο ρόλος του Mark είναι ο πιο απαιτητικός που μπορώ να θυμηθώ να έχει παίξει, αλλά και αδιαμφισβήτητα ο καλύτερός του. Από τον τρόπο που αλλοιώνει την φωνή του, μέχρι και τις σωματικές του κινήσεις, δίκαια και αναπόφευκτα συγκρίνεται με την αντίστοιχη ερμηνεία του Daniel Day-Lewis στο My Left Foot του 1989 (λάβετε με μέτρο το παραπάνω σχόλιο, ας μην είμαστε και βλάσφημοι). Η , επίσης έχει τον “παγερό” αέρα που απαιτεί ο ρόλος της, αυτόν της σοβαρότητας που θέλει ως Cheryl να υπάρχει στην ζωή της και σε αυτό που κάνει, αλλά και της ευαισθησίας που πρώτη φορά θα αντιμετωπίσει, κερδίζοντας άλλη μια υποψηφιότητα για το βραβείο της ακαδημίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Sessions είναι μια ασυνήθιστη ιστορία, που παραμένει όμως μια ιστορία για τον τρόπο που συνδέονται δυο άνθρωποι. Δεν ξέρω αν θα σας κάνει να δείτε την ζωή αλλιώς, πάντως σίγουρα θα σας περάσει τα μηνύματα του, θα σας συγκινήσει, και οπωσδήποτε θα σας εντυπωσιάσει με τις συγκινητικές ερμηνείες και το ισορροπημένο του χιούμορ.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On