Seven Psychopaths

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Marty () είναι ένας σεναριογράφος που πάσχει από δυο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι η αδυναμία του στο αλκοόλ, και το άλλο το writer’s block, που δεν του επιτρέπει να γράψει λέξη. Ανάμεσα στις πηγές της έμπνευσής του, η επικαιρότητα, αλλά και ο κολλητός του Billy (), ο οποίος όμως με τις παράνομες δραστηριότητες του μαζί με τον συνεργάτη του Hans (), θα μπλέξει και τους τρεις με πολύ λάθος ανθρώπους.

Seven-Psychopaths_P1

Αν κάποιος με ρωτούσε την προσωπική μου άποψη για την καλύτερη κωμωδία της δεκατείας του 2000, η πρώτη μου ακαριαία απάντηση θα ήταν το In Bruge. Και ακόμα κι αν είστε διατεθειμένοι να διαφωνήσετε, δύσκολα θα αμφισβητήσετε την ιδιαιτερότητα, την ευφυΐα και το ιδιόμορφο χιούμορ που χαρακτήρισαν αυτήν την ταινία, υψώνοντας πολύ τον πήχη για τον σκηνοθέτη / σεναριογράφο , για όλες τις μελλοντικές του δουλειές.

Φέτος λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά, έρχεται η δεύτερη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη, στην οποία επίσης υπογράφει το σενάριο, καθώς και επαναφέρει τον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Seven Psychopaths είναι μια ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές, και όπως αναφέρει και ο τίτλος έχουν όλοι τα “θέματά” τους. Με αφετηρία τον Marty ο οποίος διανύει μια δύσκολη επαγγελματική περίοδο, πιεσμένος από παντού να ολοκληρώσει ένα σενάριο που δεν έχει καν ξεκινήσει, το έχει ρίξει στο ποτό, και που και που ακούει την γνώμη του κολλητού του Billy. Ο Billy από την άλλη, έχει ξεκινήσει την δική του “επιχείρηση” με τον φίλο του Hans, με τον οποίο αρχικά φροντίζουν για την “εξαφάνιση” σκύλων, μέχρι τη στιγμή που τα αφεντικά τους αρχίσουν να τα αναζητούν προσφέροντας χρηματική αμοιβή. Τότε εμφανίζονται ως καλοί Σαμαρείτες, που τυχαία δήθεν βρήκαν το εκάστοτε κατοικίδιο, και με βαριά καρδιά και μετριοφροσύνη θα εισπράξουν την αμοιβή, που με ευγνωμοσύνη θα προσφέρει ο ιδιοκτήτης. Και ενώ όλα βαίνουν σχετικά καλά και αναίμακτα, ο Billy θα κάνει το λάθος να απαγάγει τον αγαπημένο σκύλο του μαφιόζου Charlie (), η αδυναμία του οποίου στο λατρεμένο του Shih Tzu, θα βάλει τις ζωές και των τριών σε κίνδυνο.

Όπως καταλάβατε από την παραπάνω παράγραφο, στην οποία ούτε τα μισά δεν έχω καταφέρει να περιγράψω, δεν θα δείτε κάποια συνηθισμένη ταινία, με καθημερινές καταστάσεις και ήρωες. Το σενάριο, όπως και στην προηγούμενη ταινία του McDonagh, χαρακτηρίζει το έξυπνο χιούμορ και οι ευρηματικοί διάλογοι. Οι τρεις πρωταγωνιστές είναι απλά καταπληκτικοί, ξεχωρίζοντας τον Rockwell με τον ανισόρροπο, ευφάνταστο χαρακτήρα που ενσαρκώνει, είναι και ο ήρωας μέσω του οποίου βγαίνει όλο το χιούμορ της ταινίας. Ομοίως επίσης και ο , ως η “ειρηνευτική” συνείδηση των τριών φίλων, που το παρελθόν του όπως θα αποκαλυφθεί, είναι αρκετά πιο σκοτεινό απ’ όσο δείχνει. Στην πορεία της ιστορίας, η εμφάνιση χαρακτήρων όπως αυτός του Tom Waits, που βρίσκει τους πρωταγωνιστές απαντώντας σε αγγελία “Ζητούνται Ψυχοπαθείς”, ή του “Βαλέ Καρό” ενός εκδικητή hitman που καθαρίζει για άγνωστο λόγο μέλη της μαφίας, εμπλουτίζουν μια ιστορία που από την αρχή μέχρι το τέλος εξελίσσεται.

Seven-Psychopaths_P2

Αλλά μην γελιέστε, μπορεί το σκηνικό να μεταφέρθηκε από την Βελγική Bruge στο κοσμοπολίτικο Los Angeles, η ταινία όμως παραμένει άκρως Βρετανική με τους ιδιαίτερους πρωταγωνιστές της, για άλλη μια φορά να ακροβατούν με μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

Η αφήγηση του Hans, λίγο πριν το τέλος, για το πως θα πρέπει να τελειώσει το σενάριό του ο Marty, αποδεικνύει ότι η ευφυΐα του σεναρίου δεν κρύβεται μόνο μέσα από το μαύρο χιούμορ του, αλλά και σε έναν υπόγειο δραματικό τόνο, που αποκαλύπτεται στην σωστή δοσολογία.

Το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Seven Psychopaths, είναι η αναπόφευκτη σύγκρισή του με το In Bruges, στην οποία δυστυχώς έρχεται δεύτερο. Αν βέβαια την αποφύγετε, πράγμα το οποίο σας συμβουλεύω να κάνετε, τότε σίγουρα θα απολαύσετε μια από τις καλύτερες κωμωδίες της χρονιάς, γεμάτη με διαλόγους που θυμίζουν Tarantino, καταστάσεις που θυμίζουν Ritchie, αλλά κυρίως αστείους και παράλληλα συγκινητικούς χαρακτήρες, που είναι απλά αυθεντικοί . MUST SEE!

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On