Shadow Dancer

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

God be with you Ireland

Σε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου το 1993, η Collette McVeigh () θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί για ανάκριση από την ΜΙ5. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης θα της δοθεί μια συγκεκριμένη επιλογή. Ή θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή, ή θα γυρίσει στο Μπέλφαστ ως κατάσκοπος, για χάρη της Βρετανικής υπηρεσίας.

Shadow-Dancer_P1

Η θεματολογία IRA έχει δυο πτυχές, αυτή που αφορά όλους εμάς τους μη Βρετανούς, και την εγχώρια, χορτασμένη από πολύ περισσότερες ταινίες από όσες έχουν φτάσει στις δικές μας οθόνες. Αν ρωτήσει κάποιος την δεύτερη κατηγορία θα σας πει ότι το παραγωγής BBC Shadow Dancer δεν έχει και πολλά να προσφέρει σε ένα χιλιοειπωμένο είδος. Για όλους εμάς όμως που δεν έχουμε υποστεί την ίδια τριβή, η εντύπωση είναι αρκετά διαφορετική.

Μετά από ένα σύντομο και ζωτικής σημασίας flashback στην ζωή της κεντρικής ηρωίδας το 1973, μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 1993. Η Collette, έχοντας ως αποστολή να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο μετρό της Αγγλικής πρωτεύουσας, θα διστάσει και θα παρατήσει την αποστολή. Αυτό όμως δεν θα αποτρέψει την σύλληψή της από τις αρχές, οι οποίες με επικεφαλή τον πράκτορα Mac (), θα την αναγκάσουν χρησιμοποιώντας τον ανήλικο γιο της, να γίνει η ίδια κατάσκοπος στην ίδια της την οικογένεια.

Ο σκηνοθέτης , στήνει όλη του την ιστορία γύρω από την τρομοκράτισσα Collette και τα ηθικά διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει, στην προσπάθειά της να κατασκοπεύσει τους ίδιους της τους αδελφούς. Μια εικόνα το ίδιο κυριολεκτική όσο και μεταφορική που χαρακτήριζε την όλη κατάσταση με την ιστορία του IRA, το “αδελφός εναντίον αδελφού”, στο οποίο η ερμηνεία της είναι αρκετά εντυπωσιακή δίνοντας σχεδόν σε κάθε σκηνή την εσωτερική μάχη που ο χαρακτήρας της αντιμετωπίζει. Η σκηνοθεσία του Marsh, εμφανώς επηρεασμένη από την θητεία του στον χώρο των ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίζεται κυρίως από ρεαλισμό, με είτε σταθερά πλάνα είτε πλάνα από κάμερα χειρός, ανάλογα με την κάθε σκηνή και την αίσθηση που θέλει να δώσει.

Shadow-Dancer_P2

Σημαντική θετική πτυχή του έργου, το σενάριο, στηριζόμενο στο βιβλίο του Tom Bradby, ο οποίος έκανε και την κινηματογραφική μεταφορά, καταφέρνει έχοντας γενικά ήρεμους τόνους, να διατηρεί μια υπόγεια ένταση που δεν ξέρεις ως θεατής πότε θα ξεσπάσει.

Όλοι οι χαρακτήρες έχουν υπόβαθρο, ιστορία και κίνητρο. Από την ίδια την Collette που εγκαταλείπει την βόμβα στην αρχή του έργου, δείχνοντας έντονα στοιχεία του χαρακτήρα και των ηθικών της αρχών, μέχρι και τους χωμένους στον πυρήνα του IRA, αδελφούς της Gerry () και Connor (, γιου του ιστορικού Brendan), και φυσικά τον έντονα υπεύθυνο για την ασφάλεια και τη ζωή της Mac.

Δεν είμαι σίγουρος που θα μπορέσετε να το κατατάξετε στην όλη θεματολογία IRA, και ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία. Το Shadow Dancer είναι αναμφισβήτητα καλογυρισμένο και με ένα εξαιρετικό σενάριο, που σίγουρα θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Υ.Γ.: Ναι, πλέον το 1993 είναι μια εποχή που οι σκηνοθέτες του βάζουν εκείνο το “κάποτε” φίλτρο με τον έντονο κόκκο στις ταινίες…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On