Side Effects

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Πάντα να διαβάζεις την ετικέτα

Η καταδίκη του συζύγου της Martin () έχει στοιχίσει πολύ περισσότερο απ’ όσο και η ίδια η Emily () νομίζει. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, μια απόπειρα αυτοκτονίας σηματοδοτεί το σοβαρό υποσυνείδητο στρες που έχει υποστεί, πράγμα που θα την οδηγήσει στην φροντίδα του ψυχίατρου Jonathan Banks ().

Side-Effects_P1

Μετά το τέλος της ταινίας, γεννήθηκε η απορία: Ήταν το σενάριο έξυπνο ή μήπως έξυπνα αποδοσμένο; Παρ’ όλο που νιώθω τύψεις που θα γράψω κάτι καλό για τον κατά τα άλλα “γιατί-τόσος-ντόρος” , το Side Effects είναι λίγο και από τα δυο.

Με μια εισαγωγή που προμηνύει την ανατροπή σχετικά σύντομα και πριν τη μέση της ταινίας, συναντάμε την εικοσιεπτάχρονη Emily Taylor, με άντρα στην φυλακή μετά από χρηματιστηριακή απάτη, όπου η ζωή της από τα ακριβά σαλόνια έχει μεταφερθεί στο άλλο άκρο. Με φανερές ενοχές για το αποτέλεσμα των πράξεών του, ο άντρας της Martin, αφού έχει εκτίσει την ποινή του, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει από το μηδέν και πάλι τις ζωές τους. Μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας από την μεριά της Emily, η καθημερινότητά τους αλλάζει δραστικά, καθώς λόγω της βαριάς φαρμακευτικής αγωγής, προτεινόμενης από τον νέο της γιατρό Jonathan Banks, η νεαρή κοπέλα θα αρχίσει να βιώνει έντονες παρενέργειες.

Όλα αυτά σε μια πολύ σύντομη χρονική διάρκεια στην ταινία, καθώς η πραγματική πλοκή ξεκινά λίγο μετά, και λίγο αφού δοθεί εξήγηση για την αιματηρή πρώτη σκηνή του έργου, όπου η πορεία θα δείξει πολλά πίσω από τις μάσκες του κάθε χαρακτήρα.

Σεναριακά το έργο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, παρά το ότι για κάποιον με “εκπαιδευμένο” μάτι, οι ανατροπές του ίσως να μην είναι ιδιαίτερα κρυφές. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός της πολύ έξυπνης και ατμοσφαιρικής απόδοσης της ιστορίας, με μια έντονη οπτική που ενδεχομένως να σας θυμίσει την αισθητική των ταινιών του David Fincher.

Side-Effects_P2

και στην δεύτερη συνεργασία τους με τον Soderbergh, οφείλω να αναγνωρίσω την προσπάθεια του πρώτου για ρόλους και συνεργασίες με περισσότερο νόημα και βάθος και το ότι προσπαθεί και δεν επαναπαύεται στους κοιλιακούς του. Ο σε έναν ρόλο που του πάει πάρα πολύ με το καθιερωμένο του Βρετανικό cool ύφος που στην πορεία της ταινίας ο χαρακτήρας του κάνει τα αδύνατα δυνατά να διατηρήσει. Όσο για τις κυρίες του έργου, η επίσης πείθει ως ψυχολογικά ταραγμένη Emily, αλλά θα χρειαστώ ένα έργο ακόμα για να πειστώ ότι δεν παίζει παντού και πάντα με το ίδιο ύφος, ενώ η δείχνει να αναζητά περισσότερο το credit στο poster, και τίποτα παραπάνω.

Μπορεί να σας αρέσει πολύ, μπορεί και λιγότερο, το σίγουρο είναι ότι το Side Effects θα σας καθηλώσει, με το συνεχώς ανατρεπόμενο story του και την πολύ καλή και γρήγορη ροή της σκηνοθεσίας του, ακριβώς αυτά που έλειπαν από τις τελευταίες ταινίες του Soderbergh (sorry δεν κρατήθηκα).

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On