Snowpiercer

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Η άλλη πλευρά των comics

Μετά από ένα λάθος πείραμα, όλος ο πλανήτης παγώνει, αφήνοντας τους τελευταίους επιζήσαντες του ανθρώπινου είδους, επιβάτες σε ένα τρένο που δεν σταματάει ποτέ.

Snowpiercer_P1

Το Snowpiercer είναι μια κορεατικο-αμερικανική παραγωγή που στηρίζεται στο comic των Jacques Lob, Benjamin Legrand και Jean-Marc Rochette με τίτλο Le Transperceneige. Κι επειδή δεν βασίζονται όλα τα comic στον υπεράνθρωπο με τη στολή (κάτι που έχεις καταλάβει από το From Hell ή το Road to Perdition), η ιστορία που αφηγείται είναι αρκετά πιο σοβαρή και με περισσότερους κοινωνικοπολιτικούς στοχασμούς.

Στο κοντινό μέλλον λοιπόν (δεν θα το πιστέψεις) ο πλανήτης έχει καταστραφεί. Στην προσπάθεια να ανατρέψουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο: πάγωσαν την οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Το τελευταίο δείγμα ανθρώπων επιβιβάζεται σε ένα τρένο, το οποίο παρέχει τα πάντα αναλόγως σε ποια “θέση” βρίσκεται ο καθένας. Στο πρώτο βαγόνι λοιπόν οι πλούσιοι ζουν κυριολεκτικά στον κόσμο τους, τη στιγμή που στο τελευταίο, οι μη προνομιούχοι κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον. Η εξέγερση των δεύτερων δεν αργεί και μαζί της θα αποκαλυφτεί και όλο το σύστημα που λειτουργεί η τελευταία αυτή κοινωνία των ανθρώπων.

Η πρώτη εικόνα που σου δίνει το έργο είναι μάλλον ξενέρωτη. Άλλη μια μετά-την-καταστροφή ταινία με πολύ αμφίβολες πιθανότητες για πρωτοτυπία. Το σενάριο όμως σε συνδυασμό με το πρωτότυπο υλικό έρχονται να σε διαψεύσουν, καθώς πίσω από τη δράση και τις βιαιοπραγίες, το έργο πηγαίνει το νόημά του σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Snowpiercer_P2

Μέσα από τον αγώνα του κεντρικού ήρωα Curtis () ξεδιπλώνεται διαδοχικά το παρελθόν όλων των χαρακτήρων, το οποίο στο σύνολό του ερμηνεύει την ανθρώπινη φύση και τις τάξεις στις οποίες χωρίζεται αυστηρά και αμετακίνητα.

Κι αν στο σύνολό του αυτός ο προβληματισμός περνάει, κάποιες σκηνές με αδικαιολόγητα τραβηγμένη διάρκεια υστερούν και ίσως κουράζουν.

Πρώτη αγγλόφωνη ταινία για τον σκηνοθέτη , και τι παραπάνω μπορούσε να ζητήσει από ένα τέτοιο cast. Μαζί με τον , οι , , , η κλέβω-την-παράσταση και ο σχεδόν αναπόσπαστος πρωταγωνιστής του .

Το Snowpiercer λοιπόν έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Αν και δεν δικαιολογεί τη διάρκειά του, έχει όλα τα βασικά μιας doomsday ταινίας, με ανώτερο story και τη σπίθα για μια κοινωνικοπολιτική κουβέντα στο τέλος του.

Και για να μην παρεξηγηθώ, “σπίθα” είπα. Μην περιμένεις Hirschbiegel.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On