Stand Up Guys

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Πολύ “εντάξει” παιδιά

Η ποινή του Val () μετά από 28 χρόνια στη φυλακή φτάνει στο τέλος της. Την μέρα της αποφυλάκισής του, θα τον περιμένει στην πόρτα ο παλιός του συμμορίτης και αδελφικός του φίλος Doc (), ο οποίος όμως έχει φυλαγμένη μια σφαίρα με το όνομα του φίλου του πάνω της.

Stand-Up-Guys_P1

Μετά από ένα σχετικά άστοχο σερί κακών κινηματογραφικών επιλογών (βλέπε Jack and Jill), ο επιστρέφει σε πιο γνώριμες περιοχές ενσαρκώνοντας μετά από καιρό έναν χαρακτήρα που τον κάνει να νιώθει σαν στο σπίτι του. Μόνος και γερασμένος πλέον, προσπαθεί να επανέλθει την πρώτη μέρα της αποφυλάκισής του, στον πραγματικό κόσμο, αυτόν που άφησε πίσω του πριν από 28 χρόνια, με τον αδέξιο και άστοχο για την εποχή πλέον, τρόπο που θυμάται.

Στο πλευρό του ο αδελφικός του φίλος Doc, ο οποίος όμως έχει αναλάβει μια μακάβρια και παρά τη θέλησή του αποστολή: να πάρει εκδίκηση εκ μέρους του τωρινού “νονού” Claphands () για τον λόγο που μπήκε εξ αρχής ο Val στη φυλακή. Όταν αυτό θα γίνει γρήγορα αντιληπτό από τον ίδιο τον Val, εκείνος απλά θα του ζητήσει να περάσουν μαζί την τελευταία τους μέρα όπως τις παλιές καλές μέρες, συμπεριλαμβάνοντας στην παρέα τους και τον τρίτο παλιό κολλητό της συμμορίας Hirsch ().

Σε γενικές γραμμές η ιστορία, ενώ δείχνει σχετικά νωρίς και αρκετά ξεκάθαρα που το πάει, κρύβει κάποιους άσους στο μανίκι της ως προς τις αποφάσεις που πρέπει οι ήρωές της να πάρουν. Ο επίλογος όμως, όποιος κι αν είναι αυτός έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς αυτό στο οποίο δίνεται βάρος είναι η μετά από χρόνια συνάντηση των τριών φίλων, σε ένα σενάριο που σε αρκετές σκηνές φλερτάρει με την μαύρη κωμωδία. Δεν είναι μόνο ο Val αυτός που έχει ανάγκη την επανένταξη, αλλά και ο απομονωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του Doc, μαζί με τον ξεχασμένο σε κάποιο γεροκομείο Hirsch, σε μια συνάντηση που θα απελευθερώσει και τους τρεις.

Stand-Up-Guys_P2

Βέβαια, σεναριακά, αυτή η απελευθέρωση σε αρκετά σημεία μου έδειχνε άγαρμπη, και μου έδωσε την εντύπωση ότι προσπαθεί να μας εξαναγκάσει σε συναισθήματα που προκαλεί σε μειωμένο βαθμό, είτε αυτό είναι το χιούμορ είτε η συγκίνηση.

Αυτό όμως που εμφανώς ξεχωρίζει είναι το cast. Και οι τρεις “γερόλυκοι”, παρ’ όλο που σίγουρα θα τους έχετε δει σε πολύ καλύτερες στιγμές, είναι εντυπωσιακά άνετοι στους ρόλους τους, χαρίζοντας στην ταινία τον σοβαρό λόγο για τον οποίο πρέπει να την δείτε.

Το Stand Up Guys στην ουσία είναι ένα Bucket List σε αποχρώσεις Scorsese, και σίγουρα η πιο ευδιάκριτη δουλειά του σκηνοθέτη . Με τρεις πρωταγωνιστές που αν έλειπαν τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά, το έργο προσφέρεται, για μια άκρως και από πολλές πλευρές, νοσταλγική κινηματογραφική βραδιά

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On