Sympathy For The Devil

Μιας και μας έχει πάρει ο διάολος κανονικά τον τελευταίο χρόνο με όλα αυτά που γίνονται στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο, τι πιο ταιριαστό από το να θυμηθούμε, ποιους άλλους έχει πάρει κατά καιρούς ο συμπαθέστατος αυτός χαρακτήρας που ακούει στο όνομα Lucifer, στα πλαίσια της έβδομης τέχνης, φυσικά…

Ο περίεργος αυτός ρόλος λοιπόν, έχει αντιμετωπιστεί από ηθοποιούς και σκηνοθέτες, μέσα από μια τεράστια ποικιλία ύφους και διάθεσης προσφέροντας στους θεατές από συναισθήματα τρόμου μέχρι γέλιου και προβληματισμού.

Κατά καιρούς διάφοροι αστέρες του Hollywood βρήκαν μια πολύ καλή ευκαιρία να “ζωγραφίσουν” στον κινηματογραφικό καμβά, κάποιοι εκ των οποίων μας πρόσφεραν διάφορα αντικρουόμενα επιχειρήματα περί θρησκείας και ζωής, κάποιοι άλλοι δελέασαν τον εκάστοτε συμπρωταγωνιστή με αμύθητα ανταλλάγματα, και φυσικά ακόμα περισσότεροι μας έκαναν να νιώσουμε μια παγερή ανατριχίλα στην σπονδυλική στήλη.

Μην μας παρεξηγείτε, δεν είμαστε οπαδοί κάποιας παραθρησκευτικής ομάδας, δεν ακούμε heavy metal, δεν έχουμε κάποιο tattoo με το 666 πάνω μας, και δεν ακολουθεί κάποια φόρμα να συμπληρώσετε στο τέλος του άρθρου για να γίνετε μέλη στην οργάνωσή μας. Απλά μετά από πολύωρη σκέψη και ανάμεσα σε αυτό το άρθρο ή “Τις Καλύτερες Σκηνές Δράσεις Σε Ταινίες της Julia Roberts”, προτιμήσαμε αυτό για τους ευνόητους λόγους…
(Οι σκηνές δράσεις σε ταινίες της Julia Roberts, ήταν υπερβολικά πολλές για να χωρέσουν σε ένα άρθρο, μα που πήγε ο νους σας…;)

Ορίστε λοιπόν μια σύντομη λίστα με κάποιους ηθοποιούς, που έγραψαν ιστορία (ή όχι) ενσαρκώνοντας τον σκοτεινότερο ρόλο:

WIS Devil_01

Ας αρχίσουμε ομαλά, καθώς ο συγκεκριμένος κύριος, δεν είχε αρκετή κινηματογραφική διάρκεια. Εμφανίστηκε στο τέλος, και πληρούσε όλα τα κλισέ που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος σεναριογράφος για τον ρόλο αυτό. Άσκημος, κακός με δίψα για την ψυχή του πρωταγωνιστή Keanu Reaves, που όπως φυσικά ήταν αναμενόμενο, έμεινε με την όρεξη, και με μια αχνή υπόσχεση για μια συνέχεια που δεν ήρθε ποτέ.

WIS Devil_02

Αν και ουσιαστικά στην συγκεκριμένη παραγωγή ο ρόλος μοιράστηκε σε όλο το cast, ακόμα και στον κεντρικό ήρωα Denzel Washington, η αφετηρία ήταν ο “δικός” μας Ηλίας Κοτέας, που προσφέροντας την ψυχή του στο διάβολο, συνέχισε να καταδιώκει τον άνθρωπο που τον φυλάκισε, και μετά τον θάνατό του.

WIS Devil_03

Τι να πρωτοπεί κάποιος για την συγκεκριμένη ερμηνεία, την στιγμή που εννιά στους δέκα από εσάς που ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, ήταν το πρώτο όνομα που σας ήρθε στο μυαλό. Φωνακλάς και νευρικός, πλούσιος και μοιραίος, η επιτυχία της version του ήταν ο τελευταίος μονόλογός του, μέσα από τον οποίο, προβάλλει τον χαρακτήρα αυτό όχι ως κακό, αλλά ως μια απέναντι όχθη στην θρησκεία. Απόλυτη ατάκα “Είμαι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας…”

WIS Devil_04

Για την συγκεκριμένη επιλογή, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, καθώς ο σκηνοθέτης Mel Gibson, απέφυγε με επιτυχία όλα τα κλισέ, παρουσιάζοντας έναν διάβολο μυστηριώδη, τρομακτικό και χωρίς φύλο με παγερά χαρακτηριστικά που μέχρι και ο ίδιος ο Υιός του Θεού δεν μπορεί να αποφύγει.

WIS Devil_05

Ας αλλάξουμε διάθεση, καθώς για τον συγκεκριμένο άτυχο διάβολο, όλα πάνε στραβά, ακόμα και χωρίς την συμμετοχή Θείων παρεμβάσεων. Τι ζήτησε κι αυτός ο δύσμοιρος; Λίγη αγάπη μετά το sex από τον Sadam…

WIS Devil_06

Ας συνεχίσουμε με την χαρούμενη (και όχι μόνο) διάθεση, με αυτόν τον τόσο χαριτωμένο αλλά ταυτόχρονα πανούργο διάβολο. Remake από παλαιότερη ταινία του 1967, όπου ο προκάτοχός της ήταν ο Peter Cook, ο συγκεκριμένος διάβολος δικαιώνει την φήμη της πονηριάς του καθώς σε όλες του τις συμφωνίες τα ψιλά γράμματα κάνουν την διαφορά.

WIS Devil_07

Ότι και να πούμε για τον συγκεκριμένο κύριο θα είναι απλά λίγο, ο ρόλος αυτός έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη αλυσίδα των περίεργων χαρακτήρων που του αρέσει να ενσαρκώνει, τις μετρημένες φορές που αποφασίζει να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη.

WIS Devil_08

Ίσως κάπου εδώ να γίνεται κάποια παρανόηση, καθώς ο κατά πάσα πιθανότητα ΕΙΝΑΙ ο διάβολος. Και για ποιον λόγο αποφασίζει να επισκεφτεί τη γη; Μα φυσικά επειδή τον κάλεσαν γυναίκες, και μάλιστα ότι πιο sexy κυκλοφορούσε επί της οθόνης το 1987… Cher, Susan Sarandon και Michelle Pfeiffer σε μια ασυνήθιστη κωμωδία, που παρά τις ελκυστικές τους εμφανίσεις, αδυνατούν να επισκιάσουν έναν Nicholson, σε ένα ρόλο που του πάει γάντι, και τον αφήνει να μεγαλουργήσει.

WIS Devil_09

Κράτησα τον καλύτερο για το τέλος καθώς κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη πρόκειται για τον πιο ανατριχιαστικό ρόλο που έπαιξε πότε. Μυστηριώδης, ισχυρός αλλά και εκδικητικός έρχεται να πάρει αυτό που του ανήκει αφού πρώτα βάλει το θύμα του να περάσει από την ψυχολογική κόλαση που του αρμόζει, γεμάτος συμβολισμούς και κρυφά στοιχεία, σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας του.


 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε μια συμφωνία με τον διάβολο, παραδειγματιστείτε από τους παραπάνω και σκεφτείτε ότι αν διάβολος έχει τα χαρακτηριστικά της Hurley να διαβάσετε προσεκτικά τι υπογράφετε, αν μοιάζει με τον DeNiro τότε θα σας βρει όπου κι αν κρυφτείτε και αν μοιάζει με τον Pacino τότε…

…μπορεί να έχει και δίκιο.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
WhatISaw Team

Author: WhatISaw Team

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι απόρροια συλλογικής εργασίας των μελών της συντακτικής ομάδας… Ενωμένοι ποτέ νικημένοι ή ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Εσείς αποφασίζετε.

Share This Post On