The Amazing Spider-Man 2

Share Button
3.25 avg. rating (66% score) - 4 votes

Στο roller-coaster με τον 

Τη στιγμή που ο Peter Parker () προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις του για το πώς επηρεάζει η νέα του ταυτότητα τα αγαπημένα του πρόσωπα σε μια σειρά, ο ερχομός ενός πανίσχυρου, διαταραγμένου εγκληματία () θα τον βάλει στην ύστατη δοκιμασία.

The-Amazing-Spider-Man-2_P1

Δυο χρόνια μετά, το οικοδόμημα του με το σημαντικότερο franchise της Marvel βλέπει την πολυαναμενόμενη συνέχειά του. Παράλληλα, το δεύτερο αυτό μέρος δίνει στη Sony την αφετηρία μιας παρόμοιας σειράς ταινιών με αυτή των Avengers, κάτι που θα αξιολογηθεί βέβαια από την πορεία της στα ταμεία.

Λίγους μήνες μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο Peter Parker έχει εξοικειωθεί πλήρως με την καινούρια του ταυτότητα. Ως Spider-Man κρατά τους δρόμους της πόλης του ασφαλείς, χωρίς όμως να μπορεί να ξεχάσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της αγαπημένης του Gwen Stacy ().

Τη στιγμή που σκέφτεται κατά πόσο αποτελεί για αυτήν κίνδυνο, ο Max Dillon, ένας υπάλληλος της Oscorp που έχει υποστεί ένα φρικτό ατύχημα, θα προκαλέσει τον ήρωα να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.

Αυτό που σίγουρα φέρει ως πλεονέκτημα το Amazing Spider-Man 2 είναι η απαλλαγή του από τη σειρά ταινιών του Sam Raimi. Χωρίς το origin story, καταλαβαίνεις πλέον ότι βλέπεις κάτι διαφορετικό και ανεξάρτητο που ακολουθεί τον δικό του δρόμο, χωρίς απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεχωρίσει από κάτι που πρόσφατα οι θεατές είχαν στη μνήμη τους.

Αυτό βοηθάει πολύ και στη δράση, στην οποία το έργο μπαίνει σχεδόν αμέσως και που παραμένει το δυνατότερό του σημείο. Οι «πτήσεις» του ήρωα ανάμεσα στα κτίρια της μεγαλούπολης είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακές, ενώ οι μάχες με τους αντιπάλους του εντυπωσιάζουν ακόμα και ένα χορτασμένο από εφέ κοινό.

The-Amazing-Spider-Man-2_P2

Εκεί που το έργο χωλαίνει είναι για άλλη μια φορά το σενάριο του. Είναι εύλογο σε τέτοιες ταινίες να μην ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα για το βάθος των όσων βλέπεις, όμως με τις τρύπες των χαρακτήρων στο σενάριο σουρώνεις μακαρόνια. Ο αριθμός τον κακών στο έργο είναι κάτι για το οποίο δέχτηκαν κριτική οι δημιουργοί της, και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μάλλον δίκαια, καθώς οι villains επιδεικνύουν κάτι που απλώς δείχνει πρόχειρο. Ο Electro καταστρέφει την πόλη, επειδή ο Spider-Man ξεχνάει το όνομά του και τα γενέθλιά του, ενώ ο στον ρόλο του Harry Osborn που μετατρέπεται σε Green Goblin μοιάζει να μπαίνει άτσαλη σφήνα μόνο και μόνο για να πάει την ιστορία όπως έχει γίνει στα comics.

Κι εκεί που απλώς σηκώνεις τα χέρια ψηλά είναι με τον , που ως Aleksei Sytsevich aka Rhino είναι τελείως περιττός, αν όχι ζημιογόνος για το έργο.

Στην πρώτη του κιόλας σκηνή που οδηγεί μόνος του μια νταλίκα καταδιωκόμενος από την αστυνομία, νιώθει την ανάγκη να μας αναγγείλει το όνομά του, ενώ όταν στο πλάνο σκάει και ο κεντρικός ήρωας, οι δυο τους μοιάζουν σαν δυο καρτουνίστικα muppets που ανταλλάσσουν αστεία που θα έλεγε ο Batman του Adam West το ’70.

Αν εξαιρέσεις έναν πολύ όμορφο διάλογο του Peter με τη θεία του May () κάπου στη μέση της ταινίας, την πολύ καλή του χημεία με την και τον συγκινητικό επίλογο, κατά τα λοιπά κίνητρα και συναισθήματα έχουν μπει στον αυτόματο.

Παρ’ όλα αυτά, ως sequel το Amazing Spider-Man 2 είναι σαφώς βελτιωμένο και ανώτερο από το προηγούμενό του. Οι λήψεις σε κάνουν να νιώθεις ότι ταξιδεύεις μαζί με τον ήρωα και η δράση σίγουρα σε αποζημιώνει για τα λεφτά της σκοτεινής αίθουσας. Καλό βέβαια θα ήταν για την τρίτη συνέχεια, οι δημιουργοί να παραδειγματιστούν από τo Spider-Man 2 του 2004 (που για μένα παραμένει αξεπέραστο) το οποίο κρατώντας τα πράγματα απλά, κατάφερε πολλά περισσότερα.

Share Button
3.25 avg. rating (66% score) - 4 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On