The Amazing Spider-Man

Share Button
1.00 avg. rating (47% score) - 1 vote

Η ζωή του φυσιολογικού, καθημερινού έφηβου Peter Parker (), θα αλλάξει ριζικά, όταν μετά από το τσίμπημα μιας ραδιενεργούς αράχνης, θα αποκτήσει μια σειρά από υπερδυνάμεις. Παράλληλα κάποια στοιχεία που αφορούν την από καιρό εξαφάνιση των γονιών του, θα του δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο να τις εκμεταλλευτεί, για να ρίξει περισσότερο φως, πίσω από το μυστήριο αυτής της υπόθεσης.

The-Amazing-Spider-Man_P1

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη αξιέπαινη προσπάθεια του Sam Raimi, να χαρίσει μια αξιοπρεπή κινηματογραφική παρουσία στον δημοφιλή ήρωα, και μόλις πέντε, μετά την τελευταία της ίδιας τριλογίας, η Sony αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα ολικό reboot, με ολοκαίνουριο cast και origin story. Ή έστω στο περίπου, καθώς η έννοια του “καινούριου” είναι ένα λεπτό ζήτημα, για την φετινή του .

Ο Peter Parker ζει μια ήρεμη ζωή με τους θείους του Ben () και May (), καθώς η μυστηριώδης εξαφάνιση των γονιών του, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί, τον άφησε στα χέρια τους. Μετά από ένα τυχαίο γεγονός, ένας ξεχασμένος χαρτοφύλακας του πατέρα του, θα τον οδηγήσει στα γραφεία της OSCORP, για να συναντήσει με τη βοήθεια της συμμαθήτριάς του Gwen Stacy (), τον καθηγητή Curt Connors (), ο οποίος ίσως γνωρίζει κάτι παραπάνω για το που βρίσκονται οι γονείς του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ένα δάγκωμα από μια ραδιενεργή αράχνη, από τα εργαστήρια της εταιρίας,  θα του χαρίσει απίστευτη ευλυγισία, τεράστια σωματική δύναμη, την ικανότητα να σκαρφαλώνει τοίχους ενώ παράλληλα θα του δώσει μια έκτη αίσθηση, που τον προειδοποιεί έγκαιρα για τον οποιοδήποτε επερχόμενο κίνδυνο. Η εμφάνιση ενός περίεργου μεταλλαγμένου τέρατος, σε συνδυασμό με την προσπάθειά του να βρει καινούρια στοιχεία για την υπόθεση των γονιών του, θα τον οδηγήσουν, να δημιουργήσει ένα alter ego, τον Spider-Man, με τον οποίο θα βάλει σε λειτουργία όλες του τις καινούριες ικανότητες.

Φυσικά μια ταινία με κεντρικό ήρωα τον Spider-Man, είναι εγγυημένη δόση fun και ψυχαγωγίας. Όλη η παραγωγή, μοιάζει αρκετά αναβαθμισμένη οπτικά από την παλαιότερη του Raimi, ενώ για τους hardcore fans, οι σεναριογράφοι έβαλαν σε τάξη μικρές λεπτομέρειες που η προηγούμενη τριλογία είχε είτε παραλείψει είτε αγνοήσει. Πλέον ο ήρωας δεν “παράγει” ο ίδιος τον ιστό που τον μεταφέρει ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια της Νέας Υόρκης, ενώ το πρώτο του ερωτικό ενδιαφέρον, δεν είναι η Mary Jane αλλά η Gwen Stacy, όπως ακριβώς και στα comics. Παράλληλα ο (που ομολογώ, ότι αρχικά δεν μου γέμιζε το μάτι για το συγκεκριμένο project), ως γνήσιος οπαδός του χάρτινου ήρωα, φοράει γάντι τον ρόλο, κι ο ενθουσιασμός του αυτός είναι κάτι που πραγματικά περνάει στο κοινό (βέβαια αγνοήστε τους καμένους fans, που ξαφνικά βροντοφωνάζουν σε όλο το internet, πόσο τους βρόμαγε ο Tobey Maguire).

The-Amazing-Spider-Man_P2

Αυτό όμως που δεν σταματά να τριγυρνάει στο μυαλό του θεατή, σε όλη του σχεδόν τη διάρκεια, είναι ένα μεγάλο, εύλογο “γιατί”.

Είναι άραγε, μια ταινία που απευθύνεται σε θεατές κάτω των 12 ετών, που συνεπώς δεν έχουν γνώση της προηγούμενης τριλογίας; Ή μήπως έχει κάτι καινούριο να προσφέρει στο τραπέζι, κάτι που δεν είδαμε στο origin story δέκα χρόνια πριν; Για το δεύτερο σας διαβεβαιώνω, πως σίγουρα, όχι.

Είναι ευδιάκριτη σχεδόν παντού, μια υπερπροσπάθεια από όλους να ξεχωρίσουν από ότι έχει προηγηθεί, πράγμα που γίνεται άτσαλα και άκομψα, και φυσικά μένει μόνο στην ιδέα. Ο θείος Ben διαβάζει δυο παραγράφους σενάριο, προσπαθώντας να επιμορφώσει τον νεαρό Peter, απλά και μόνο για να μην επαναλάβει το πολύ απλό και σύντομο “with great power, comes great responsibility”, του αντίστοιχου Cliff Robertson. Η φαινομενικά καινούρια σεναριακή προσέγγιση, από την μεριά της εξαφάνισης των γονιών του, ήταν κάτι που είδαμε εντελώς επιδερμικά, και που θα επεκταθεί στα αναμενόμενα sequels, ενώ όλη η κύρια ιστορία έδειχνε σε αρκετά σημεία πρόχειρη, από την “γέννηση” του κεντρικού κακού, μέχρι την τελική απειλή που πρέπει να εξουδετερώσει ο ήρωας.

Η ανουσιότητα του Amazing Spider-Man, ήταν κάτι που τουλάχιστον το κοινό υπέδειξε, όπου στην πρώτη του κιόλας εβδομάδα προβολής, έμεινε πίσω από το Ice Age: Continental Drift, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο για πρεμιέρα ταινίας της Marvel. Κι ενώ αναμφισβήτητα έχει θέσει τις βάσεις για κάτι πιο μεγαλοπρεπές από αυτό που κατάφερε ο Raimi συνολικά, η αφετηρία αυτή είναι λίγο άτσαλη, με τις έννοιες του διαφορετικού και του καινούριου να είναι κυριολεκτικά αραχνοΰφαντες.

Share Button
1.00 avg. rating (47% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On